Lakialoite yhdenvertaisten hedelmöityshoitojen puolesta

Suomi on tarjoillut meille monenmoista muutosta uuden vuoden alkajaisiksi. Kaikki niistä eivät ole mieluisia, ja silloin koen että on kansalaisena pakko yrittää toimia paremman tulevaisuuden puolesta. Nyt pääsinkin siis heti tammikuun alkupuolella itselleni aivan uudenlaisen projektin pariin.

 

Eduskunta päätti viime vuoden lopussa, että kaikkien yksityisessä terveydenhuollossa tehtävien tutkimusten ja toimenpiteiden kelakorvaukset poistuvat 1.1.2023 alkaen. Lääkärin vastaanottokäynneiltä on mahdollista saada kahdeksan euron korvaus, jonka määrä on sama riippumatta käynnin hinnasta, pituudesta tai ajankohdasta.

 

Tämä lakisäädös koskee myös yksityisellä tehtäviä hedelmöityshoitoja. Siinä missä hoidoista aiemmin saatavat korvaukset olivat ihan tuntuvia ja auttoivat keventämään hoidoista koituvien kustannusten taakkaa, ei tukea niihin ole enää saatavilla kahdeksaa euroa enempää. Se on täysin olematon apu kalliiden hedelmöityshoitojen loppusummassa.

 

Muutos nostaa entisestään eriarvoisuutta hedelmöityshoitojen piiriin pääsemisessä. Julkisella tehtävien hoitojen resurssit ovat todella pienet, jonot ja odotusajat suuret sekä hoitoonpääsyn kriteerit tiukat esimerkiksi iän, painoindeksin ja tarjottavien hoitokertojen määrän osalta. Näistä syistä moni jää kokonaan julkisten hedelmöityshoitojen ulkopuolelle ja ainoa vaihtoehto toteuttaa haave vanhemmuudesta on hakeutua yksityiselle lapsettomuusklinikalle.

 

Jo valmiiksi kalliiden yksityisten hoitojen kohdalla osa on joutunut kelakorvaustenkin vielä tukiessa kustannuksia pohtimaan, onko hoitoihin varaa, mahdollistaako oma taloudellinen tilanne avun saamisen sitä kautta. Nyt, kun kelakorvaukset jäivät historiaan, jäävät myös hoidot yhä useammalta saamatta sillä rahat eivät yksinkertaisesti enää niihin riitä, etenkään vahvempiin hoitomuotoihin joita osa lapsen saadakseen tarvitsisi. Lisäksi kelakorvausten poistuminen tulee varmasti pitkittämään julkisen puolen jonoa entisestään, eikä myöskään sitä kautta avun saaminen helpotu – päinvastoin. Nykyään noin 45 prosenttia hedelmöityshoidoista tehdään yksityisellä puolella, mutta henkilökohtainen veikkaukseni on, että lukema tulee laskemaan tästä jo tämän vuoden aikana.

 

Minusta on kummallista, välillä jopa raivostuttavaa se, kuinka meillä Suomessa nostetaan jatkuvasti pinnalle huoli syntyvyyden rajusta laskusta ja pohditaan yhä edelleen keinoja sen nostamiseksi unohtaen tuon tuosta tahattomasti lapsettomat kokonaan. En muista kenenkään julkisissa keskusteluissa koskaan todenneen ääneen sitä tosiasiaa, että meillä myös tahattomasti lapsettomat kaipaavat apua lasten alulle saattamiseen. Että suomalaiset hedelmöityshoitokäytännöt ovat vinossa ja kaipaisivat remonttia. No tavallaanhan sitä nyt rempattiin mutta mihin suuntaan? Tuntuu, että kaikki keskustelu aiheesta valuu siihen, kuinka tukea lapsiperheitä sitten kun sellaiset on ensin perustettu. Välillä osassa keskusteluista välittyy viesti, että lisääntymään yritetään houkutella myös niitä ihmisiä, jotka eivät edes lapsia halua tai ovat hyvin epävarmoja asiassa. Sen tunteen rinnalla tuntuu äärettömän pahalta ajatus siitä, ettei noita puheita ja resursseja kohdenneta ensin niiden tukemiseen ja auttamiseen, joille lapsiperheen perustaminen on tärkein haave maailmassa. Kun kirjoitan mistä tahansa aiheen ympärille liittyvästä julkisesti ja tarkoituksena on saada aikaan asiallinen, asiaa hyvässä hengessä eteenpäinvievä teksti, joudun tosissani aina joskus pidättämään sanojani, pohtimaan miten minkäkin seikan voisi tuoda esiin asiallisesti ja kiihtymättä sillä niin paljon tämänhetkinen tilanne herättää tunnekokemuksia myös itsessäni. Silti tiedän pystyväni rakentavaan keskusteluun aivan varmasti, kunhan tästä vain saadaan keskustelua aikaan – ja samoin sitä toivottua muutosta.

 

Onneksi asioiden hyväksi on mahdollista toimia. Aloitin tammikuun alkupuolella lakialoitteen valmistelun, jossa vaadimme yksityisten hedelmöityshoitojen kelakorvausten palauttamista ennalleen. Esittelin ajatukseni aloitteesta eräässä lapsettomien yhdistys Simpukka Ry:n Facebook-ryhmässä, jossa se ilokseni saikin kovasti kannatusta. Tavoitteena on, että aloite saadaan kansalaisaloitepalveluun vielä tämän kevään aikana. Ja toiveena tietenkin se, että vaadittava allekirjoitusten määrä täyttyy ja se matkaa perille eduskuntaan saakka.

 

Lakialoitteessa vahvana painotuksena on myös kelakorvausten yhdenvertainen saatavuus jokaiselle niitä tarvitsevalle. Aiemmin korvaukseen olivat oikeutettuja ainoastaan heteroparit, ja niin naisparit kuin itselliset naisetkin rajattiin niiden ulkopuolelle. Emme halua enää palata tähän vanhaan, räikeästi yhdenvertaisuutta rikkovaan malliin vaan lain mahdollisen muutoksen myötä on ehdottomasti turvattava tasavertainen oikeus tukeen kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta tai parisuhdestatuksesta riippumatta.

 

Olen perustanut Facebookiin ryhmän, joka löytyy nimellä Lakialoite yksityisten hedelmöityshoitojen kelakorvausten palauttamiseksi. Sen tarkoituksena on kerätä yhteen lakialoitetta kannattavia, sekä sen suunnittelusta ja muusta mahdollisesta asiaan liittyvästä kampanjoinnista kiinnostuneita. Ryhmään on löytänyt jo kivasti porukkaa, mutta edelleen ehdottomasti kaipaamme lisää innostuneita tärkeän asian puolustajia. Siispä mikäli haluat olla mukana vaikuttamassa asiaan, olet lämpimästi tervetullut liittymään mukaan. Vaikka asia ei koskettaisi omaa elämää, on apu sen puolesta kuitenkin kullankallista ja meille lapsettomille erittäin tärkeää. Nyt eduskuntavaalien alla onkin hyvä hetki tuoda asia esiin. Kaikki näkyvyys sille on tervetullutta.

 

Tahaton lapsettomuus on elämäntilanteena jo itsessään niin raskas ja aiheuttaa valtavasti pelkoa, huolta ja hätää, ettei sen keskellä pidä joutua kantamaan epätietoisuutta siitä, onko apua saatavilla eikä myöskään odottamaan sitä kohtuuttoman kauan.

 

Kiitos että välität! 🙂

perhe lapset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *