Pienet purot ja muut kliseet

Naistenlehtien laihdutusvinkkejä on helppo soveltaa säästämiseen:

Pitää kuluttaa vähemmän tai tienata enemmän.

Pienillä valinnoilla on merkitystä.

Pidä päiväkirjaa niin tiedät, mihin rahasi todellisuudessa menevät.

Muista palkita itsesi kun saavutat tavoitteesi.

Mieti, kuinka kauan kesti päätyä tähän tilanteeseen. Sitä ei korjata hetkessä.

Shoppailetko suruusi? Kiinnitä huomio lohtutörsäilyyn.

Ja niin edelleen.

Toki moniin elämän haasteisiin sopivatkin samankaltaiset lausahdukset, ja aion pureutua moniin näistä tulevissa kirjoituksissa. Aloitan nyt kolmesta ensin mainitusta. 

Lisää tuloja vai vähemmän menoja?

Olen päivätöissä enkä voi tällä hetkellä juurikaan vaikuttaa omaan palkkaani. Tosin tartuinpa eilen pieneen ekstrahommaan, josta olisin normaalisti ehkä kieltäytynyt. Ne pienet purot nimittäin… Aikeissani on myös tehdä tulevana vuonna jonkin verran enemmän keikkatöitä, ja lisätä sitä kautta tulojani. Suurin ongelmani on kuitenkin suuret menot, ja siihen minun on ensisijaisesti löydettävä ratkaisuja. Laihdutusanalogiaa jatkaakseni tarvitsen ensimmäiseksi tehokuurin. Säännöllinen säästäminen on ehdottomasti jotain, johon haluan ryhtyä ja perehtyä, mutta juuri nyt koen kiirellisimmäksi erääntymässä olevien laskujen ja kulutusluottojen kuntoon hoitamisen. Kaipaan selkeyttä ja suunnitelmallisuutta.

Arjen pienet valinnat

Mistä voin karsia heti? Hyvästi Netflix ja HBO. Irtisanoin pari viikkoa sitten suoratoistopalveluiden kuukausitilaukset (7,99e/kk + 9,95e/kk), mikä tarkoittaa 215,28 euron säästöä vuodessa. Ei valtaisa summa, ja ehkä jatkossa palaankin kyseisten palveluiden käyttäjäksi, mutta tehostartin ajan on pärjättävä ilman. Sitäpaitsi ainakaan vielä en ole kaivannut kumpaakaan, sillä olen löytänyt Yle Areenasta aivan vallan koukuttavia sarjauutuuksia: Perienglantilainen skandaali!, Babylon Berlin!, Syntinen! 

Ystäväni Excel

Askartelin erään iltani ratoksi excel-taulukon menojani ja tulojani varten, ja olen merkinnyt sinne sentin tarkkuudella jokaisen tienaamani lantin, maksamani laskun ja tekemäni ostoksen. Menoille on tällä hetkellä 13 kategoriaa, mutta tarkoitus on tietysti tehdä mm. kulutusluotto-, opintolaina- ja luottokorttisarakkeet tarpeettomiksi. Taulukossani on rivi jokaiselle kuukauden päivälle, ja olen syöttänyt tulevalle kuulle jo ennakoituja menoja, joiden avulla voin seurata rahatilannetta ja varmistaa, että rahat riittävät koko kuukaudeksi. Tämähän on jotain aivan poikkeuksellista. Aiemmin olisin palkan tultua viettänyt pari viikkoa visa vinkumaan -tyylistä elämää ja mennyt sen jälkeen peloissani tutkimaan tilin saldoa sormien läpi kurkkien. 

Ei excelin tuijottelu silti minua varsinaisesti hilpeälle tuulelle vielä saa; tulee menemään vielä kuukausia ennen kuin saan merkittäviä summia säästöön, mutta sentään tilin saldo ei enää tule yllätyksenä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *