Faktat tiskiin
Koska tiedän ruoan olevan asia, josta minun täytyy ja josta voin säästää, päätin katsoa totuutta silmiin ja kaivoin verkkopankin tiliotteista kaikki ruokaan liittyvät tilitapahtumat tältä syksyltä. Tulos, olkaa hyvä:
Syyskuu
Käyntejä ruokakaupassa: 15
Ostokset ruokakaupassa: 148,98 euroa
Käyntejä kahviloissa, ravintoloissa ja baareissa: 11
Ulkona syömiseen/juomiseen käytetty raha: 114,25 euroa
Yhteensä: 263,23 euroa
Lokakuu
Käyntejä ruokakaupassa: 21
Ostokset ruokakaupassa: 212,52 euroa
Käyntejä kahviloissa, ravintoloissa ja baareissa: 15
Ulkona syömiseen/juomiseen käytetty raha: 167,65 euroa
Yhteensä: 380,17 euroa
Marraskuu
Käyntejä ruokakaupassa: 25 (!)
Ostokset ruokakaupassa: 286,60 euroa
Käyntejä kahviloissa, ravintoloissa ja baareissa: 22 (!!)
Ulkona syömiseen/juomiseen käytetty raha: 231,98 euroa
Yhteensä: 518,58 (!!!)
Hiljaiseksi vetää, vaikka toki tämän jollain tasolla tiesinkin. Potista uupunee jokunen käteisellä maksettu reissu, ja osalla ruokakauppaostoksista on ruokittu useampi ihminen, joilta olen saanut rahaa takaisin, mutta joka tapauksessa tämä voitanee todeta: en suunnittele ruokaan liittyvää rahankäyttöäni pätkääkään. Olen saattanut käydä kaupassa lähes jokaisena kuukauden päivänä, välillä myös monta kertaa päivässä. Ostosten summa vaihtelee euron ja neljänkympin välillä, eli poikkeilen ostamaan välipaloja hetken mielijohteesta, ja sehän maksaa. Huvittavinta on se, että minulla on kotona kaapit täynnä ruokaa ja heitän häpeäkseni myös ruokaa roskiin. Mainitsinko jo, että tähän ei vielä kuulu työpaikkaruokailu, joka pidätetään suoraan palkasta ja joka tuo vielä kymppejä lisää jokaiseen kuukauteen?
Itse ruokkakauppakulut vielä menettelisivät, mutta ulkona syömisen määrässä ei kyllä ole mitään rotia. Kolmeen kuukauteen sisältyi ehkä kolme max. 15 euron Alko-reissua ja muutama illanvietto baarissa, mutta rillutteluun tuo summa ei kyllä ole kulunut vaan ulkona syömiseen ja herkutteluun. Erikoiskahveja, sushia, pitaleipiä, pizzaa, salaatteja, patonkeja, viinilasillisia ja olutpulloja.
Rakastan ruokaa ja olen kulinaristi, mutta olen näköjään ottanut tavaksi antautua jokaiselle mieliteolle. Siispä ensimmäinen haaste itselleni:
* ruokailun suunnittelu ja ennakointi: viikon ostokset kerralla ja eväät kotoa mukaan
* kuukauden ruokakauppabudjetti 150 euroa
* kuivakaappien ja pakastimen sisältö tehosyyniin ja käyttöön
* ulkona syömistä max 3 kertaa/kk
Onnistuuko? Palataan asiaan tammikuussa.