Vaippa-asiaa kolmen kuukauden kokemuksella
Seuraavaksi päästään pikkulasten vanhempien lempipuheenaiheeseen, eli kakkaan. Tai siis siihen, minne kakka hetkeksi varastoidaan. Karkeasti jaoteltuna varastointimenetelmiä on kaksi – kertakäyttö- tai kestovaippa (tarkalleen ottaen vaihtoehtoja on kolme; kolmannen vaihtoehdon tunnistaa lyhenteestä vvv, eli vauvojen vessahätäviestintä, mutta siinä tavaraa ei varastoida, vaan se päätyy viemärijärjestelmään ilman välietappeja – tätä myös meillä treenataan vaihtelevalla menestyksellä).
Ennen vauvan syntymää olimme Miehen kanssa yksimielisesti päätyneet käyttämään kestovaippoja. Kertakäyttövaipat eivät meitä kiinnostaneet kolmesta syystä:
1) Vaippoja ei voi kierrättää – kaikki vaippajäte menee sekajätteeseen eli kaatopaikalle eli tulevien sukupolvien ongelmaksi.
2) Kertakäyttövaipat ovat kalliita, me olemme köyhiä mediaanitulon alapuolella.
3) Kertakäyttövaipat tuntuvat vauvan iholla luultavasti suunnilleen samalta kuin naisten kerran kuukaudessa käyttämät, hiostavat muovinpalaset, joita terveyssiteiksi kutsutaan – ja minä inhoan terveyssiteitä. Kuukuppi for life.
Erityisen helpoksi ja halvaksi kestovaippojen käytön meille teki ystäväperhe, joilta saimme lainaan ikea-kassillisen kestovaippoja. Kassi sisälsi kymmeniä kestoja; niin aio-vaippoja, pul-kuoria, taskuvaippoja, sisävaippoja kuin erilaisista materiaaleista tehtyjä lisäimujakin. Joko termistö ahdistaa? No niin ahdisti minuakin. En tajunnut kestovaipoista mitään, eikä googlettaminen tuntunut auttavan. Jokainen asiaa koskeva teksti oli täynnä lyhenteitä jotka eivät kertoneet minulle mitään, kuvat olivat epäselviä ja selitykset ympäripyöreitä. Ikea-kassin lisäksi kestovaippavarastoa kartutti myös äitiyspakkauksessa tulleet kaksi vaippaa imuineen sekä Miehen veljen perheeltä saadut kestot. Saimme vielä ystäviltä pari uudesta äitiyspakkauksesta löytynyttä kestovaippaa. Näillä pärjätään niin kauan kuin vaipat ylipäätään ovat käytössä.
KESTOVAIPAT FOR DUMMIES (LIKE ME)
Kaikessa yksinkertaisuudesssaan kestovaipat toimivat seuraavasti: vauvasta ulos tuleva aines imeytetään valitsemaasi kankaaseen (eli imuun), jonka päällä on kosteudenkestävä kuori, joka pitää imeytetyn nesteen sisällään.
Vaippoina voi käyttää:
– erillistä kuorta, sisävaippaa ja imua
– taskuvaippaa, jossa kuori ja sisävaippa yhdessä, niiden lisäksi imu
– all in one -vaippaa, jossa kuori, sisävaippa ja imu samassa
– myös villakuoria on olemassa, meilläkin, mutta niitä ei ole kokeiltu vielä kertaakaan
Kuvassa vasemmalta Imse-Vimsen pul-kuori (eli muovikuori) sekä Imse-Vimsen muotoonommeltu sisävaippa + puuvillaimu.
Tyttö oli syntyessään pitkä ja hoikka, emmekä ensimmäisen kolmen viikon aikana löytäneet massiivisista vaippavarastoistamme riittävän pienikokoisia kestovaippoja, joten käytimme kertakäyttövaippoja. Joidenkin viikkojen kuluttua tyttö oli kasvanut pienimpiin kestovaippoihimme sopivaksi – ensimmäisenä käyttöön pääsivät juurikin ylemmässä kuvassa komeilevat Imse-Vimsen kuoret. Kuoria oli käytössä kuusi, Imse-Vimsen omia muotoonommeltuja sisävaippoja kymmenkunta ja fleecesta itse ommeltuja sisävaippoja toinen mokoma. Aloitimme kokeilut pelkällä kuorella ja muotoonommellulla sisävaipalla, huomaten nopeasti lisäimujen idean; vaippa kastui yhdestä pikkupissasta läpimäräksi, joten tarvittiin lisää imuvaraa. Omiksi suosikeiksi nousivat mikrokuidusta tai fleecesta ommellut imut (syytä on vaikea yksilöidä, ne ehkä tuntuvat omiin käsiin miellyttävimmiltä kuin froteiset/puuvillaiset).
Kuvassa koottuna kuorivaippa, sisävaippa ja lisäimu
Varastoistamme löytyi myös pikkuriikkisiä taskuvaippoja, mutta ne eivät istuneet Tytön ollessa alle viisikiloinen. Kunhan viiden kilon paino oli saavutettu, muuttuivat taskuvaipat todella näppäriksi. Kuvassa muutamia S-koon taskuvaippoja, taustalla vilahtaa myös Kushies-merkin aio eli all in one -vaippa. Myllymuksut tekee omaan makuumme parhaat kotimaiset taskuvaipat, ulkomaisista lemppareita on FuzziBunzit ja BumGeniusit.
Alla lähikuva taskuvaipasta, kaupanpäällisenä kuvassa näkyvä kangasmytty selitettynä: taskuvaippojen takaosassa on pieni kolo, eli tasku, josta vaipan sisään saa livautettua haluamansa määrän haluamastaan materiaalista tehtyjä imuja. Vauvan ihoa vasten tuleva osa on aina tehty pehmeästä, ihoa miellyttävästä materiaalista. Kuvassa näkyvässä FuzziBunzissa materiaali on fleecea.
Likaisten kestovaippojen huuhtelu, säilytys ja peseminen
Jos vaipassa on kakkaa, suihkutan sen käsisuihkulla pönttöön ja huuhtelen vaipan eri osat vedellä. Tämän jälkeen rutistan liiat vedet pois ja viskaan vaipan kannelliseen vaipparoskikseen. Vaipat pesemme yleensä kahden päivän välein, kuudessakymmenessä asteessa, hajustamattomalla pesuaineella ja huuhteluaineeksi lorautamme pienen määrän etikkaa. Muovikuoria ei tarvitse pestä jokaisen käytön jälkeen, vain jos ne ovat kiinteän tavaran sotkemia. Taskuvaippojen taskuosioissa olevat lisäimut otetaan ulos ja huuhdellaan. All-in-one -kestovaippojen ongelmaksi on ainakin meidän kuivausrummuttomassa taloudessamme muodostunut tavattoman hidas kuivumisaika.
Öisin käytössä on kertakäyttövaipat, olemme siis nk. sekakäyttäjiä. Öiseen kestovaippojen käyttöön ei luultavasti ryhdytä, siitä kärsii sekä omat että Tytön yöunet.
Kestovaipat yök, ällöttävää!
No ei ole. Kun vekaran housuissa on tavaraa, kertakäyttövaipan kemikaalit yhdessä eritteiden kanssa aiheuttavat järkyttävän hajun (aamuisin makuuhuoneessa haisee kamalalta). Samassa tilanteessa kestovaippa itsessään ei haise miltään (jätösten hajua sekään ei tosin peitä). Kun perheessä on vauva, kakkajuttujen kanssa tulee oltua tekemisissä joka tapauksessa. Aviopuolisoni on keskimääräistä herkempi hajuille ja eritteille, eikä Mieskään koe kestovaippojen käyttöä ällöttäviksi. Parilla ensimmäisellä käyttökerralla kestojen vaihto oli tuntunut hankalammalta kuin kertisten käyttö, mutta nykyään eroa ei kuulemma huomaa.
Meillä kestovaippojen käyttö ei ole vaatinut erityisiä ponnisteluja. Joka toinen ilta pyöräytämme vaipat pesukoneessa ja ripustamme kuivamaan. Aamulla kokoamme taskuvaipat käyttövalmiiksi ja siinäpä se. Kuulostaako liian helpolta?
Sana on vapaa, vaippakokemuksia jakamaan!
KIITOS! Olen tässä pienessä stressissä yrittänyt googlesta saada jotain selvyyttä tähän kestovaippa-hommaan, ja kaikki info tuntuu jotenkin huonosti eritellyltä. Tässä oli tarpeeksi selkeä kuvaus kestovaippailusta aloittelijalle. Minullakin tuolla odottaa kasa tuttavalta saatuja erilaisia vaipparatkaisuja, nyt justiinsa huomasin että tässähän täytyy hankkia vielä lisätarpeita… 🙂