Luukku 2: Jättikokoinen lohijoulutorttu
Perinteiset luumumarmeladilla täytetyt pikkuiset joulutortut kuuluvat monen meistä jouluun. Ja miksipä ei, ne ovat hyviä ja maistuvat joululle. Meillä niitä tarjotaan useinmiten glögin kaverina.
Mutta joulutortut muovautuvat täydellisesti myös suolaisiksi suupaloiksi. Resepti on helppo: Taitellaan torttutaikinaneliöt mieluiseen muotoon ja täytetään omaan makuun sopivilla suolaisilla täytteillä. Mun tämän vuoden uusi suosikki on lohijoulutorttu. Tämän tekeminen ei vaadi paljon aikaa, sillä pienten torttujen sijaan päätin mukailla erästä netistä löytämääni ohjetta ja tehdä yhden jättikokoisen tortun. Varioin lohitäytettä mieleisekseni, ja ohje siihen on tässä alla. Käytin tavallista lehtitaikinaa, mutta jostain syystä leivos ei kohonnut uunissa tasaisesti. Ehkäpä ihan oikea torttutaikina olisi ollut parempi vaihtoehto, tai sitten mokasin jossain kohtaa leivontaa 🙂 Maku kuitenkin ratkaisee, ja se oli hyvä. Tästä saa ihanan tarjottavan vaikkapa pikkujoulupöytään ja toki myös aattoillan glögi- tai kahvihetkeen.
Samalla kertaa leivoin myös niitä luumutorttuja, ensimmäistä kertaa tämän joulun alla, taittelin niistä tähden sijaan tällä kertaa lumihiutaleita.
Lohitorttu:
1 pkt 500 g lehti- tai torttutaikinaa
Täyte:
150 g lämminsavulohta
100 g kylmäsavulohituorejuustoa
1 prk 120 g smetanaa
Puolikas nippu ruohosipulia
1 tl valkopippurijauhetta
0,5 tl suolaa
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Anna taikinan sulaa huoneenlämmössä ja valmista sillä välin täyte. Poista lohesta nahka ja ruodot ja paloittele se pieniin paloihin. Sekoita kulhossa smetana, tuorejuusto, mausteet ja lohi. Hienonna ruohosipuli ja sekoita se täytteen joukkoon.
Yhdistä sulaneet taikinalevyt yhdeksi taikinapalloksi. Kaulitse taikina koko pellin levyiseksi neliön muotoon. Levitä täyte neliön keskelle, jätä reunat tyhjiksi. Tee jokaiseen kulmaan viillot kuten tekisit pieniä joulutorttuja, ja käännä samalla tavoin jokatoinen kulma keskelle siten, että neliöstä muodostuu tähtitorttu. Paista uunissa 200 asteessa noin 20-25 minuuttia. Voit halutessasi voidella sakarat kananmunalla ennen paistoa.