Siirappinen tunnelma

Puolitoista vuotta sitten selasin töissä Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin silloin uutta Purkissa-kirjaa. Vaikken ole mikään maan ainesten säilönnän mestari, kiinnostuin kirjasta löytyneestä siirappiohjeesta. Kahviloistahan saa järkyttävän hyvää täysrasvaiseen maitoon tehtyä kuumaa chai lattea, johon lirautetaan aina asiaankuuluvasti reilusti ylisokerista maustesiirappia. Chai on siis intialaistaustainen kuuma tee-maito-mauste-seos, jossa tunnistettavia makuja ovat muun muassa kaneli, vanilja, neilikka ja inkivääri. Appelsiini, muskottipähkinä ja tähtianis eivät nekään ole tavattomia.

Olen askarrellut tätä siirappia muutamaan otteeseen omiin tarpeisiini ja nyt innostuin tekemään sitä joululahjaksi asti. Urheilu-/elämäntapa-/työvalmentajani ja ystäväni saa siis ainakin tötsäkkeellisen tätä iltojen iloa itselleen. Tässä kirjasta otettu ohje, josta tulee noin pari desiä valmista siirappia. Ja tämä on taas näitä ääliöhelppoja.

Chai-siirappi

2 dl sokeria

2 dl vettä

10 neilikkaa

pieni pala tuoretta inkivääriä

2 kanelitankoa

1 vaniljatanko

10850687_10204807207633683_1483919112_n.jpg

How-to:

Laita ainekset kattilaan, kiehauta ja keittele noin 20 minuuttia miedolla lämmöllä. Siivilöi ja pullota desinfioituihin lasipulloihin (sopivia saa esimerkiksi Chez Mariuksesta). Lisää siirappia maidolla laimennettuun mustaan teehen, pelkkään kuumaan maitoon, kaakaoon tai kahviin ja kuka estää maustamasta tällä vaikka jäätelön tai kermavaahdon.

Koti Ruoka ja juoma DIY

Neljä tähteä kolmoselle

”Pitkästä” aikaa taas ravintoloiden ja fiinimmän syömisen pariin. Kävin katsastamassa Kallioon Kolmannelle Linjalle keväällä avautuneen ravintolan.

348s.jpgKolmon3n, Kolmas Linja 11

Menuita oli tarjolla sekä laajempana maisteluna (6 ruokalajia) että lyhyempänä kolme ruokalajia käsittäneenä joulumenuna. Lisäksi ravintola tarjosi mahdollisuutta tilata annoksia erikseen listalta. Alkaneen pikkujoulukauden kunniaksi otimme joulumenut ja niille sopivat viinit.

Kuva alkupaloista jäi uupumaan, mutta akvaviitilla maustettu lohitartar ja katajanmarjalla maustettu punajuuri olivat varsin toimivia. Aika turvallinen ja hyvän kokoinen aloitus.

10841696_10204755801028550_620593855_n.jpg

Reilun kokoinen ja reilusti tummunut kuva pääruuasta.

Pääruoka oli sen sijaan ehkä runsain mitä olen tämän tason ravintoloissa nähnyt. Porsaan pikkukinkkua, savustettua porsaankylkeä, savuselleripyrettä (jossa epäilen tosin olleen myös sinappia) ja tummaa luumukastiketta oli niin paljon, että annoksen loppuun saattaminen alkoi tehdä tiukkaa. Kastikkeen luumuisuudesta en mene sanomaan mitään, sillä päällimmäisenä mieleeni jäi vain täydellisen kypsä ja murea pikkukinkku ja sen kanssa mainiosti yhteen pelannut pyre. Savuporsaan kylki oli myös maukas, mutten lopulta keksinyt sille oikein funktiota annoksessa. Ja olihan siellä ne pakolliset porkkanat ja lantutkin. Mutta se kinkku, oijoi.

10859499_10204755804148628_1021229654_n.jpg

Asian ytimessä. Nauraisin tälle kuvanlaadulle ellei se lähinnä itkettäisi.

Jälkiruokana joulumenussa tarjoiltiin karamellisuklaista piparijuustokakkua, karpalohilloketta ja pomeranssikreemiä. Olin hyvin epäileväinen pomeranssikreemin suhteen, sillä koen saaneeni kyseisestä mausteesta hienoisen yliannostuksen joka jouluisen piparijäädykkeen muodossa. Nyt mauste ei edes häirinnyt, sillä olin niin keskittynyt tuhoamaan juustokakkua. Ihanan tuhti suklaan ja piparkakun yhdistelmä oli niin hyvä, että söin oman palani lisäksi taas puolet toisen syöjän annoksesta. Jälkiruuan seurana mehukas Muscat-viini, en taida edes kertoa mitä mieltä olin.

Kaiken kaikkiaan hyvin positiivinen yllätys, jotenkin kuvittelin että Kallion parhaat olivat ne Nyt-liitteen ylihehkuttamat Sandro ja Lemon Grass. Onneksi olin väärässä.

Ja lopuksi taas vessajuttu. Menin ennen lähtöämme korjaamaan naamaa ja huulipunaa toiletin puolelle, kun sisään yhden hengen tilaan asteli viereisessä pöydässä istunut mies. ”Hyvältä näyttää”, hän totesi ja meni koppiin. Koin parhaaksi poistua paikalta pikimmiten.

Ensimmäinen kuva: http://s3-media4.fl.yelpcdn.com/bphoto/dOd5j6I5j2varBvAqHooew/l.jpg

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen