Voiko ihminen muuttua?

Tämän projektin alku on ollut helppoa, mutta eikö niin ole aina kun aloittaa jonkinlaisen elämäntaparemontin? Sitä taputtelee itseään selkään tehdyn päätöksen johdosta. Tuntuu, että asiat ovat vihdoin kontrollissa. Entinen minä jotenkin ällöttää.

Kuljen kaupungilla itsevarman oloisena ja kieltäydyn kaikesta turhasta, olenhan nyt aivan uusi ihminen. Välttämättömien ostosten kuitit ovat hyvässä säilössä siihen asti, että saan kotona näpytellä ne laskentataulukkooni. Miten en ennen tajunnut, että tämä on näin iisiä? Olinpa hölmö. Vähän sama kuin olisin syönyt kaksi kiloa suklaata ja ähkyssä pahoinvoivana luvannut, etten enää koskaan syö moista roskaa. Se on helppo päätös.

Mutta tiedänhän minä kokemuksesta, että alun huumalla on tapana haihtua. Pikkuhiljaa elämän muut asiat saavat taas lisää tilaa ja on enemmän kuin helppoa lipsahtaa takaisin vanhoihin tottumuksiin. Taulukot ja tavoitteet tuppaavat, jos nyt eivät unohtumaan, niin ainakin siirtymään osastoon ”jatkan huomenna/ensi maanantaina/ensi vuonna”. Joku kaveri tulee ehdottamaan matkaa tai shoppailureissua tai ravintolaillallista. Suostunko ja lupaan hiljaa mielessäni, että vain tämän kerran? Ja sitten tulee toinen kerta, ja kolmas, neljäs, viides…    

Onko muuttuminen mahdollista? Porhallanko turhaan menemään excel-taulukoineni siinä luulossa, että olen muuttunut? Huomaanko muutaman kuukauden päästä, että asiat ovat kuten aina ennenkin, tai mitä vielä, olenko käyttänyt siihen mennessä säästetyt roposeni ja velkaantunut lisää? Tulevatko ”kilot” takaisin korkojen kera? Onko repsahdus vain ajan kysymys?

Rehellisesti sanottuna tiedän, että jonain päivänä repsahdan. Sorrun. Hairahdun. Tasapainon löytäminen tulee olemaan elinikäinen prosessi. En ole kiinnostunut elämästä, jossa lasken lopun ikääni jokaisen sentin ja syön aina iltaisin kotona kaurapuuroa, mutta en myöskään halua niitä vaikeuksia, joita tähänastinen elämäntyylini on aiheuttanut. On etsittävä tasapainoa, ja siihen kuuluvat ainakin alussa heilahdukset kahden ääripään, eli tässä tapauksessa sentin viilaamisen ja törsäilyn välillä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *