Synnytyssairaalan valinta

Olen tässä viime aikoina pohtinut synnytyssairaalan valintaa. Helsingissähän on vaihtoehtoina Naistenklinikka ja Kätilöopisto. Lisäksi naapurikunnassa olisi vielä Jorvi. Jorvin suljen kuitenkin vaihtoehdoista pois jo etäisyyden ja kuntarajan ylittymisen takia. Olisi helpompaa, jos olisi vain yksi sairaala, jossa kaikki synnyttävät – eipähän tarvitsisi vaivata päätään pohdinnalla. Jos jotain tapahtuu ja on tarvetta soittaa päivystykseen, riippuu raskausviikosta, kuuluuko soittaa Naistenklinikalle vai Kättärille. Naistenklinikka hoitaa pääasiallisesti keskos- ja riskisynnytykset ja esimerkiksi suunnitellut sektiot. Viikosta 32 eteenpäin kuuluu soittaa Kättärin päivystykseen. Normaalioloissa synnytyssairaalan saa valita itse, mikäli siellä vain on tilaa. Naistenklinikka on nyt kuitenkin remontissa, joten siellä pystytään hoitamaan paljon vähemmän ”normisynnytyksiä” kuin tavallisesti. Luulin, että tästä syystä minun täytyy valita Kätilöopisto. Kysyin asiasta neuvolassa ja hoitaja sanoi, että saan edelleen toivoa Naistenklinikkaa, jos haluan ja he sitten ohjaavat soittamaan Kättärille, mikäli heillä on täyttä.

Periaatteessa sairaalalla ei ole minulle suurta väliä. Kokemuksia kun ei ole kummastakaan. Naistenklinikassa kuitenkin houkuttaisi se, että se on meitä lähempänä ja parempien yhteyksien päässä. Synnyttämään mennään varmasti taksilla ellei joku läheinen satu sopivasti kyyditsijäksi, mutta miehen olisi helpompi tulla vierailemaan yleisillä Naistenklinikalle. Lisäksi se, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vastasyntyneiden teho-osasto on viereisessä sairaalassa jotenkin rauhoittaa mieltä, vaikka kaikki varmasti meneekin hyvin. Normaalioloissa päätyisin näistä syistä valitsemaan Naistenklinikan. Nyt kuitenkin mietin, lisääkö synnytyspaniikkiani se, että soitan ensin yhteen paikkaan ja he mahdollisesti sanovat, että on täyttä ja ohjaavat seuraavaan paikkaan. Toisaalta välillä Kättärilläkin on täyttä ja silloin synnyttäjät ohjataan Naistenklinikalle ja Jorviin. Näitä asioita ei pysty ennakoimaan, joten täytyy varmaan vaan mennä fiilispohjalta ja katsoa mitä eteen tulee.

perhe raskaus-ja-synnytys
Kommentit (2)
  1. Onpa kiva kuulla kokemuksia joltain samassa tilanteessa olleelta. Tuttuja ei ole remontin aikana käynyt täällä synnyttämässä. Kumpaankaan sairaalaan ei enää pääse valitettavasti tutustumaan vaan vierailut ovat vaihtuneet videoiksi verkkoon. Eli silläkään perusteella ei valintaa voi tehdä.

    Luulen, että päädyn myös soittamaan Naistenklinkalle ensin, jo käytännön syistä. Jos siellä sitten on täyttä, niin seuraavaksi Kättärille – toivottavasti nyt jompaan kumpaan mahtuisi. Harvinaisempia ovat kai ne tilanteet, joissa sekä Naistenklinikka että Kättäri olisivat täynnä ja synnyttäjät joudutaan ohjaamaan Jorviin. Ilmeisesti pahin ruuhka synnytyssairaaloissa täällä asettuu syksylle. Joku oli synnytyksen jälkeen juuri syyskuussa kuljetettu ambulanssilla Naistenklinikalta Kättärille. Ei kai se auta kuin mennä avoimin mielin ja ottaa mitä vastaan tulee. Todennäköisesti kaikki tulee menemään hyvin eli yritän olla turhia stressaamatta. Ja siinä tilassa sillä ei tosiaan varmaan hirveästi ole väliä mihin sitä päätyy ponnistamaan 🙂

  2. Mulla oli tässä taannoin täsmälleen sama tilanne ja samat kelat. Käytiin tutustumiskäynnilläkin Kättärillä ja se vaikutti hyvältä paikalta. Kuitenkin asutaan paljon paljon lähempänä Naistenklinikkaa. Yksi tutuntuttu on töissä Naistenklinikalla ja kertoi, että heillä on itseasiassa aika lokoisaa siellä juuri siksi, että normisynnyttäjät ”luulevat”, että sinne ei pääse kuin riskitapaukset. Myös neuvolassa kannustettiin kokeilemaan, jos sinne mahtuisi. Arvoin sitä siinä oikeastaan loppuun asti, mutta kun supistukset sitten alkoivat, soitin ekaksi Naistenklinikalle, ehkä enemmänkin neuvoa kysyäkseni kuin että olisin vielä ollut menossa. No, sitten useita puheluita ja noin vuorokautta myöhemmin lähdin Naistenklinikalle synnyttämään. Ja se oli hyvä valinta! Ei siis sillä että olisi mitään kokemusta Kättäristä, mutta juuri kulkemisen kannalta.
    Ja siinä vaiheessa kun supistukset alkoi olla kovia, niin se nyt ei oikeastaan ollut enää mikään issue, jos sinne ykköstoivepaikkaan ei olisi mahtunutkaan, siinä oli vähän muuta ajateltavaa silloin 🙂 Eli en usko, että mulla olis mitenkään fiilikset menny, vaikka olisivat puhelimessa käskeneet Kättärille.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *