Motown-soosi

Tänään koettiin aito Leevi-henkinen motown-hetki. Päätin tehdä lohturuuaksi kesällä kehittelemääni minttuista halloumikastiketta. Söin heinäkuussa Bar 9:ssä niin hyvää ja ennenkuulumatonta soosia, että sitä oli saatava myös kotona. Opettelin samalla keittämään riisiä, jonka tekemistä olin vältellyt melkein neljännesvuosisadan. Nykyään voin sanoa olevani jo aika hyvä, mutten vieläkään luota pakettien ohjeisiin. Käskevät aina lisäämään liian vähän vettä.

Tosiaan, kuten arvata saattaa homma ei tänään mennyt ihan putkeen. Mutta ”hymyillen vienosti, tilanteen hienosti voi hoitaa sananparrella”. Että juuh elikkäs.

motown.jpg

Mantra: ei se ulkonäkö vaan maku.

Tomaattinen halloumi-juustokastike mintulla

1 paketti halloumi-juustoa

1 tölkki tomaattimurskaa

1 (puna)sipuli

2 valkosipulinkynttä tai 1 tl valkosipulijauhetta

reilusti tuoretta tai kuivattua minttua

suolaa

pippuria

muita mausteita (paprikajauhe, curry, basilika)

haluttaessa pieni töräys maustamatonta jogurttia tai kermaa

Lisukkeeksi keitettyä riisiä (basmati, jasmiini, mikä vaan)

How-to:

Kuori ja kuutioi sipulit ja halloumi. Juustosta saa tehdä aika pientä kuutiota, sopii mielestäni paremmin kastikkeeseen. Paista pannussa kunnes juusto on saanut mukavasti väriä ja sipulit pehmenneet.

(Tässä vaiheessa homma meni itseltäni tänään pieleen. Huomasin kuorineeni sipulit päin helvettiä, joten pannuni oli täynnä pienenpieniä kuorenpaloja. Pysäytin paistoprosessin ja käytin 7 minuuttia kuorien nyppimiseen, silti niitä päätyi lautaselle. Siirryin kaikesta huolimatta seuraavaan vaiheeseen.)

Lisää pannulle tomaattimurska ja kerma. Keitä kasaan noin viisi minuuttia ja lisää mausteet. Mintun kanssa ei tarvitse säästellä, sopii mainiosti halloumin kanssa. Tarjoile valitsemasi riisin kanssa. Miksei myös couscousin tai pastan päällä.

Koti Ruoka ja juoma DIY

Linssisoppa

Oranssi keittoteema jatkuu. Pidin pitkään linssejä jotenkin epäilyttävänä ruoka-aineena. Söin kyllä kernaasti jos jossain tarjottiin, mutten koskaan ostanut kotiin. Pidin tölkkilinssejä mauttomina ja kuivalinssejä hitaina ja vaivalloisina.

Tilapäisessä mielenhäiriössä viime talvena poistuin kuitenkin kaupasta mukanani pussillinen kuivia, punaisia linssejä. Kotona näppäilin googleen ”helppo linssikeitto” ja valitsin ensimmäisenä vastaan tulleen Chocochilin soppaohjeen (http://chocochili.net/2009/03/helppo-linssikeitto/).

Luonnollisestikaan kaapissani ei ollut reseptin aineksista kuin osa, joten sovelsin taas. Lopputulos oli yllättävän hyvä, täyttävä ja erityisesti opintotukia odottelevan budjetille sopiva. Ja tosiaan, puolet reseptistä on apinoitu yllä olevasta osoitteesta.

Loppukuun linssikeitto

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1,5 dl punaisia linssejä

1 tölkki tomaattimurskaa

1-1½ tölkkiä vettä

1 kasvisliemikuutio

suolaa, pippuria, currya, paprikajauhetta, sitä mitä kaapissa on

kuullotus.jpg

Vaihe 1: kuullotus.

How-to:

Kuullota pienityt sipulit kattilassa kevyen öljytilkan kanssa. Lisää linssit, käännä pari kertaa ja kaada mukaan tomaattimurska. Mittaa kätevästi murskapurkilla sekaan aluksi tölkillinen vettä ja tämän blogin suosikkiraaka-aine, liemikuutio. Jos vaikuttaa turhan paksulta, voi vettä lisätä maun mukaan. Keitä 25-30 minuuttia tai kunnes linssit ovat mukavasti pehmenneitä. Iske mausteet sekaan ja ota esiin toinen tämän blogin klassikkoaines, sauvasekoitin. Soseuta soppa ja lusikoi lautaselle. Jos hienostella tahtoo, voi keiton päälle laittaa maustamatonta jogurttia. Itse pistin kreikkalaista.

soppa.jpg

En muuten normaalisti ikinä koristele näitä annoksia..

Koti Ruoka ja juoma DIY