Gluteeniton piparitaikina

2018-11-22_11.45.01_2.jpg

Jouluhygge on täällä ja on aika leipoa pipareita!

Halusin luoda piparkakkureseptin, joka on gluteeniton, mutta joka maistuu aivan tavallisilta pipareilta. Olin yllättynyt, miten helppoa taikinaa oli käsitellä ja miten maukkaita pipareista tuli! Yritin jäljitellä Myllyn Parhaan piparitaikinaa, sillä heiltä löytyy mielestäni herkullisin piparitaikina.

Testasin ensimmäistä kertaa itsetehtyä gulteenitonta jauhoseosta ja se toimi mainiosti! Halusin kokeilla tehdä itse gluteenittoman jauhoseoksen, sillä hyväksi kokeilemani jauhoseokset ovat melko kalliita. Laitan ohjekuvan jauhoseoksesta tuonne alas, jos haluat itse kokeilla tehdä sitä (jos et voi syödä kauraa, voit korvata kaurajauhon riisijauhoilla). Luulen, että Virtasalmen viljatuotteen vaalea gluteeniton jauhoseos tai vaaleat Jytte-jauhotkin toimivat tässä reseptissä oikein hyvin! Valmista piparitaikina vähintään päivää ennen leipomista, jotta piparitaikina saa maustua jääkaapissa. Taikina säilyy jääkaapissa muutaman päivän, ja pakkasessa noin kuuukauden.

2018-11-22_12.04.46_1.jpg

 

Gluteeniton piparitaikina (n. 900g)

Ainekset:

  • 1,5 dl siivilöityä intiaanisokeria
  • 0,5 dl sokeria
  • 270 g laktoositonta leivontamargariinia (Sunnuntai)
  • 2 munaa  
  • 2 dl tummaa siirappia
  • 1 ps piparkakkumaustetta
  • 1/4 tl pomeranssinkuorta
  • 1 tl vaniljajauhetta/vaniljasokeria
  • n. 12 dl gluteenitonta jauhoseosta + jauhoseosta pöydän jauhottamiseen
  • 2,5 tl soodaa
  • 3/4 dl laktoositonta vispikermaa
  • 1 rkl rypsiöljyä

Työvaiheet:

  1. Kiehauta kattilassa siirappi, sokeri ja mausteet (paitsi vanilja). Intiaanisokeri kannattaa siivilöidä, sillä se paakkuuntuu helposti. Lisää margariini ja anna seoksen jäähtyä. 
  2. Sekoita keskenään sooda, vaniljajauhe ja gluteeniton jauhoseos.
  3. Sekoita jäähtyneen seoksen joukkoon munat, kerma. Siivilöi joukkoon jauhoseos reilun desin verran kerrallaan. Loppuvaiheesta voit työstää taikinaa käsin. Jauhojen lisäämisen loppupuolella lisää taikinaan noin ruokalusikallinen rypsiöljyä. Se helpottaa taikinan käsittelyä. Et välttämättä tarvitse jauhoja aivan 12 desilitraa, vaan vähempikin voi riittää. Lisää jauhoja niin paljon, kunnes taikina alkaa olla koossa ja irtoaa vuoasta. Taikina saa jäädä pehmeän ja vähän löllön tuntuiseksi, sillä se jähmettyy jääkaapissa. Huomioi myös, että taikina saa lisää jauhoja vielä piparien leivontavaiheessa. Luota siis omaan vaistoosi! 
  4. Paketoi taikina kelmuun ja siirrä jähmettymään ja maustumaan jääkaappiin vähintään yön yli. Älä jätä taikinaa jähmettymään kulhoon, sillä se jämähtää siihen kiinni, ja on vaikeaa irrottaa.

Piparien teko:

  1. Ota taikina jääkaapista ja jaa se neljään osaan. Yhdestä osasta tulee noin kolme pellillistä pipareita. Leivo osio kerrallaan ja pidä muut osat jääkaapissa, jottei taikina lämpene liikaa. 
  2. Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla kaulimella ja jauhotetulla alustalla. Levy saa olla ohut, sillä piparit kohoavat hieman uunissa. 
  3. Tee muotilla pipareita ja siirrä ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista 200°C n. 8 min tai kunnes kauniin ruskeita. 
  4. Siirrä piparit jäähtymään ja koritstele halutessasi pikeerillä. Säilytä pipareita ilmatiiviissä rasiassa ja valolta suojattuna huoneen lämmössä (esim. peltirasiassa).

2018-11-22_11.43.07_2.jpg

Kuvainspis Dr. Sugarin blogista!

2018-11-22 11.22.10 3.jpg

Kauli piparit mahdollisimman ohuiksi, jotta niistä tulee mukavan rapsakoita. 

2018-11-22 11.20.02 3.jpg

Leipominen onnistui myös perheen pienimmiltä ongelmitta!

Korean Routine Productsfor YourSkin Type (5).png

 

koti ruoka-ja-juoma diy
Kommentit (1)
  1. Gluteeniton Piparitaikina | Mtv3 Kymmenen Uutiset Tänään
    25.7.2020, 22:06

    […] Gluteeniton piparitaikina – Mariakatariina | Lily – Gluteeniton piparitaikina. 0 Jouluhygge on täällä ja on aika leipoa pipareita! Halusin luoda piparkakkureseptin, joka on gluteeniton, mutta joka maistuu aivan tavallisilta pipareil ta. Olin yllättynyt, miten helppoa taikinaa oli käsitellä ja miten maukkaita pipareista tuli! […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *