Hämmentävät verensokerit

Nyt on raskausdiabetesdiagnoosia sulateltu pari päivää ja ihanien, tsemppaavien kommenttien myötä mielikin on parantunut. Iloista asiaa tästä ei saa tekemälläkään, mutta toiveita on, että sen kanssa voi elää melko kivuttomastikin. Ja toisaalta, tuli mitä tuli, laskettuun aikaan on vajaa kolme ja puoli kuukautta eli sen kyllä selviää vaikka joutuisikin mittailemaan kaiken aikaa ja vaikka joutuisi joka suupalaa syynäämään (mieluummin tietysti ei). Lämmin kiitos lohduttavista kommenteista!

Joudun odottamaan ensi viikkoon, että saan asiasta kunnolliset ohjeet. Kysymyksiä on paljon. Lueskelin ruokavalio-ohjeita, joita sitten eilisestä alkaen olen yrittänyt noudattaa. Vähän hukassa olen, mutta jos tässä nyt viikon pärjäisi itsekseen. Eilinen meni ihan hyvin, tosin töihin mennessäni huomasin, että kahvihuoneen pöytä notkui suklaata ja pullaa. Vähän olisi mieli tehnyt maistaa. Eiliset ruokailut menivät ihan hyvin, mielestäni onnistuin syömään melko oikein, vaikka ateriavälit töissä hieman venyivätkin. Tänä aamuna heräsin kuitenkin kuuden aikaan käymään vessassa, jonka jälkeen totesin olevani jo todella nälkäinen. En saanut enää unta vaikka kello oli soimassa vasta puoli kahdeksalta. Hieman vähäisempi kalorimäärä tuntui siis heti. Kyllähän siihenkin tottuu – toivottavasti nopeasti. Nälkäisenä ei ole kiva olla ja lisäksi olen aika äkäinen ollessani nälkäinen.

Tänään sain selvitettyä rasitukseni muut verensokeriarvot. Paastoarvo siis oli 5,3 ja raja 5,3, yhden tunnin arvo oli 4,2 (raja 10,0) ja kahden tunnin arvo 7,9 (raja 8,6). Voiko se olla oikein? Miten ihmeessä verensokerini on laskenut rasituksen aluksi? Muilla (mitä nyt kokemuksia lueskelin) tuntuu verensokeri nousseen 1h:n kohdalla ja taas laskeneen 2h:n kohdalla ja oma järkikin sanoisi, että niin sen luulisi menevän. Mitä ihmettä? Hieman harmittaa, että täytyy odottaa vielä viikko, että saan kunnolla kysymyksiini vastauksia, toimintaohjeita ja että pääsen mittaamaan ovatko arvoni jatkuvasti koholla/sekaisin vai oliko kyse yksittäisestä heitosta.

hyvinvointi terveys liikunta raskaus-ja-synnytys
Kommentit (3)
 1. Kiitos tsempistä! Pahinta on tosiaan odottelu ja epätietoisuus, etenkin minunlaiselleni malttamattomalle. Eiköhän tämä tästä, kunhan pääsee itse mittailemaan (joka sekin kyllä jännittää)!

  Mutta uskomattomalta kuulostaa neuvolan tädin asenne! Meidän ”täti”, joka taitaa olla hieman minua nuorempi, on ollut erittäin varovainen sanomisissaan. Ja diagnoosini kertoessaan ennemminkin pahoitteli tilannetta, kun se oli niin hilkulla. Minäkin sain ruokavaliosuositukset tietysti alussa, mutta ne olivat raskautta eivät mahdollista diabetesta varten. Milloin sinulla on sokerirasitus? Toivotaan, että saat puhtaat paperit! Tsemppiä!

  Monilla tuntuu olevan vastaavia kokemuksia neuvolan ja raskausdiabeteksen kanssa. Tuo etukäteen tuomitseminen tuntuu oudolta etenkin, kun kyseessä ei kuitenkaan ole vain tietyn ryhmän vaiva vaan raskauden aiheuttamat muutokset sokerin siedossa/insuliinin tuotannossa. Toki tietyt seikat kuten sukurasite, ylipaino (kuten minulla) jne. lisäävät riskiä, mutta eivät aiheuta raskausdiabetesta.

  1. Niinhän se on, että mikään tekijä ei suoraan laukaise mitään sairautta, ei edes tätä raskausdiabetesta. Vaikka tähän tuntuu kohdistuvan suoranaista syyllistäkin. Asiat pitäisi kuitenkin nähdä kokonaisuuksina ja turhaa stressaus/syyllistäminen ei kyllä saa aikaan mitään hyvää. Itsellänikin on muutama kilo ylipainoa, ei omasta mielestäni edes niin paljoakaan. Ei mitään sukurasitettakaan ole olemassa tms. ja ruokavalio tottumuksetkin on melko hyvässä kunnossa. Kuitenkin tuli olo että kun olen jo yli 30-vuotias ja lievästi ylipainoinen on sokerit varmasti koholla. No sehän nähdään 🙂

   Sokerit testattiin nyt vaan pissatestillä eilen. Epäilen että se ei kyllä ole tarkin tapa mitata. Jännityksellä odotan seuraavaa neuvolakäyntiä joulukuulle kun oli vähän puhetta että jos painoa tullut reippaasti niin sitten heti sokerirasitustestiin.. Ja sitten kun tietäisi mikä on neuvolan mukaan reippaasti?

   Vaikka vähän ottaa päähän nämä asiat, niin naurattaa se että ensin kova yritys saada se raskaus alulle ja nyt raskauskin on sitten yhtä panikointia kaikista mahdollisista uhkakuvista. Kai tämä joskus helpottaa… tai sitten tähän jatkuvaan huolehtimiseen tottuu 🙂

 2. Tsemppiä kovasti! Itsekin sain jo viikolla 8+ neuvolasta kasan ohjeita raskausdiabeteksen aikaiseen ruokavalioon. Olin vähän mykistynyt, kun eihän siinä mitään arvojakaan oltu vielä mittailtu. Ne mitataan vasta myöhemmin. Mutta kuulosti kyllä siltä että neuvolantäti piti melko varmana että sieltä se raskausdiabetes-diagnoosi tulee. Hieman ihmettelen kyllä asennetta!

  Mutta tsemppiä kovasti ja toivottavasti saat selvennystä noihin arvoihin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *