Loikka Ubuntun leikkaamaan avantoon

Syksyinen työpöytäni Ubuntussa.

Ajattelin tarttua vaihteeksi hiukan harvemmin käsiteltyyn aiheeseen – nimittäin tietokoneiden käyttöjärjestelmiin. Milloin oikeastaan kiinnitit viimeksi huomiota tietokoneesi käyttöjärjestelmään, jonka kautta ehkä luet tätä? 🙂 Windows 10 on varmasti tuttu teille. Applen macOS:n omistajia löytyy myös varmasti. Entäpä Ubuntu tai jokin toinen Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä, eli Linux-jakelu? Ne ovat varmasti tuntemattomampia. Mitä teille tulee mieleen Linuxista? Vaikeaselkoisuus? Nörtit? Maskottipingviini? Linus Torvalds? Ne ovat paljon muutakin, joten raotetaanpa hiukan Ubuntun ja Linuxin verhoa tässä postauksessa. Lisäksi tuorein Ubuntun versio (19.10) julkaistiin pari viikkoa sitten, joten se on toinen hyvä tekosyy aiheen käsittelyyn 🙂

Ubuntu on yksi suosituimmista Linux-jakeluista, ja hyppäsin sen kelkkaan vuonna 2005. Olin silloin armeijassa, ja eräälle viikonloppulomalle tullessani siskoni olivat onnistuneet vetämään silloisen tietokoneeni Windows XP:n solmuun. Totesin, että voisin asentaa Ubuntun, jotta minun ei tarvitsisi huoltaa tietokonettani enää seuraavana viikonloppuna. Olin näet oppinut, että Ubuntuun ja muihin Linux-jakeluihin ei tartu viruksia ynnä muuta tauhkaa netistä. Muistatte varmaan Windows XP -ajat… Hrrh! Uudemmat Windowsit ovat turvallisempia, mutta olen pysynyt Ubuntun käyttäjänä silti. Linux-jakeluiden tietoturva on edelleen parempi kuin Windowsissa, ja pidän avoimen lähdekoodin ideasta. Suurin syy valintaani on kuitenkin se, että tietokoneen käyttö on minulle sujuvampaa Ubuntussa kuin Windowsissa. Työpöytäni vasemman reunan ohjelmavalikossa on oikeastaan kaikki, mitä tarvitsen arkikäytössä: nettiselain, sähköpostiohjelma eri sähköpostilaatikkojeni perässä pysymiseen, tekstinkäsittely, musiikkisoitin ja salasanamanageri salasanojen varastoksi.

Suosittelenko Ubuntun asentamista muillekin? Ehkä, tilanteesta riippuen. On Ubuntussakin toki puutteensa. Jos käyttää edistyneempiä videon- ja kuvanmuokkausohjelmistoja, niin Ubuntu on huono valinta, koska moni niistä ei toimi sillä tai muullakaan Linux-jakelulla. Tietokonepelienkin pelaaminen sujuu paremmin Windowsilla, minkä takia koneellani on myös aina ollut Windows pelejä varten. (Valitsen tietokoneen käynnistyksen yhteydessä, menenkö Ubuntuun vai Windowsiin.) Miltä uuden käyttöjärjestelmän asentaminen Windowsin rinnalle tai tilalle kuulostaa? Jännältä? Kauhistuttavalta? Vai sekä että? Oletko tyytyväinen Windowsiin? Jos olet, en näe tarvetta vaihtoon, koska uuden käyttöjärjestelmän käyttö vaatii tietenkin opettelua. Kaikilla ei ymmärrettävästi ole aikaa tai kärsivällisyyttä siihen. Olen käyttänyt Ubuntua niin kauan, että en tiedä, miltä se näyttää uuden käyttäjän silmin, joten minun on vaikea sanoa opettelun määrästä mitään. Olen ehtinyt oppimaan liikkumaan Ubuntussa kuin rasvattu ankerias laardialtaassa. Rohkenen kuitenkin väittää, että Ubuntua ei ole kovin vaikea käyttää, vaan se on melko intuitiivinen. Ja apua on aina saatavilla netistä ongelmatilanteissa.

On kuitenkin yksi tilanne, jossa melkeinpä suosittelen Linuxia varauksetta. Löytyykö nurkistasi vanha, mutta edelleen toimiva tietokone, joka kerää nykyään vain pölyä? Jonkin Linux-jakelun asentaminen siihen voisi olla erinomainen ratkaisu, koska silloin vanhemmastakin tietokoneesta tulee taas käyttökelpoinen. Windows 10 saattaa olla liian raskas vanhempien tietokoneiden pyöritettäväksi, kun taas monet Linux-jakelut eivät vaadi tietokoneelta isoja muskeleita. Riskit ovat pienemmät, koska vanhalla tietokoneella tuskin on mitään kovin tärkeää enää, jolloin vaikka Ubuntun asentamista opetellessa voi huoletta pyyhkäistä koko kovalevyn puhtaaksi. Lopputuloksena on tietokone, joka voisi sopia vaikkapa lapsille tai sukulaisille nettisurffailuun.

Monet Linuxin käyttäjät suhtautuvat käyttöjärjestelmäänsä intohimoisesti, ja netin keskustelupalstoilla tapellaan tietenkin eri Linux-jakeluiden paremmuusjärjestyksestä. Pidän Ubuntusta, mutta en halua aloittaa mitään hurmoshenkistä käännytystyötä 🙂 Sanon vain, että jos löytyy intoa tietokoneen sielunelämään syventymiseen ja koet Windowsin liian rasittavaksi, niin tässäpä ilmainen, laadukas vaihtoehto Macin lisäksi. Ja jos Ubuntun ulkonäkö ei miellytä, niin toki voi tutustua johonkin toiseen Linux-jakeluun, jonka työpöytä on erilainen ja ehkä miellyttävämpi. Esimerkiksi Ubuntun lisäksi on myös Kubuntu, Xubuntu ja Ubuntu Mate, jotka tarjoavat vaihtoehtoisia työpöytäympäristöjä Ubuntulle. Läppäriini (tietenkin pinkki) olen asentanut Xubuntun, koska se toimii hyvin hitaillakin tietokoneilla.

Läppärini Xubuntu.

Avantouinnin aloittaminen ei ole välttämättä kaikkein helpointa, mutta siitä saattaa alkaa pitämään, kunhan pääsee alkushokista yli. Ubuntun ja monien muiden Linux-jakeluiden käytössä tuntuu usein pätevän sama periaate.

Ubuntun voi halutessaan ladata täältä. Löydät myös tarkemmat asennusohjeet samalta sivulta tai täältä suomeksi. Tarvitset vain USB-tikun, jolle asentaa levykuva. Mikä parasta, sen avulla voi kokeilla Ubuntua asentamatta sitä. Jos se ei miellytä, niin käynnistämällä tietokoneen uudestaan ja irroittamalla Ubuntun sisältävän USB-tikun kaikki on kuten ennenkin. Jos päätät asentaa Ubuntun tai minkä tahansa käyttöjärjestelmän ylipäätään, niin (kuten ennen mitä tahansa suurempaa tietokoneen säätöprosessia) tärkeiden tiedostojen varmuuskopioiminen vaikkapa ulkoiselle kovalevylle on erittäin suositeltavaa 🙂

Leppoisaa viikonloppua ja mahdollisimman vähän tietokoneongelmista aiheutuvia harmaita hiuksia kaikille!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *