Luku-urakan osat viisi, kuusi ja seitsemän
Nyt on sijoituskirjallisuutta tankattu siihen tahtiin, että lienee parasta pitää hetki taukoa ja sulatella oppeja. Tässä postauksessa kirjoitan kolmesta eri kirjasta, koska en oman aloittelijuuteni vuoksi keksi jokaisesta postauksen verran sanottavaa erikseen, mutta yhteen niputettuna kyllä. Kirjat ovat lukujärjestyksessä Erkki Sinkon ja Kai Vakkurin Lyhyt kirja rikastumisesta – Oppia osakesäästäjille (2000), Karo Hämäläisen ja Jukka Oksaharjun Sijoita kuin guru (2016) sekä Antti Parviaisen ja Sami Järvisen Sijoittamalla miljonääriksi (2015):
Sinkon ja Vakkurin kirja oli sangen viihdyttävää luettavaa, ja sitä lukiessa oli välittömästi selvää, että maailmaa katsellaan eri sukupolven (ja -puolen) edustajien näkövinkkelistä. Mutta en jaksanut närkästyä, vaikka tyyli oli ajoittain besserwissermäinen: ”Jostain on tingittävä, jotta pesämunia alkaisi kertyä. Jonkin etelänmatkan voi jättää väliin ja autonvaihtoa lykätä. Ylitöitä sopii tehdä ja kotiruokaa syödä. Säilöä osaa jokainen. Moni näppärä nainen ompelee itse vaatteensa. Kyllä keinoja löytyy, jos on malttia vaurastua.” Kirja oli lyhyt ja nopealukuinen, siinä perusteltiin oma (menestyksekkääksi osoittautunut) sijoitusstrategia, jossa sijoitetaan suoraan suomalaisiin ja vain suomalaisiin osakkeisiin ja viitataan rahastoille kintaalla.
Osasin etsiä Sinkon ja Vakkurin kirjan itse asiassa siksi, että Hesari kirjoitti henkilöjutun Karo Hämäläisestä, joka kertoi Sinkon olleen vaikuttamassa hänen omaan päätökseensä aloittaa osakesijoittaminen. Sijoita kuin guru -kirjassa käydään läpi kahdeksan sijoittamalla rikastunutta miestä ja heidän sijoittamisfilosofiansa, sekä pohditaan, mitä kunkin opeilla toimiva voisi hankkia Helsingin pörssistä. Tämä suomalaiseen kontekstiin sijoittuva näkökulma oli kaltaiselleni aloittelijalle helpommin ymmärrettävä ja käytännönläheisempi kuin varsinaiset henkilökuvat.
Parviaisen ja Järvisen kirjan tunnustan lukeneeni hieman harppoen (taas mahottoman pientä printtiä…), ja kiinnostavimmaksi osioksi siinäkin osoittautuivat ”oikeiden ihmisten” eli sijoituskonkareiden tarinat ja vinkit. Alkupään teoreettisempi osuus oli ajoittain melko haastavaa, enkä jaksanut jokaiseen lukuun syventyä. Luku sijoittajan tunnetiloista oli kiinnostava, tunteisiinhan raha-asiatkin helposti menevät.
Summa summarum: teet sijoitusratkaisuissasi sitten mitä tahansa, se on jonkun muun mielestä taatusti väärin. Vaurastuttu on monella taktiikalla. Sijoita siis sellaisiin asioihin, mitä ymmärrät ja pidä pää kylmänä. Tämä tulee viemään aikaa.