Jokapäiväinen leipämme

Sekulaari oulunkyläläisrouva täällä hei! Otsikon uskonnollisesta viittauksesta huolimatta tänään on tapetilla ihan oikea leipä, ei ruokarukous. Olen saattanut sivulauseessa mainita läheisen suhteeni ruokaan. Joku puhuisi pakkomielteestä, itse haluan käyttää termiä intohimo. Meillä ei koskaan syödä eineksiä, sen sijaan meillä syödään suuria määriä juureksia, kansanomaisia keittoja, vuokaruokia ja kotitekoista leipää. Ja makeita leivonnaisia, mutta niistä lisää toisella kerralla. Viihdyn keittiössä paremmin kuin hyvin ja menneisyydestäni voi löytää ravintolakokin tutkinnon lisäksi myös alan yrityksen, joka piti minua kiinni leivänsyrjässä muutaman vuoden ajan. Yrityksen lopetin kun kiinnostus johdatti toiselle alalle. 

Leivoin aamulla mainiota vuokaleipää t o d e l l a helpolla reseptillä. Ja koska helpot leipäreseptit ovat parhaita leipäreseptejä, jaan sen nyt teillekin. Tarjoillaan tuoreena ja syödään voin kanssa (margariini, tuo mainio muoviseos). 

Reseptistä tulee kaksi vuokaleipää. Jos sinulla on vain yksi leipävuoka, suosittelen toisen ostamista voit puolittaa reseptin. Meillä kahden aikuisen ja yhden imeväisikäisen taloudessa yhdestä leivästä tulee vain paha mieli. 

leivat-8777.jpg

SEKAVUOKALEIPÄ KOTIROUVAN TAPAAN

500 g kädenlämpöistä vettä
50 g tuorehiivaa
20 g siirappia
20 g suolaa
50 g kauraleseitä
60 g grahamjauhoja
80 g auringonkukansiemeniä
500 g vehnäjauhoja

Murustele hiiva kädenlämpöisen veden joukkoon ja sekoita kunnes se on liounnut. Lisää joukkoon siirappi, suola, leseet, grahamjauhot ja auringonkukansiemenet. Valuta tiskialtaan pohjalle muutama sentti kuumaa vettä ja aseta taikinakulho tekemääsi hauteeseen, levitä leivinliina kulhon päälle. Anna taikinan kuplia liinan alla puoli tuntia. Voitele sillä välillä kaksi leipävuokaa (tai käytä silikonisia ja jätä voitelematta). 

Nosta kulho pois vesihauteesta ja vaivaa vähitellen sekaan vehnäjauhot. Itse en sotkenut käsiäni vaan hoidin vaivaamisen puuhaarukalla. Tarkoituksena ei siis ole alustaa taikinaa perinteiseksi leipätaikinaksi, vaan sen kuuluu jäädä tahmeaksi ja melko löysäksi. Jaa taikina kahteen leipävuokaan (vuoat jäävät tarkoituksella vajaiksi) ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan (voit vaikka asettaa peltin sen tiskialtaan päälle, jossa lämmin vesi on jo valmiina odottamassa ja nostaa leipävuoat peltin päälle) 30 minuutiksi. 

Paista leivät 225°c n. 30 min tai kunnes leivät irtoavat vuoistaan ja pinta on kauniin ruskea. 

leivat-8784.jpg

Aloin kirjoittamaan tätä jo aamutuimaan, mutta aamupäivän aikana Tytölle ehti tulla nälkä ja vetäydyin makuuhuoneeseen imettämään. Palattuani imetyspainin (rintaraivarikausi käynnissä) jälkeen pimeästä makuuhuoneesta blogisorvin ääreen oli Mies ehtinyt jo syödä ja lähteä keskustaan, mutta keittiöön oli jätetty kuvassa näkyvä viesti:

leivat-8787.jpg

suhteet oma-elama ystavat-ja-perhe ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.