Tutti – yea or nay?

Pohdin jo raskausaikana pitäisikö vauvalle antaa tutti, jos hän sen huolii. Onhan pieni vauva tutti suussa käsittämättömän söpö ilmestys. Toisaalta väittäisin, että myös pieni vauva ilman tuttia olisi ihan yhtä söpö. Paljon kuulee puhuttavan tutin ​hyvistä ja huonoista puolista. Huonoista puolista ehkä tärkeimpänä ovat liian pitkään jatkuneesta tutin syömisestä johtuvat purentaviat sekä lisääntynyt välikorvan tulehdusriski – näin olen ymmärtänyt. Muutenkin huonot puolet tuntuvat liittyvän lähinnä pitkään tai runsaaseen tutin käyttöön. Tietysti ongelmaksi voi muodostua tutista vierottaminen tai se, että päästyään tutin makuun vauva haluaa syödä sitä yöllä ja sitä pitää olla tökkimässä sen suuhun alvariinsa.

Hyvistä puolista ensimmäisenä tulee mieleen se, että tutti saattaa antaa vanhemmalle lisäaikaa kriittisellä hetkellä. Jos ihan vielä ei ehdi syöttää vauvaa, voi tutti pelastaa. Tai jos vauva herää vaunuissa itkemään ennen kuin on ehditty kotiin asti, saattaa tutti rauhoittaa pienen hetkeksi. olen myös lukenut, että tutista on helpompi vieroittaa kuin peukalon syömisestä. Voisi ajatella, että vauva, jolla on kovin voimakas imemisen tarve/taipumus, imeskelee jotain joka tapauksessa ja tällöin tutti voisi olla pienempi paha.

En jaksa linkittää tutkimuksia ja suosituksia, enkä edes listata niiden perusteluja. Neuvolassa sanottiin, että ensimmäisen parin viikon aikana tuttia (tai tuttipulloa) ei kannattaisi vauvalle antaa, jos tarkoitus on imettää. Tutit saattavat vaikeuttaa oikean imuotteen löytymistä ja tuttipullosta pieni taas saa niin nopeasti/helposti maitoa, ettei sitten viitsi vaivautua työskentelemään tissillä.

Meillä päädyttiin tarjoamaan vauvalle tuttia bébén ollessa sen kaksi viikkoa vanha, koska mies tuntui kovasti olevan sen kannalla. Lapsen oikeus tuttiin – haloo!? Minulla ei ollut voimakkaita tunteita puolesta tai vastaan, joten tällä hetkellä poikamme omistaa kolme tuttia, kaksi sopivan kokoista ja yhden, lahjaksi saadun, hieman myöhempää käyttöä varten. Saa nähdä paljonko noita vielä joutuu hankkimaan.

Toivoisin tutin käytön pysyvän maltillisena ja esim. illalla/yöllä en ole vauvalle tuttia antanut. Saa nähdä kauanko tämä pitää. Toivon myös, että saisimme tutin käytön loppumaan ajoissa ilman mitään suurempaa kriisiä. Vähän kyllä hirvittää jo valmiiksi. Loppujen lopuksi taitaa riippua lähinnä lapsesta kuinka tärkeä kapistus tutista tulee. Toiset eivät huoli sitä ollenkaan ja toiset eivät pärjää ilman. Palannen asiaan.

Kuulisin mielelläni kokemuksia ja mielipiteitä muilta. Oletteko tarjonneet tuttia? Miksi? Miksei? Kuinka kävi?

perhe lapset vanhemmuus
Kommentit (7)
  1. Meillä on tutti käytössä ja aika kovassakin. Esikoinen söi tuttia 1,5 vuotiaaksi ja vieroitus kävi todella helposti. Yksi tai kaksi yötä niin se unohtui, kunhan muistaa itse pitää kiinni siitä että kun kerran se otetaan pois sitä ei takaisin enään anneta vaikka lapsi vähän itkisikin. Nyt toinenkin lapsemme syö tuttia sekä unilla, että harmitukseen. Eli todella paljon. En koe siitä huonoa omaatuntoa, älä sinäkään. Huomaan että rauhoittuminen ja unet sujuvat paljon paremmin kun on tutti turvana. Kyllä siitä sitten pääsee eroon. Ja todella paljon parempi kuin peukalo. Sitä kun ei saa pois. Tiedän tapauksen jossa lapsen peukalo piti teipata ettei sitä olisi kiva syödä. Tsemppiä!

  2. Meillä on tutti kyllä käytössä, tungettiin salaa suuhun jo sairaalassa (siellä osa hoitajista vähän paheksui, ihan kuin heille kuuluisi…) ja kappas kun itkut loppuivat kuin seinään. Eli siis käytämme tuttia, mutta en ole todellakaan siitä mitenkään huolissani, koska vaavi ei sitä aina edes halua, pärjää siis hyvin ilmankin. Välillä se kuitenkin rauhoittaa ja yöunillekin menee tutti suussa, kunnes se sitten putoaa pois nukahdettua. Joten kyllä, käytämme ilman morkkista! 🙂

    1. Ihanaa ja helpottavaa kuulla, että muutkin 🙂 Ja välillä tuo meillä toimii, toisinaan taas ei. Usein ei pysy matkassa kovin kauaa. Mutta olen päättänyt olla stressaamatta asiaa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *