Ag

hopeavesi.JPG

Huono kuva huonosta hetkessä valmistamastani ”hopeavedestä”. Hopea ei ole nanopartikkeleina, mutta ymmärtänette idean 🙂

 

Kiinnitän silloin tällöin huomiota Internetissä kiertävään lääke- ja homeopatiahuuhaaseen, josta hopeavesi on erinomainen esimerkki. Pureudunpa siis siihen, koska hopeavesi on ollut julkisuudessa Suomessa varsinkin viime aikoina. Kyseessä on siis vesi, jossa on hopeaa mikroskooppisen pieninä nanopartikkeleina, ja sitä myydään antibakteeristen ominaisuuksiensa takia. Hopean ja kuparin kyky tappaa mikrobeja tunnetaan hyvin, mutta nettipuoskarit ovat ottaneet askeleen pidemmälle suositellessaan hopeavettä sisäisesti käytettäväksi, koska se kuulemma parantaa tauteja. Mitään tieteellisesti tutkittua hyötyä hopeaveden sisäisellä käytöllä ei kuitenkaan ole, vaan puoskarit perustelevat hyötyjä pitkälti anekdooteilla. Haitoista on puolestaan enemmän tietoa (ks. esimerkiksi argyria). Hopeavettä ei saa markkinoida sisäisesti käytettäväksi, mutta sitä kielto ei kaiketi estä.

Lukaisin erään hopeaveteen keskittyvän suomenkielisen sivuston tarjonnan ja mumisin itsekseni vertaisarvioitujen lähteiden puutteesta. On heillä toki lähdeluettelo, mutta se on huono vitsi. Kuten edesmennyt Carl Sagan sanoi: ”Extraordinary claims require extraordinary evidence”. Harmittavasti sivuston väitteet voivat upota sellaisenaan vähemmän kriittiseen yleisöön. Ja toki vertaisarviointi ei tietenkään ole automaattisesti tae laadusta, mutta vertaisarvioinnin ongelmiin voisin pureutua seuraavassa postauksessani tarkemmin.

 

Alla lisää hopeavedestä ja sen aiheuttamasta jälkipyykistä:

Hopeaveden vakavat oireet herättivät viranomaiset – Professori: Ilmiöstä huolestuttu ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. (https://yle.fi/uutiset/3-9941717)

Hopeaveden sameampi puoli. (https://areena.yle.fi/1-3797225)

Hårt efterspel i silvervattnets spår. (https://www.journalisti.fi/artikkelit/2018/9/hrt-efterspel-i-silvervattnets-spr/)

 

Ja ”loppukevennyksenä” Gwyneth Paltrowin firman saama sakko erikoisista ”vaginaalisten munien” terveysväitteistä: (https://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-45426332). Olen nähnyt ruusukvartsia täällä Lilyssä ainakin yhdessä blogipostauksessa. Mites olisi? Laitettaisiinko sitä alapäähän hormonitasapainon ja kuukautiskierron säätelyn takia? Ai ei vai? Sitä minäkin… 😀

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *