Voi voita!

Oikeat kulinaristit tekevät omat voinsa!

Oikeasti se on todella helppoa ja saat vauvalle omaa suolatonta leivänpäällistä. Samalla voi ne sämpylätkin pyöräyttää. 

 

Voi

Tarvitset kermaa ja vatkaimen. Kermaa sen verran kuin haluat, aluksi voit vaikka tyytyä 1-2 dl. Jos kerma on menossa vanhaksi, sen parempaa tähän käyttötarkoitukseen, toki tuorekin kelpaa. Vatkaa siis kerma. Ja vatkaa sitä kauan. Suosittelen sähkövatkainta, sillä sen kanssa menee vähän vähemmän aikaa, mutta saa silloinkin vatkata sellaiset reippaat 10 minuuttia. 
Kerman muuttuminen voiksi on oikeasti todella mielenkiintoista. Ensin siitä tulee kuohkeaa kermaa, sen jälkeen se kellastuu ja menettää painuu kasaan. Seos muuttuu hiutalemaiseksi ja alkaa vihdoinkin pikkuhiljaa hikoilemaan. Tässä vaiheessa tiedät olevasi jo lähellä. Ensin siitä irtoaa pikkuisen nestettä, kunnes yhtäkkiä kaikki neste ropsahtaa kulhoon ja jäljelle jää kiinteä massa. Siinä se. Onneksi olkoon, olet tehnyt voita. Ota kiinteä osa ja laita se astiaan jääkaappiin. Neste on niin sanottua buttermilkia, joka kannattaa myös säästää ja siitä voi tehdä esimerkiksi herkullisia lättyjä. 

 

Äidin pikasämpylät

5 dl kuumaa vettä

1 ps kuivahiivaa

10 dl sämpyläjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

 

Sekoita tehosekoittimella hiiva nesteeseen. Lisää kaurahiutaleet ja jauhot vähän kerrallaan niin että taikinaan sitoutuu ilmaa. Sekoita loputa jauhot joukkoon, surauta tasaiseksi. Laita kulho mikroon (älä käynnistä!) noin puoleksi tunniksi, kunnes taikina on kaksinkertaistunut. Älä turhaan vieläkään jaksa veivata mitään käsin, vaan kasta kätesi kunnolla juoksevan hanan alla ja nappaa taikinasta sopivan kokoisia palloja pellille. Tee tätä koko ajan märillä käsillä, jollet halua että taikina tarttuu käsiisi. 200 astetta uunin keskiosassa 30 min. tai kunnes ovat kypsiä. 

 

img_2709.jpg

 

 

P.S. Voi säilyy suunnilleen parisen viikkoa, joten jos annat tätä pelkästään ipanalle, kannattaa tehdä max 1 dl kermasta kerrallaan.

koti ruoka-ja-juoma