Lisää Fivefingers-kenkiä

Tiedätte kai tunteen, kun unohtaa Tinder-viestiä miettiessään ulko-oven avaimet sisään ja joutuu pulittamaan 70 euroa sen seurauksista. Olin jumittunut miettimään kirjoittamaani avausviestiä, mikä on melko tyypillistä minulle. Oliko se liian tylsä ja tavanomainen? Oliko se liian outo? Ymmärsiköhän hän tähtitiedeviittaukseni? Kannattiko minun miettiä sitä niin pitkään? Suljin oveni, ja huomasin, että taskuni ovat tyhjät kaikenlaisista avaimista. Hienoa, herra J, hienoa.

Päädyin Tinder-jäähylle taas, kun en vain jaksa deittailustressiä. Ja siitä aasinsiltaa pitkin sitten varsinaiseen aiheeseeni.

Olen aiemmin kirjoittanut, että tykkään käyttää kesäisin Vibramin Fivefingers-kenkiä. Höpötän niistä mielelläni ja lähes samalla tavalla kuin alkuaineistani. Nyt kävi niin, että laitoin kesäkenkäparini pesukoneeseeni, koska ne löyhkäsivät. Jalkahiki, kenkien kastuminen ja kesän lämpö luovat tuoksahtavan bakteerikoktailin, mikä kuulostaa eittämättä fantastiselta. Haisevien kenkien peseminen pesukoneessa? Ei siinä ole mitään kummempaa, olen onnistunut siinä aiemmin – mutta en tällä kertaa, koska viime viikkojen säheltämisputkeni ei päättynyt vielä. En tiedä, miten onnistuin prööttäämään näin pahan aivopierun: pesulämpötilan nostamisen 60:een. Haju kyllä lähti, mutta eiväthän kenkäni tieteenkään kestäneet 60 astetta ehjinä – hajun lisäksi lähti liimauksetkin. Kalliit ja vuosia palvelleet kesäkenkäni olivat palasina, joten jäljelle jäi kulahtanut, myöskin löyhkäävä, lenkkikenkäparini. Miksi en edes kokeillut pestä huonokuntoisempaa kenkäparia ensin? Jaa-a… On täysin ymmärrettävää, että te, lukijat, levittelette ruudun takana käsiänne ja tuijotatte tekstiäni Kummelin tonnin seteli -sketsistä tuttu ilme kasvoillanne. Minä tuijotin itseäni samalla tavalla.

Avasin ärtyneenä internetin kenkäkaupat, koska uudet kesäkengät oli vain saatava. Jos on shortsikeli, Fivefingersien on oltava jaloissani. Ihan jokainen kenkäkauppa ei tietenkään myy niitä, joten poikkesin seuraavana päivänä Etelä-Haagasta löytyvään erikoisliikkeeseen ostamaan alla olevassa kuvassa oikealla olevan kenkäparin; vasemmalla olevan, identtisen kenkäparin tilasin puolestaan Amazonista. Suunnitelmani on, että oikea pari toimii toistaiseksi kesäkenkinä, kunnes ne korvaavat nykyiset lenkki-Fivefingersini, minkä jälkeen vasen pari siirtyy kaapistani kesäkengikseni.

Uudet kenkäparini ovat siis Vibram Fivefingers V-Run -mallia – ja näissä on mm. ”hajunestokeinoja”, joiden toimintavarmuudesta en viikon käytön jälkeen vielä tiedä. Kankaassa pitäisi kaiketi olla hajua poistavia ominaisuuksia ym. Tosin kengät ovat jo kastuneet pari kertaa viime päivien vesisateissa, eivätkä ne vielä tuoksahda, joten ehkäpä temput toimivat… Kenkien yläpinnassa on myös reikiä, joiden kautta ilma pääsee kiertämään paremmin kuin vanhoissa, joissa päällysosa oli ehjää kangasta. Saapa nähdä, haittaavatko reiät kylmällä säällä.

Ostamani Fivefingers-malli on suunniteltu juoksuun, joten sen pohja on monia muita malleja paksumpi. Näissä ei ole samanlainen tuntuma maahan kuin vanhoissa kengissäni, mutta toisaalta taas terävät kivet ovat pienempi ongelma nyt. Sen hyväksyn mielelläni. Lisäksi paksumpi pohja tarkoittaa tietenkin myös sitä, että se ei kulu puhki niin nopeasti kuin vanhojen ohuempi pohja. Senkin hyväksyn mielelläni. Myös nauhat ovat paremmat näissä, koska vanhoissa nauhat joutui sitomaan tarkasti, jotta esimerkiksi oikean jalan isovarvas ei tarttuisi juostessa vasemman jalan kengän rusettiin. Polvissani on mojovat arvet sen seurauksista.

En keksi juurikaan huonoa sanottavaa näistä viikon käytön jälkeen. Ne ovat lähes kaikin tavoin paremmat kuin vanhemmat Fivefingers-mallini. Yhdestä asiasta voin kuitenkin nipottaa: En välitä kantapäiden lenkeistä, jotka aluksi hiersivät hiukan akillesjänteideni ihoa. Toki ne auttavat, kun kenkää vetää jalkaan. Enää ne eivät kuitenkaan vaivaa, kun kenkä on alkanut muovautua jalkani muotoihin paremmin ja ihonikin on tottunut uuteen kenkään.

Fivefingers V-Runit saavat papukaijamerkin minulta. Minua huvitti hiukan, että kenkälaatikossa oli myös kenkien käyttöohjeet. En valita, koska onhan niistä toki iloa kokemattomalle ”fivefingeröijälle”, joka säästynee niiden avulla alun kommelluksilta. Niin joo, näiden kenkäparien lämmönkestävyyttä en ajatellut kokeilla.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *