Mikä lihavuusleikkaus?

Kuva: Pixabay

Tässä kohtaa lienee paikallaan käydä hieman läpi joitain faktoja siitä, mitä lihavuusleikkaus on – ja mitä se ei ole.

Jos lähdetään liikkeelle ensin siitä, mitä lihavuusleikkaus EI OLE. Yleinen harhakäsitys on, että lihavuusleikkauksessa kaikki kilot ja ongelmat katoavat. Jäävät leikkauspöydälle. Näin asia ei kuitenkaan ole. Ruokavalion merkitys korostuu tässäkin. Palkkasin joskus n. 20 vuotta sitten nuorena, ylipainoisena morsiammena personal trainerin auttamaan paino-ongelmaani ja erityisesti liikuntaan liittyvissä asioissa. Hän avasi minulle silloin laihdutuksen perusperiaatetta jotenkin näin:

”Painonpudotus on yksinkertaista matematiikkaa. Jos syöt enemmän energiaa kuin kulutat – lihot. Jos syöt vähemmän, kuin kulutat – laihdut.”

Minusta tämä on varsin hyvin sanottu. Vaikka en ikinä ole selvästikään tätä asiaa kunnolla sisäistänyt. Ruoalla on aina ollut minulle muunlainen merkitys, kuin polttoaineena oleminen. Mutta ruoka on viimekädessä se ainoa asia, joka määrittelee meidän painoamme. Joskus jokin sairaus saattaa vaikuttaa asiaan myös, mutta loppuviimein se on aina syödyt ruoka-annokset, jotka kerryttävät rasvaa kroppaamme.

Hakeutumiseen valmistautuminen

Lihavuusleikkaukseen ei pääse kovinkaan heppoisin perustein. Edes rahalla ja yksityiselle puolelle ei mennä hetken mielijohteesta. Näin ainakin olen lukemani perusteella asian ymmärtänyt. Ennen leikkausta leikkaukseen hakeutujan tulee osoittaa kykenevänsä pudottamaan painoa ruokavalion avulla. Noin puoli vuotta ennen leikkaukseen hakeutumista pitää painoa saada pudotettua 5 % lähtöpainosta. Painonpudotus pitää tietysti pystyä myös todentamaan. Itse saan apua oman kotikuntani ravitsemusterapeutilta, joka punnitsi minut projektini alussa. Tapaan häntä harvakseltaan mutta säännöllisesti.

Tämän 6 kk eräänlaisen harkinta-ajan jälkeen voidaan hakeutua lihavuusleikkaukseen. Harkinta-aikaa ei tarvita, mikäli hakija pystyy todistamaan pudottaneensa onnistuneesti tuon määritellyn 5% lähtöpainostaan edellisten 5 vuoden aikana. Matalaenergiset ENE-dieetit Nutrilettien yms. ravintokorvikkeiden avulla eivät tähän yksinään kelpaa. Painonpudotus pitää olla tapahtunut muunlaisilla ruokavaliomuutoksilla.

Lähetteen sairaalaan saa omalta lääkäriltä joko oman kunnan terveyskeskuksesta tai työterveydestä. Lähetteen käsittelee erikoislääkäri. Sisätauteihin erikoistunut lääkäri tapaa potilaan ja tekee alustavan arvion siitä, soveltuuko tämä lihavuusleikkaukseen. Lähetekriteereitä on useita ja niiden tulee täyttyä, jotta prosessi etenee. Niitä ovat mm:

  • Hakijan tulee olla iältään (yleensä) 20-60 vuotias
  • BMI:n on oltava yli 40, jos liitännäissairauksia ei ole. Yli 35 on mahdollinen, jos potilaalla on liitännäissairauksia, jotka johtuvat liikalihavuudesta. Näistä yksi merkittävä on 2-tyypin diabetes.
  • Ehdottomia esteitä leikkaukselle on tupakointi, vaikea psykiatrinen sairaus, alkoholismi tai huumaavien aineiden käyttö.

Kun seula on läpäisty, laittaa sisätautilääkäri potilaan ravitsemusterapeutin juttusille. Lihavuusleikkauksiin erikoistunut ravitsemusterapeutti kartoittaa potilaan ruokavalion ja syömiskäyttäytymisen. Näiden perusteella ruokavalioa ja syömiskäyttäytymistä muutetaan sopivammaksi painonpudotusta ja lihavuusleikkauksen jälkeistä elämää ajatellen.

Juuri ennen leikkausta potilas on erittäin niukkaenergisellä dieetillä (ENED) 2-6 viikon ajan. Tällä pyritään varmistamaan, että leikkauksessa vatsaontelossa olisi mahdollisimman vähän ylimääräistä rasvaa ja näin ollen mahdollisimman paljon tilaa kirurgille työskennellä. Leikkaus tehdään tähystyksessä.

Leikkaukseen pääsemisen prosessi on pitkä. Sisätautilääkärin käynnistä menee aikaa leikkaukseen keskimäärin 1-1,5 vuotta. Plus minulla vielä tuo 6 kk painonpudotusjakso ennen sisätautilääkärin juttusille pääsemistä. Ja leikkaushan on vasta alku muutokselle, joka kestää koko loppu elämän.

Leikkausmenetelmät

Lihavuusleikkausmenetelmiä on kolmenlaisia, kuten alla olevassa kuvassa on esitetty. Kuva on otettu Terveyskirjasto.fi -sivustolta. Siellä on muutenkin kerrottu enemmän lihavuusleikkauksista. Muita hyviä tietolähteitä aiheeseen liittyen muuten ovat mm. nämä:

Vaihtoehtoa C kutsutaan pantaleikkaukseksi ja se on jäänyt pois ainakin Suomessa käytettävien menetelmien joukosta. Suurin osa leikkauksista tehdään tänä päivänä A-kohdassa esitellyllä tavalla, jossa mahalaukku ikäänkuin ohitetaan (gastric by-pass, mahalaukun ohitusleikkaus). Siinä mahalaukusta jätetään vain hyvin pieni osa jäljelle ja se kiinnitetään suoraan ohutsuoleen. Pohjukassuoli jää kokonaan pois.

Pieni osa leikkauksista tehdään ns. mahalaukun kavennusleikkauksella (sleeve), joka on esitetty kuvassa B. Siinä mahalaukkua kavennetaan merkittävästi, mutta muuten pysyy samana. Sen teho perustuu ensisijaisesti siihen, että syötävän ruoan määrä pienenee, kun ihmiselle tulee kylläinen olo pienemmästä ruokamäärästä.

Mikä lihavuusleikkaus
Lihavuusleikkauksia tehdään Suomessa kolmella periaatteella. Kuva on lainattu Terveyskirjasto.fi -sivustolta

Mahalaukun ohitusleikkauksessa kerralla syötävän ruoan määrä  ja ruokahalu vähenevät samalla kun ruoan imeytyminen heikkenee. Annoskoko leikkauksen jälkeen tulee olemaan 1-2 dl, mukaan lukien ruokajuomat. Koska imeytyminen on heikkoa eikä ravinnosta saada kaikkia välttämättömiä ravintoaineita, ravintoainelisäpurnukat ovat loppuelämän kavereina leikkauksessa käyneellä. Jotta ravintoa ja energiaa saa tarpeeksi noin pienestä ruokamäärästä, tulee ateriavälit olemaan 2-3 tuntia.

Lihavuusleikkaus ei siis laihduta sinällään vaan sen tarkoitus on auttaa ihmistä hallitsemaan ruokaan liittyviä käytänteitään tuomalla nopeammin kylläisyydentunteen ja viemään ruokahalua. Liiallinen ahmiminen, sokerin ja rasvan syöminen voivat aiheuttaa oksentelua. Samoin alkoholi imeytyy suoraan suolesta, jolloin alkoholimyrkytyksen vaara on suuri liiallisten annosten kanssa. Ehkä minun on jo aika ruveta ajattelemaan ruokaa elimistöni polttoaineena eikä makunystyröideni hellijänä. Elämässä on muutakin nautintoa, kuin ruoka ja syöminen.

Hyvinvointi Terveys

Järki ja tunteet painonhaltijan kamppailussa

järki ja tunteet painonhallinnassa
Järki ja tunteet säätelevät tekemisiämme. Kuuntelemalla itseään ja antamalla riittävästi tilaa molemmille (järjelle ja tunteelle) löytää oikean reitin hyvään oloon. Näin ainakin haluan itse uskoa. (Kuva: Pixabay)

Painonpudotus on haasteellista kuten kaikki, jotka sitä ovat joskus yrittäneet hyvin tietävät. Pudotuksen kaava on kuitenkin varsin yksinkertainen: ”syöty engergia” < ”kulutettu energia”. Toisinsanoen terveellä ihmisellä ainoa syy lihoa on saada ravinnostaan liikaa energiaa. Toisin sanoen syö ja juo liikkaa. Aika helppoa, eikö? Käytäntö on kuitenkin varsin toisenlainen!

Kaikki olisi niin paljon helpompaa, jos ei olisi kaikenlaisia mielitekoja kokoajan. Ihmisen mieli on kerrassaan ovela ja merkillinen. Se saa meidät tekemään ja käyttäytymään niin kuin me käyttäydymme, mutta ei aina ristiriidattomasti. Välillä täytyy miettiä valintoja ja tehdä niitä. Kohteet ja kohteiden painotukset vaan muuttuvat. Toisille toisenlaiset valinnat ovat vaikeampia kuin joillekin toisille. Joku tykkää kukkasista ja toinen autoista. Toinen tykkää makeista herkuista ja jonkun toisen heikkous on suolaiset herkut. Tai joku tykkää marjoista ja toinen ei voi sietääkään mitään kasvikunnan tuotteita. Meidän ajatusmaailmamme tekevät meistä yhtälailla omanlaisiamme ihan yhtä lailla kuin ulkoiset ominaisuutemme. On todellinen onni, ettemme ole kaikki samanlaisia – missään suhteessa!

Ruoka ja siihen liittyvät valinnat ovat monille – erityisesti ylipainoisille – vaikeita. Syöminen on meidän kivikautinen selviytymistapamme, jonka valintoja mieli hallitsee. Jos meistä jokainen osaisi syödä ”järkevästi” ja ”oikein”, ei meillä olisi ylipaino-ongelmia tällä pallolla. Ylipaino on yksi hyvinvointiyhteiskunnan tunnusmerkkejä. Ei ehkä niitä kaikkein terveimpiä ja halutuimpia, mutta hyvinvoinnin ja yltäkylläisyyden aikaansaama ei-toivottu sivutuotos. Monet onnistuvat hienosti ajattelemaan ulkonäköään ja tekevät ruokavalintojaan sen mukaisesti. Toiset tuntuvat sietävän energiapitoisempia ruokia paremmin lihomatta kuin toiset. Vääränlainen ruokavalio saattaa kuitenkin aiheuttaa toisenlaisia ongelmia heillekin vaikka ulkokuori pysyisikin mittanauhan mukaisissa sallituissa lukemissa.

Järki ja tunteet

Miten tämä mielen toiminta näkyy? En tietenkään tiedä miten se muilla näkyy tai tuntuu, mutta tunnistan hyvin mekanismin, miten se itselläni toimii. Lähtökohtaisesti tiedän, että porkkana on parempi vaihtoehto kuin suklaapatukka, mutta jos ne ovat molemmat tarjolla, päädyn melko varmasti tuohon jälkimmäiseen. Jos olen yksin tekemässä päätöstä, päädyn erittäin todennäköisesti suklaapatukkaan. Luultavasti käyn itsekseni seuraavankaltaisen (tosin ei-sanallisen) keskustelun:

Järki:        ”Porkkana on parempi vaihtoehto. Tietenkin valitset sen!
Tunteet:  ”Porkkana on ihan ok, mutta suklaa maistuu niiiiiin paljon paremmalle!”
Järki:        ”Suklaa ei ole hyväksi sinulle. Siitä tulee mahakin kipeäksi. Muista sun refluksi!”
Tunteet:  ”Ei se nyt yhdestä patukasta miksikään mene.”
Järki:        ”Nyt kyllä olet kunnolla ja otat nyt vaan tuon porkkanan!”
Tunteet:  ”Ei kukaan huomaa, jos syön vain puolet nyt ja puolet jätän miehelle tai syön huomenna. Voin syödä tuon porkkanankin.”

Ja lopulta syön patukasta todennäköisesti puolet siinä hetkessä. Ja hetkeä myöhemmin käyn hakemassa sen toisenkin puolikkaan ja kiskon kitusiini. Näin käy erityisesti, jos en ole vahvistanut tuota järkeäni riittävästi. Rakastan marjoja ja hedelmiä, mutta silti ostan nälkäisenä kaupasta ennemmin karkkipussin tai suklaapatukan. Pahimmassa tapauksessa syön ne autossa matkalla. Nälkäisenä kaupassa saan helposti itseni puhuttua ympäri ostamaan karkkipussin tai suklaalevyn banaanin tai hedelmäsalaattitarpeiden sijasta – dippivihanneksista puhumattakaan.

Näin saat tunteet hallintaasi

Syy vaihtelee, millä tätä äärettömän tärkeää valintaa perustelen itselleni: on ollut pitkä päivä, ihan paska keli, väsyttää, ei ehdi mitään ruokaa laittaa, riita miehen kanssa, tuleva dedis töissä… Syitä löytyy aina, jos antaa tuolle tunnepuolelleen vallan. Herkkuja voi hyvin syödä, jos on surullinen mutta myös silloin, jos on iloinen.  Ihanaa omaa aikaa tulossa, mitä herkkuja söisin? Hemmottelempa perhettäni tekemällä tällaista herkkua.Ystäviä tulee kylään, teenpä herkkuja oikein riittävästi, ettei vain lopu kesken (ja sitten syön niitä itse seuraavana päivänä, kun oli niin kiva ilta).

Miten tunteet saa hallintaan? En ole keksinyt vielä oikotietä tähän. Olen jonkin verran tutkinut asiaa myös psykologian puolelta ja ihmisen mielen koukeroiden näkökulmasta ja uskon vastauksen löytyvän sieltä. Mitään pikavoittoa ei sieltäkään ole luvassa. Tarvitaan ajattelumallien uudistamista miltei kaikkeen, mikä liittyy ruokaan. Romukoppaan joutuvat isolta osalta myös (lihavassa) lapsuudessa opitut syömiskulttuurin käytännöt sekä kaikki aikuisiällä opitut uudet kujeet. Se ei ole helppo tehtävä vaan vaatii paljon toistoja ja aktiivista toimintaa. Vain tekemisen kautta tämä menee tähänkin kovaan kalloon. Pakko on tässäkin hyvä motivaatio. Haluan tällä hetkellä niin paljon tuohon lihavuusleikkaukseen, että se motivoi. Tavoitteellani on vihdoin selkeät päämäärät ja toivon todella niiden kantavan minut tällä kertaa maaliin asti. Mielen kautta!

Helpommin sanottu kuin tehty. Tsemppiä meille – mielemme kanssa taistelleille. =)

Hyvinvointi Hyvä olo Mieli Terveys