Äitiyslomasta

Milloinhan sitä pitäisi jäädä äitiysvapaalle? Kelan sivuilla sanotaan näin: ”Jäät äitiysvapaalle viimeistään 30 arkipäivää (n. 5 viikkoa) ennen laskettua aikaa. Voit halutessasi jäädä jo aikaisemmin, aikaisintaan 50 arkipäivää (reilu 2 kk) ennen laskettua aikaa. Saat itse valita, milloin äitiysvapaasi aloitat.” Sivuilla on myös laskuri, josta lasketun ajan syöttämällä saa selville milloin aikaisintaan ja milloin viimeistään äitiysvapaalle voi jäädä. Tässä arkipäiviksi ilmeisesti lasketaan ma-la, poislukien pyhäpäivät. Minun laskettu aikani on 1.3.2016, joten äitiysloma on aloitettava 26.1.2016. Varhennettuna sen voisi aloittaa jo 31.12.2015.

Itse olen ajatellut yrittää olla viimeiseen asti töissä. Tietysti koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu ja miten voin, pystynkö tekemään töitä kokoa ajan vai joudunko jossain vaiheessa sairaslomalle. Tahtotila on, että työskentelen loppuun asti. Olen myös hieman malttamatonta sorttia ja luulen, että pari kuukautta kotona vain odottaen olisi liikaa minulle. Töissä on ainakin muuta mietittävää. Ja jos lapsi syntyy suunnilleen laskettuna aikana tai myöhässä, ehdin kuitenkin valmistautua kotona ainakin viisi viikkoa, vaikka jäisinkin äitiyslomalle vasta, ”kun on pakko”. Ajatus siitä, että aloittaisi äitiysloman aiemmin tai pitäisi ennen äitiyslomaa kertyneitä lomia pois, jotta on voisi levätä, rentoutua ja valmistautua vauvan tuloon on ihana, mutta en usko, että minusta on siihen – ellei ole pakko. Vauvan tuloa joutuu odottamaan niin kauan, että minulla on hyvä olla muuta ajateltavaa.

Toinen syy sille, miksi en haluaisi kertyneitä lomia pitää ennen äitiysvapaata, on se, että todennäköisesti en jää hoitovapaalle vanhempainvapaan jälkeen, vaan palaan töihin. Siitäkin syystä haluan jäädä äitiysvapaalle mahdollisimman myöhään ja pitää lomani ennen töihin paluuta, jotta voin viettää kaiken mahdollisen ajan vauvan kanssa. Täytyypä muistaa lähiaikoina kysyä töistä, että onhan tämä varmasti ok. Ja piakkoin kai täytyy ilmoittaa virallisesti milloin äitiysvapaani alkaa. Meillä on pieni, tiivis työporukka, joten raskauteni ei pysynyt kauaa salassa, kun pahoinvointi ym. alkoi. Äitiyslomani ajankohtakin on suunnilleen tiedossa esimiehelläni, mutta virallinen ilmoitus vielä puuttuu. Siinä vaiheessa voivat varmaan aloittaa hakemaan minulle sijaista.

Saa nähdä miten tilanteet ja ajatukseni muuttuvat tässä seuraavan vuoden aikana, mutta nyt näyttää siis todennäköiseltä, että palaan töihin vanhempainvapaan ja lomani jälkeen. Tällöin mies voisi jäädä vielä vähäksi aikaa vanhempainvapaalle pienen kanssa. Sen jälkeen täytyy katsoa millaiset aikataulut meillä tuolloin on töiden, opintojen ym. suhteen. Onnistummeko sumplimaan aikataulut niin, ettei pientä tarvitsisi vielä laittaa hoitoon alle vuoden ikäisenä – ainakaan täyspäiväisesti. Onneksi tuohon on vielä paljon aikaa, monet asiat ehtivät vielä muuttua. Kaikkia tällaisia ajatuksia sitä silti pyörittää päässään kotona ollessaan (minulla oli tänään vapaapäivä). Huomenna töihin ja toivottavasti hieman vähemmän vatvomista.

perhe raskaus-ja-synnytys vanhemmuus
Kommentit (2)
  1. Täytyy myöntää, että minua jännittää hieman töissä jaksaminen/pärjääminen, koska minäkään en missään nimessä haluaisi joutua jäämään pakolla pois. Olen ymmärtänyt, että monet joutuvat jäämään pois töistä jo ennen äitiysloman alkua erilaisten vaivojen takia tai pahimmillaan vuodelepoon.

    Minun työssäni koneen ääressä istuskelu on vain pieni osa päivää, paljon olen jaloillani ja liikkeessä ja huomaan jalkojen ja selän tästä rasittuvan vaikka ennen raskautta ei mitään ongelmia ole ollut. Täytyy vaan toivoa parasta!

  2. Mukavia ajatuksia ja pointteja 🙂

    Olen miettinyt sitä, pitäisinkö lomia pois jo tammikuussa. Minun pitäisi jäädä siis lomalle viimeistään 15.2., jos kaikki menee hyvin. ”Heräsin” kuitenkin eilen siihen, että tässähän on enää kaksi täyttä kuukautta aikaa, joista toinen on joulukuu = osittain lomakuukausi -siis muilla. Noinkohan ehtisin saada kaiken valmiiksi? Ja tuleeko minulle sijainen? Miljoona kysymystä vielä 😮

    Teen istumatyötä ja minua alkaa tympimään juurikin paikoillaan olo töissä 🙂 Olisin mielelläni liikkeessä, koska silloin voin paljon paremmin. Siksi ajattelin, että tammikuu voisi olla jo sellaista aikaa, jolloin pimeät talviaamut eivät houkuttele raahautumaan toimistolle. No, saas nähdä kuinka kaikki etenee.

    Pakon edessä en haluaisi pois jäädä, sekinhän voi tulla eteen, jos kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan 🙁

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *