Enemmän kuin lukuhaaste: KonMari ja Organizing for the Creative Person

Viime vuoden lukuhaasteessa minulla oli mukana nykypäivän trendikkäin järjestelyopas, Marie Kondon KonMari (2015) haasteen kohdassa Kirja ei ole omalla mukavuusalueellasi. (Ei todella muuten ollut, en ollut koskaan lukenut mitään elämänhallintaopasta, ainakaan kokonaan!) Esittely kirjasta jäi kirjoittamatta, koska ajattelin kirjoittaa sen vasta sitten, kun olen konmarittanut koko kämppämme. Noh, pikkuisen vauvan kanssa koko kämppää ei vaan kertakaikkiaan räjäytetä moneksi päiväksi ja sitten huolella karsita ja järjestellä kaikkea uudelleen. Rikoin siis heti alkuun KonMarin ensimmäistä ohjetta, eli en suorittanut järjestelyä kerralla. Itseasiassa se on vieläkin aika kesken… 😀

F3B9C7C1-075B-4288-AEE3-8A35830E04FA.jpegTämän vuoden lukuhaasteeseen taas valikoitui hyvin samaan kategoriaan kuuluva vanhempi teos, Dorothy Lehmkuhlin ja Dolores Lampingin Organizin for the Creative Person (1988). Se on minulla haasteen kohdassa Sokkona hyllystä valittu kirja. Kirja löytyi omasta kirjahyllystämme, ja on Miehen hankintoja vuosien takaa. (Hyllystä valitsemisen suoritti itseasiassa Napukka.)

Seuraa siis kevyt kirjavertailu, sekä mietteitä siitä, miten nämä kirjat ovat ”toimineet”.

KonMarissa käytännössä opastetaan hankkiutumaan eroon kaikesta, joka ei tuota iloa. Ei siis väliä, tarvitsetko jotain tavaraa, mutta jos sen omistaminen ja näkeminen kodissasi tuo iloa, sen säästäminen on perusteltua.Teos sopii kirjoittajansa mukaan kaikille, ja jos seuraa ohjeita pilkulleen, ei enää koskaan joudu kärsimään sotkuisesta kodista ja elämä toki kirkastuu siinä samalla.

Organizin for the Creative Person on suunnattu erityisesti heille, joilla oikea aivopuolisko on dominoivampi, eli heille, joita luonnehditaan usein luoviksi. Kirjan alussa oli suuntaa antava testi, jolla pystyi määrittelemään omaa ajattelutapaansa, ja minä olin kyllä hyvin vahvasti ”RB”, eli right-brain dominant. Yksi kuuluisa testi on niin sanottu hammastahnatesti, mutta nykypäivän tahnoja ei myydä metallituubeissa. Sitten silmäni osuivat yllä näkyvään käsivoidetuubiini… ”LB” eli left-brain dominant ei voisi koskaan puristella tuubiaan noin! 😀

KonMarissa taas yksi pääohjeista oli, älä yritä turvautua eri ihmistyypeille suunnattuihin järjestelyohjeisiin. Kirjat pääsivät siis heti kiehtovaan vastakkainasetteluun, joka jatkui:

Organizin for the Creative Person: Älä koeta järjestellä kaikkea kerralla, uuvut vaan ja et koskaan halua tehdä sitä uudelleen.

KonMari: Tee järjestelystä tapahtuma, joka teet vain kerran. Koko kämppä ja koko elämä siis kerralla kuntoon! Tämän jälkeen sinun ei enää koskaan tarvitse tehdä sitä.

Organizin for the Creative Person: Aloita järjestely jostain tietystä paikasta ja järjestele se systemaattisesti loppuun, siirry sitten seuraavaan kohteeseen ja etene järjestyksessä, vaikka yksi kohde päivässä.

KonMari: Älä missään nimessä järjestele paikka (huone, kaappi, laatikoston yksi laatikko) kerrallaan vaan kategorioittain. Eli vaatteet, kirjat, paperit jne.

Organizin for the Creative Person: Hanki käteviä säitytysratkaisuja ja hyödynnä kaikki huoneen potentiaalinen säilytystila.

KonMari: Älä haksahda ”käteviin säilytysratkaisuihin”vaan ylipäänsä vältä kaikkea ylimääräistä säilytettävää. Karsi tavarat niin minimiin kuin mahdollista, tällöin kaikki todennäköisesti mahtuu käden ulottuville, eikä hautaudu esim. varastoihin.

Organizin for the Creative Person: Järjestele tavarat omille paikoilleen niin, että sinun on mahdollisimman helppoa ottaa käyttöön tarvitsemasi tavarat.

KonMari: Järjestä tavarat omille paikoilleen siten, että niiden palauttaminen on mahdollisimman helppoa. Suurin ongelma on, ettet käytön jälkeen jaksa laittaa asioita niiden omille paikoilleen, joten kiinnitä erityistä huomiota tähän kohtaan.

Tässä muutamia esimerkkejä, joita jäi mieleeni. Lisäksi kirjoissa oli hyvin erilainen suhtautuminen erilaisiin papereihin, joita meillä monilla on sekä töissä että kotona. KonMari kehotti hyvin rankalla kädellä hankkiutumaan papereista eroon (säästäen vain ehdottomasti ainutlaatuiset todistukset, takuupaperit ynnä muut). Organizin for the Creative Person –kirjassa oli 40-sivuinen selostus, miten eri tavoilla papereita voi kätevästi järjestellä ja luokitella.

Tässä koetamme vähän alle puolivuotiaan Napukan kanssa ”tehdä järjestelystä tapahtumaa”. 😀

Oliko kirjoista minulle sitten hyötyä? No, en kokenut ”siivouksen elämänmullistavaa taikaa”, koska Napukka heräsi taas päikkäreiltään, mutta kyllä täällä jokin on muuttunut. Sain konmaritettua oikeastaan kokonaan vain omat vaatteni, mutta niiltä osin systeemi kyllä toimii! Siitä on noin puoli vuotta, kun kävin vaatehuoneeni läpi ja en voi uskoa, mutta se on edelleen yhtä siisti! Löydän helposti tarvitsemani vaatteet ja ennen kaikkea näen kaikki vaatteet nopealla silmäyksellä, jolloin pinojen alimmaiset eivät unohdu pois käytöstä. Ennen sain järjestellä pinoja niin usein kuin vaan jaksoin, ja silti pian oli taas pelkkä räjähdys jäljellä. Puhumattakaan siitä, että suurin osa vaatteista ei ikinä päässyt käyttöön. En enää muista, montako muovikassillista vaatteita meni Pelastusarmeijalle ja H&M:n tekstiilikeräykseen (jonne sai siis viedä myös käyttökelvottomaksi kuluneet vaatteet), mutta nykyään minulla on vaatekaapissa pelkkiä kivoja vaatteita! Harkitsen myös paljon tarkemmin, mitä ostan. (Myös ympäristö kiittää!)

Organizin for the Creative Person ei ollut pelkästään siivous- ja järjestelykirja, vaan siinä puhuttiin myös unelmien ja tavoitteiden saavuttamisesta, ajankäytöstä sekä ”LB”:den kanssa toimeen tulemisesta. Parasta antia minulle olivat seuraavat asiat:

-Tiedosta irritates, (eli olisikohan oikea suomennos ärsykkeet..?) eli asiat/esineet, jotka olet jättänyt näkösälle, koska niille pitäisi jossain vaiheessa tehdä jotakin. Esimerkkejä meiltä: rikkinäinen imuri keittiössä, korjattava yöpuku ompelukoneen vieressä, kuittipino Miehen matkalaskua varten pöydällä, laatikollinen äitiysvaatteita olohuoneessa, eteenpäin toimitettava kirje eteisen pöydällä, ja niin edelleen. Nämä ärsykkeet muistuttavat itsestään joka kerta, kun näemme ne, mikä aiheuttaa ylimääräistä kuormitusta. Kirjassa laitettiin lukija pohtimaan miksi hän lykkää jonkin asian tekemistä tai loppuun saattamista. Isojen asioiden kohdalla tulisi tarkastella sitä ketjua, jonka päästä ehkä lopulta löytää sen syyn, miksi johonkin hommaan on vaikea tarttua. Pienten asioiden kohdalla päästäänkin seuraavaan kohtaan, eli:

-Tee asioita ”just quick”. Tämän olen saanut omaksuttua ehkä parhaiten ja tämä näkyy etenkin keittiömme siisteydessä. Sen sijaan, että tekisi välttämättömistä asioista itselleen suuria ponnisteluja ja harmin paikkoja, moni homma hoituu tuosta noin vaan, nopsasti, sen kun vaan tekee. Moniin asioihin, joita ehkä päästää kasautumaan ja muodostumaan ärsykkeiksi, kuluu aikaa oikeasti usein jopa alle minuutti! Paras esimerkki on Napukan puurokattila. Kun sen tiskaa heti kun on kipannut puurot siitä lautaselle, aikaa kuluu noin 30 sekuntia. Vaikka Napukka olisi kuinka kärsimätön ja nälissään, hän voi odottaa tuon ajan. Puuron pitää kuitenkin hetki jäähtyäkin. Koska jos puurokattilaa alkaa tiskata, kun puuro on jämähtänyt jo pohjaan, meneekin aikaa huomattavasti paljon enemmän.

Meillä siis ei ole nykyään aina siistiä. Kaukana siitä. Mutta kun meille tulee vieraita, ei minun tarvitse käyttää koko aamupäivää siihen, että siivoan kämppää edustuskuntoon. Hyvin pienillä jutuilla saa ihan ok:n näköistä, ja mikä parasta, nämä jutut ovat sellaisia, jotka tekisin muutenkin, vaikka ei tulisikaan vieraita! Sain siis kahdesta, aika erilaisesta kirjasta poimittua paljon hyvää omaan arkeeni. En osaa sanoa, oliko toinen toista parempi tai huonompi, molempien lukeminen laittoi miettimään ja sai myös minussa konkreettisia muutoksia aikaan. Meillä on kyllä haaveena joskus konmarittaa kämppä kokonaan, mutta se tapahtuu sitten joskus, kun on aikaa. 😀

Aiemmt tämän vuoden lukuhaastekirjat:

Tammikuun kirja: Vuoden mutsi

Helmikuun kirja: Hukan enkelit

Maaliskuun kirja: Miehiä ilman naisia

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *