Ragu

En ollut koskaan aikuisiällä ostanut jauhelihaa ennen tammikuuta. Enkä kyllä sen paremmin muista jauhelihaa alaikäisenäkään ostaneeni. Yhtä kaikki, olin pyöritellyt älypuhelimen uumenissa noin vuoden ajan Trendi-lehdestä kuvaamaani ragu-kastikkeen ohjetta. Tylsä tammikuu teki tehtävänsä ja päätin eräänä lauantaina sitten lopulta kokeilla tätä uunissa lähes itsekseen valmistuvaa kastiketta. Lopputulos oli ihan jumal.

11938737_10206806787461929_1556202389_n.jpg

Parhaalta ragu maistuu itse tehdyn pastan kanssa.

Ja tämä on taas näitä sarjassamme idioottikin onnistuu. Alla hyvin kevyellä kädellä varioitu versio.

Mintulla maustettu ragu

1 punasipuli

2 valkosipulinkynttä (tai jos olet laiska, niin 2 tl valkosipulijauhetta)

oliiviöljyä

2 tl kuivattua minttua (tuorekin käy, jos on)

1 tl kuivattua basilikaa

400 g jauhelihaa

2 dl punaviiniä (jos ostat ison pullon, loput voi juoda joko ruuan kanssa tai odotellessa)

1 tkl tomaattimurskaa (panosta, osta Muttia)

1 tl sokeria

suolaa

pippuria

100 g ricotta-juustoa

How-to:

Pilko sipulit ja paista ne yhdessä kuivattujen mausteiden kanssa öljyssä. Lisää jauheliha ja ruskista se. Lisää loput aineet ricotta-juustoa ja mahdollista tuoretta minttua lukuun ottamatta, iske soosi uunivuokaan ja 150-asteiseen uuniin 1-2 tunnin ajaksi. Mitä pitempi aika uunissa, sitä parempi soosi. Jos mielit hauduttaa kastiketta 2 tuntia, laske lämpötila tunnin jälkeen sataseen. Mikäli kastike näyttää kuivahtavan liiaksi, sekaan voi lirauttaa lisää punaviiniä.

Tunnin parin päästä herkkuruoka onkin jo lähes valmis. Lisää ricotta, sekoita ylimalkaisesti ja heittele päälle muutama minunlehti, jos niitä on. Nauti pastan yllä tai alla.

Koti Ruoka ja juoma DIY

Eipä tässä

Hiljaiselon syyksi ilmoitettakoon muuttunut status. Työntekijällä on aikaa ja satunnaisesti varaakin käydä syömässä paremmin, mutta aika ja kirjoitusinto ovatkin sitten kortilla. Varsinkin, jos työkseen kirjoittaa 7,5 tuntia päivässä, 5 päivää viikossa. Tekosyitä, sanoi kettu pihlajanmarjakarkeista, mutta tässä pikakelauksella viimeisen reilun puolen vuoden fine dining -anti.

Kööpenhamina

Vietin matkaseuran kanssa vuodenvaihteen kööpenhaminalaisessa vähän helvetin vinossa Airbnb-asunnossa. Reissu oli todella kiva. Niin kiva, että reissusta on yhteensä ehkä viisi kuvaa. Katsastuslistalla olivat Manfred (Michelin-merkatun Relaen rennompi pikkuveli) ja Almanak, lisäksi liuta drinkkibaareja.

Ensin mainittu ravintola oli suorastaan uskomaton. Karmeudessaan. Tähänastisen elämäni varrelta en muista kertaakaan, jolloin ravintolalaskun maksaminen olisi harmittanut niin paljon. Merilevällä maustetut (LUE: ummehtuneen meriveden makuiset) raa’at ja lähinnä läskistä ja jänteistä koostuneet karitsanpotkat ja itkettävän hapan ja suolainen anjovis-lehtikaalikombo olivat ihan liikaa. Palvelukin oli perseestä. Joko ruokia tuotiin niin kovalla kyydillä, ettei edellisiäkään oltu saatu loppuun, tai sitten niitä odoteltiin kieli pitkällä katsellen viereisten pöytien sujuvaa tarjoilua. Laskun jakaminen oli myös sula mahdottomuus. Luvatun seitsemän ruokalajin sisään pöytään marssitettiin kuusi ruokalajia. Odoteltuamme turhaan noin vartin verran jälkiruokia kävi ilmi, että seitsemäs ruokalaji oli ollut raa’an karitsan kyljessä tarjoillut porkkanat. Sapetti.

Luojan lykky, että seuraavan illan Almanak pelasti lähes koko reissun. Onnenkyynelet silmissä kauhoimme ruokaa suuhun sitä tahtia, että nyt on jo hankaluuksia muistaa, mitä ihmettä söimme. Jotain ihan järkyttävän hyvää se kuitenkin oli.

11908166_10206806787421928_821661661_n.jpg

Että Kööpenhaminaan matkaavat, suosittelen Almanakia, 44 Havnegad.

Spis

Käynti Spisissä tammikuussa oli jo toinen puolen vuoden sisään, mutta tarjonta ei pettänyt tälläkään kertaa suosikkiravintolassani. Pinnalta poltettu täydellisen murea liha. En kommentoi enempää. Kuva kertoo.

11948074_10206806787541931_802441423_n.jpg

Ravintola Spis, Kasarmikatu 26.

Ask

Vierailin toukokuussa Kruununhaassa ravintola Askissa. Oli muuten ensimmäinen Michelin-tähden paikka, jossa olen käynyt. Hermostutti nimittäin aika paljon. Olin aivan vakuuttunut, että tyrin kuitenkin jotain fataalia ja lennän ulos paikasta leppäkeihään tavoin. Onnistuin tiputtamaan huulirasvan ravintolan penkin alle, mutta sen suurempaa farssia ei onneksi nähty. Toilettiasiointikin sujui yllättävän mallikkaasti. Ruoka oli ihanaa, erityisesti sienirisotto jäi pyörimään mieleen. Kuvassa kuitenkin kala.

11939109_10206806787501930_773413179_n.jpg

Ravintola Ask, Vironkatu 8.

Koti Ruoka ja juoma Matkat