Perhevalmennus part one

Tällä viikolla oli ensimmäinen perhevalmennuskerta. Tai ensimmäisenä olisi kuulunut olla fysioterapiaryhmä odottaville äideille, mutta siihen pääsen vasta ensi viikolla. Helsingissä perhevalmennus etenee niin, että fysioterapiaryhmää seuraa ensimmäinen varsinainen perhevalmennus, ryhmätapaaminen, jossa ”keskustellaan raskauden aikaisista muutoksista, muistellaan omaa lapsuutta ja kuvitellaan kohdussa kasvavaa vauvaa. Lisäksi pohditaan imetystä ja muita vauvanhoitoon liittyviä käytännön asioita.” Toinen perhevalmennuskerta käsittelee synnytystä. Parisuhdetta ja seksuaalisuutta käsittelevä osa on luojan kiitos siirretty verkkoon – kuinka vaivaannuttavaa se olisi ollut. Valitettavasti myös synnystyssairaalaan tutustuminen on nykyään perinteisen tutustumiskäynnin sijaan verkossa videoina. Tämä minua todella harmittaa. Se oli se osa, joka kaikista eniten kiinnosti. Vauvan syntymän jälkeen on vauvaperhetoimintaa leikkipuistoissa ja näissäkin tapaamisissa on eri aiheita.

Yritän nyt valita sanani varovasti. Jotkut varmasti kokivat tapaamisen hyödyllisenä. Itse olin hieman hämmentynyt ja tunnelma oli vaivautunut. Emme muistelleet omaa lapsuuttamme (mikä ei todellakaan haitannut minua) tai keskustelleet raskauden aikaisista muutoksista. Terveydenhoitajaopiskelija piti power point esitykset ”mielikuvavauvasta”. Tästä ei saanut irti mitään. Samat asiat olisi halutessaan voinut lukea jostain. Sitten katsoimme imetysvideon (siis oikeasti videon!) ja keskustelimme hieman imetyksestä. Tämän jälkeen vieraaksi tuli symppis vauvaperhe. Vanhemmat kertoivat kokemuksistaan ja ajatuksistaan vanhemmuudesta. Ryhmä vaivautuneita ihmisiä istuskeli ahtaassa huoneessa. Keskustelua ei juuri herännyt. Mietin vain, että onneksi annoin miehelle free passin ensimmäiseen kertaan, kunhan hän tulee mukaan synnytystä käsittelevään kertaan. Tämän jälkeen ei olisi kyllä tullut.

Olemme kaikki erilaisia, mutta minä en kokenut kauheesti hyötyväni tapaamisesta. Imetysvideo oli ihan ok, mutta saman tiedon saa muualtakin. Ainoa hyödyllinen tieto oli vinkit leikkipuistojen vauvaperhetoiminnasta. Teorian fiksu ihminen osaa lukea itsekin kirjoista, netistä, mistä vaan. Olisin kaivannut ennemmin tietoa pienistä käytännön asioista. Minusta on ihan kiva, että tällaista järjestetään ilmaiseksi ja eiväthän nuo pakollisia ole. Not my cup of tea mutta sopii varmasti joillekin. Meinaan kuitenkin raahata miehen synnytystä käsittelevään valmennukseen. Siellä uskoisin tulevan ihan hyödyllistä tietoa molemmille. Ja leikkipuistotapaamiset kuulemma ovat kivoja ja siellä saa vähintäänkin vertaistukea. Summa summarum perhevalmennus on ihan jees, mutta jos minä saisin valita, sen toteutus olisi hieman erilainen. Erot neuvoloiden ja etenkin kaupunkien välillä ovat varmasti suuria. Olisi mielenkiintoista kuulla miten tuo on muualla toteutettu.

Kommentit (3)
  1. Khöm, joo-o, juurikin äitiyspakkausta kommentoineena ymmärrän täysin 🙂 Minusta on vain hyvä, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä, eikä kaikkea tarvitse hyssytellä. Ethän kuitenkaan kirjoittaisi omana itsenäsi, jos joutuisit kauheasti ”sensuroimaan” 🙂

    Tunnustan kyllä itsekin, että joidenkin asioiden kohdalla olen miettinyt, että ”voikohan näin nyt sanoa”, mutta toisaalta, aina löytyy joku joka on eri mieltä asiasta ja pahimmillaan pahoittaa mielensä -mikä ei tietenkään ole tarkoitukseni, missään nimessä! Asioista pitääkin olla joskus eri mieltä, muuten mikään tässä maailmassa ei kehity.On myös mielenkiintoista keskustella asioista sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat täysin eri mieltä. Siitähän voi aina oppia uutta. 

  2. Mietin, että oliko teksti liiankin suoraa 🙂 Tuntuu, että tiettyjä asioita (joihin kuuluu myös esim. äitiyspakkaus) ei kuuluisi arvostella, mutta toisaalta tarkoitus on kuitenkin kirjoittaa raskaudesta ja elämästäni niin kuin sen koen.

    Noiden perhevalmennuksien toteutus varmasti vaihtelee suuresti. Meillä jokainen osa on ajoitettu tietyille raskausviikoille, joiden mukaan ryhmiin ilmottauduttiin. Synnytystä käsittelevä perhevalmennus on meillä tammikuun lopussa, jolloin minulla on enää kuukausi ja pari hassua päivää laskettuun aikaan – toivottavasti vauva pysyy kyydissä loppuun asti, että vanhempansa saavat valmentautua synnytykseen 🙂

    Ja mielenkiinnolla odotan raporttia sieltä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *