Angkorin ihmeet

Ta Som

Angkorin kuuluisa temppelialue Pohjois-Kambodzassa – rahastusta, historiaa, pyhä paikka, taidetta, arkkitehtuuria vai yksi nähtävyys muiden joukossa? Miten temppelit tulisi kokea? Näitä asioita mietin, ennen kuin suuntasimme Angkorin temppeleitä kiertelemään. Best for last –ajatuksella olimme jättäneet Siem Reapin viimeiseksi kohteeksemme Kambodzassa.

Alkuperäisenä ajatuksena oli tutustua temppelialueeseen polkupyörillä. Kuumuus kuitenkin uuvutti meidät jo ennen temppelialueelle lähtöä, joten neuvottelimme hotellimme kanssa diilin omasta tuktukista ja kuskista pariksi päiväksi. Hotellit tarjoavat valmiita paketteja (Big Circle ja Small Circle), joita voi halutessaan muokata.

Bayon

Etukäteen meitä huoletti eniten muut matkailijat. Osaavatko ihmiset käyttäytyä? Ahdistaako väenpaljous? Pystyykö tunnelmasta nauttimaan? Sovimme kuskimme kanssa, että kierrämme temppelit hieman poikkeavassa järjestyksessä niin emme osu joka paikkaan suurten turistiryhmien kanssa. Suunnitelma onnistui yllättävän hyvin. Esimerkiksi nykyään Tomb Raider –temppelinä tunnettu puiden valtaama Ta Phrom oli aamuvarhaisella rauhallinen ja temppeleistä tunnetuin Angkor Wat iltapäivällä yllättävän hiljainen. Monet viittaavat koko alueeseen virheellisesti Angkor Wat –nimellä, ja toisaalta osa vierailee ainoastaan Angkor Watissa (jolloin kokemus jää hyvin pintapuoliseksi). Meihin teki suurimman vaikutuksen vähemmän tunnetut temppelit, jotka jäävät usein suosituimman varjoon.

 

Angkor Wat

Ta Keo

Angkorin temppeleitä kierrellessä on koko ajan epätodellinen olo. Luonnon keskellä jättimäinen temppelialue elää omaa elämäänsä. Olemme Aasiassa käyneet monissa temppeleissä, mutta emme aiemmin tällaisissa unohdetuissa, hylätyissä, ei enää toiminnassa olevissa. Tunnelma on siis hyvin erilainen kuin esimerkiksi aasialaisen suurkaupungin temppeleissä, joissa ihmiset käyvät työpäivän jälkeen rauhoittumassa. Toki Angkorissakin käy paikallisia palvojia, ja kambodzalaiset pääsevät alueelle ilmaiseksi turistien maksaessa kalliin lipun (meidän paikalla käydessä kolmen päivän lippu maksoi 40 USD, mutta 1.2.2017 hinta nousi 62 USD). Kaverini tiivisti tunnelman aika hyvin: ”Keskellä luontoa vaan pönöttää pyhyys. Odottaen palvojia, turisteja tai jumaluuksia, temppelit heräävät joka aamu auringon siunaukseen ja nukahtavat yön kuuliaisuuteen.”

Ensisijaisesti temppelialue ovat uskonnollinen paikka, jonka moni turisti tuntuu unohtavan. Viime vuosina on kohuttu alueella otetuista alastonkuvista, ja pukeutumisohjeistusta on tiukennettu. Pitihän munkin ottaa kliseisissä elefanttihousuissa pakolliset kuvat ”kävelen hitaasti kohti temppeliä auringonlaskussa” Instagramiin – niin kornilta ja juustoiselta kuin se kuulostaakin. Antakaa anteeksi, mulla sentään oli pitkälahkeiset haaremihousut. Lipuntarkastajat tsekkaavat myös vaatetuksen, mutta silti alueella pyöri useita turreja hieman liian lyhyissä sortseissa tai paljastavissa topeissa.

Pre Rup

Ta Phrom

Parasta Angkorin vierailussa oli taianomainen tunnelma. Ja kyllä, tunnelmaan on mahdollista päästä käsiksi muista turisteista huolimatta. Todella moni turisti vaeltaa temppelin nopeasti läpi muutaman kuvan räpsien siirtyen kohti seuraavaa pyhättöä. Suosittelen valitsemaan omalle kierrokselle maltillisen määrän temppeleitä, ja tutustumaan niihin rauhassa. Miettimään niitä tuhansia ihmisiä, jotka satoja vuosia sitten rakensivat nämä pakahduttavan kauniit temppelit, jotka juuri sinä saat nyt kokea. Kuka tästä on kulkenut, mitä hän on elämältä toivonut ja ajatellut. Vaietut salaisuudet. Vuosien varrella kuullut kuiskaukset. Tutkimaan yksityiskohtia. Istahtamaan kivetykselle. Kuuntelemaan ääniä. Seurailemaan perhosen ja pikkulinnun touhuja. Hymyilemään vastaantulijoille. Lueskelemaan kirjaa. Rauhoittumaan.

Phrea Khan

Srah Srang

Kiireinen sinkoilu ja suorittaminen ovat todella kaukana temppelien alkuperäisestä tarkoituksesta. Olen aika huono sietämään muiden matkailijoiden toilailuja, selfiekeppejä ja suosikkini: salamalla kuvien ottamista keskellä kirkasta päivää. Temppelit ovat onneksi niin suuria, että muita ihmisiä onnistuu helposti pakenemaan. Esimerkiksi valtavassa ja sokkeloisessa Phrea Khanissa kadotin Chrisun monta kertaa, mutta tyytyväisenä jäin istuskelemaan, tuijottelemaan puiden latvoja ja sinistä taivasta. Jokainen kokee temppelit omalla tavalla. Toisiin vetoaa temppelien kauneus, toisiin rakennusten massiisivuus. Oli miten oli – vierailu Angkoriin tekee pieneen ihmiseen lähtemättömän vaikutuksen.

Neak Preah

Oletko käynyt angkorin temppeleissä tai vastaavilla alueilla? Millainen kokemus oli?

 

Lue myös: 

Älä sulje silmiäsi matkalla

 

Kuvat: Vaikka blogissamme harvemmin kuvatekstejä viljellään, on tällä kertaa kuvan tai kuvasarjan alla on mainittu, mistä temppelistä kuvat on otettu. Lisää kuvia temppeleistä tulee Facebook-sivullemme.

Kommentit

Kati / Lähinnä Kauempana (Ei varmistettu) https://lahinna.blogspot.fi

Olen käynyt ja oltiin vaikuttuneita. Me ei koettu turistimäärää ongelmallisena kuin ihan parissa paikassa. Alue on kuitenkin niin valtava ja kaikki ihmiset liikkuvat hyvin erityyppisesti. Ihan kuten itsekin olit kokenut. Osa nopeasti kuvat räpsäisten ja osa pitkään nautiskellen. Me oltiin jotain siltä väliltä. Välillä kyllä tykkäsin ottaa turisteista kuvia, heh.

Temppeleillä käynti oli ehdottomasti kannattava ja vaikuttava.

EllaGusGus

Mahtavaa, että teilläkin oli noin positiivinen kokemus!

Anne | Metallia Matkassa (Ei varmistettu) http://metalliamatkassa.com

"...suosikkini: salamalla kuvien ottamista keskellä kirkasta päivä"

Voi apua! :D Tätä kyllä jaksan myös aina ihmetellä..

Mieheni vieraili kavereittensa kanssa Kambodzassa 2009, mutta itse en ole vielä päässyt käymään ja olen joutunut tyytymään pelkkien kuvien ihasteluun ja muiden reissutarinoiden kuuntelemiseen. Vähän arveluttaa, että voiko vierailusta Angkorissa nauttia, jos on hirveästi muita turisteja ympärillä. Alue kaiketi on kuitenkin sen verran valtava, että ei joudu jatkuvasti väenpaljoudessa olemaan ja kuten kerroit, hiljaisempiakin nurkkauksia löytyy :) Ikävää, kun kaikki matkailijat ei aina muista, että kohteilla on voi olla tärkeä uskonnollinen merkitys ja olisi syytä pistää peittävämpää päälle vierailun ajaksi.

EllaGusGus

Ihmettely on jatkunut täällä Uudessa-Seelannissa. Aurinko paistaa, ja vuorimaisemaa kuvataan salamalla :D

Uskon, että saisit paljon irti temppelivierailusta. Alue on valtava - paljon isompi kuin olin ajatellut. Meidän tuktuk-kuski oli tosi mukava ja joustava, mutta suunnitelmiin on helpointa tehdä muutoksia, jos alueella liikkuu polkupyörällä. Jos jossain on omaan makuun liikaa porukkaa niin voi polkaista seuraavaan paikkaan, ja palata toiselle temppelille myöhemmin. Toki tää tarkoittaa enemmän kilometrejä eli eväät mukaan :)

Jenni / Unelmatrippi (Ei varmistettu) Https://www.unelmatrippi.fi

Olen käynyt, ja pidin temppelialuetta todella vaikuttavana. Seikkailimme siellä kolme päivää. Olen samaa mieltä kuin sä, että muista turisteista huolimatta alueella on taianomainen tunnelma. Eikä niitä turisteja välttämättä ole joka temppelillä niin paljoa - mekin olimme joissain paikoissa ihan kahdestaan. Upea paikka!

EllaGusGus

Kaikki kunnia sulle, että jaksoit kiertää temppeleitä kolme päivää. Mä olin aivan templed out kahden päivän jälkeen. Toki hetkellisesti harmitti, että osa temppeleistä jäi näkemättä, mutta näin jälkikäteen oon fiilistellyt vierailua, ja oon tyytyväinen, että mentiin vähän hitaampaan tahtiin. Suurimmaksi osaksi oli tosi hiljaista, joten rauhoittuminenkin on mahdollista. Sain todella paljon irti siitä mitä nähtiin, ja ainakin on syy palata.

 

Johanna Hulda / Vida de Estrada (Ei varmistettu) http://vidaestrada.wordpress.com

Ooh ja vau mitä kuvia, Angkor on todellakin paikka, jossa täytyisi kerran elämässä päästä käymään. Nuo temppelit joiden päälle on kasvanut puu on ihan mun suosikkeja!

Teille olisi ReilutBlogit-haaste mun blogissa, toivottavasti lähdette mukaan! https://vidaestrada.wordpress.com/2017/03/23/reilutblogit-vol-3-kestamat...

EllaGusGus

Ehdottomasti lähdetään mukaan! Täällä Uudessa-Seelannissa kaiken pingviini/delfiini/hyljematkailun keskellä on nämä asiat olleet kovasti mielessä eli varmasti löytyy kirjoitettavaa. Toivottavasti saadaan postaus pian aikaiseksi!

Kommentoi