Saaristolaisleipää ja leivosasiaa

Lisää helppotekoista leipää kansalle joka leivoksia halajaa (tässä yhteydessä kansa = minä). Leivoksista tulikin mieleeni, ovathan kaikki kynnelle kykenevät  jo vierailleet ihanien brooklyniläistyttöjen kahvilassa? Suosittelen erityisesti bageleita ja vaahtokarkkikaakaota. Ja brownieseja. Sekä cupcakeseja.  Ja mitä tahansa tarjolla olevaa kakkua. Kahvikin on kyllä erinomaista. Tarkalleen ottaen, suosittelen kaikkea. 

Reilu vuosi sitten päivänvalon nähnyt Brooklyn Cafe sai sisarliikkeen muutama viikko sitten, kun Brenda ja Sharron avasivat Fredrikinkadulle kovasti toivotun leipomoliikkeen, eli Brklyn Bakeryn. Siellä ajattelin piipahtaa vielä tänään, samalla matkalla käyn noutamassa jo ostamani polkupyörän Pelago Bicyclesilta. Vanha ja uskollinen sotaratsuni pyöräni varastettiin viime syksynä talomme edestä, lohdutukseksi päätin investoida pyöristä kauneimpaan. Kuvatodisteita myöhemmin tänään. 

Ja vihdoin blogauksen varsinaiseen aiheeseen, eli saaristolaisleipään. Kokeilkaa, ette voi epäonnistua! 

leivat-8815.jpg

NAURETTAVAN HELPPO SAARISTOLAISLEIPÄ

1000 g omenamehua (meillä käytetään itse tehtyä; jos hankit kaupasta, osta luomua)
100 g tuorehiivaa
450 g siirappia
30 g suolaa
200 g kauraleseitä
200 g ruisjauhoja
250 g kaljalmaltaita 
600 g vehnäjauhoja

(+ sata grammaa siirappia ja saman verran kiehuvaa vettä)

Lämmitä kattilassa omenamehu kädenlämpöiseksi, murustele sekaan hiiva ja sekoita kunnes hiiva on liuonnut mehun sekaan. Lisää joukkoon siirappi. 

Yhdistä isossa leivontakulhossa kaikki kuivat aineet, kaada joukkoon kattilassa oleva mehuseos ja sekoita puuhaarukalla. Jaa löysäksi jäänyt taikina neljään voideltuun leipävuokaan (okei, voit puolittaa reseptin jos neljää leipävuokaa ei ole käytettävissä) äläkä hätäile kun vuoat jäävät vajaiksi. 

Anna leipien kohota tunti (huomaatko, ei vuokiin olisi mahtunut enempää) ja siirrä sitten 175 asteiseen uuniin reiluksi tunniksi. Valmiin leivän reunojen tulee olla irti vuoista ja pinnan kauniin ruskettunut. 

(Jos haluat, voit voidella leipiä paistamisen aikana muutaman kerran siirappi-vesi -seoksella.)

Anna jäähtyä ritilällä. Leipä on parhaimmillaan vetäydyttyään muutaman päivän jääkaapissa, mutta maistiaiset kannattaa toki vuolla uunituoreesta leivästä ja kuorruttaa reilulla viipaleella voita (juustohöylä on jääkaappikylmän voin paras ystävä). Saaristolaisleipä ei ole moksiskaan pakastamisesta, ja se säilyy jääkaapissa pari viikkoa (paitsi meillä – jos saaristolaisleipää on saatavilla, tuhoan leivän per päivä). 

Yleensä saaristolaisleivän nesteenä käytetään piimää. Piimässä ei ole mitään vikaa, mutta jostain syystä omenamehuun leivottu leipä miellyttää makuhermojani enemmän. Sama resepti toimii myös piimään tehtynä, voit halutessasi kokeilla kumpi on sinun juttusi. Omenamehuun valmistettuna leipä on niin laktoositon, maidoton kuin vegaaninenkin (kunhan käytät vuokien voitelemiseen öljyä tai sinistä keijua). 

leivat-8827.jpg

Kommentit (5)
  1. Tosi herkullinen resepti, kiitos! Uusintakierros menossa.. 😀

  2. Siis voi ei miten hyvää leipää tuli, saaristolais-sellaista.  Olen päivän mittaan käynyt keittiön nurkassa kymmeniä kertoja, muuta ei ole tänään tullut syötyäkään. Meillä ei ollut omenamehua, laitoin piimää, ja kauraleseisen puutteen korvasin vehnäleseillä, maistui silti mitä parhaimmalle. Kiitos!

    Meidän ruisleipä on sekä päältä että sisältä kovaa, voimakkaan rukiista kyllä ja maistuvaa. Isä paistaa leivinuunissa, mutta paremman puutteessa ihan perus uunissa paistan. Js rukiisesta pitää, suosittelen myös kokeilemaan rotsoa eli ruispuolukkapuuroa. Rauhassa tunteja haudutettuna karamellisoituu aivan ihanaksi, perinteinen funktionaalinen elintarvike 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *