Apua mielenterveyden haasteisiin, osa 3: Lääkkeet
Tämän postaussarjan edellisessä osassa sivusinkin jo lyhyesti sitä, että hakiessasi apua mielenterveyden haasteisiin saattaa lääkäri suositella sinulle jonkin lääkityksen aloittamista. Haluan vielä käsitellä mielenterveysongelmien hoitoon käytettäviä lääkkeitä ihan omassa postauksessaan. Tämän postauksen tarkoitus on olla melko yleisluontoinen ja faktapitoinen tietoisku, ja jätän omat mielipiteeni ja pohdintani psyykenlääkkeistä ehkä johonkin toiseen kertaan. Ja jälleen disclaimerina, etten ole terveydenhuollon ammattilainen tai muu asiantuntija, vaan tämäkin postaus perustuu omiin kokemuksiini ja hankkimaani tietoon. Tämä ei ole kattava lista käytettävissä olevista lääkkeistä. Mikäli unohdin mielestäsi jotain olennaista, kommentoi ihmeessä alle.
SSRI-lääkkeet
Oman kokemukseni mukaan ehkäpä yleisimpiä esimerkiksi masennuksen ja ahdistuksen hoidossa käytettäviä lääkkeitä ovat erilaiset SSRI-lääkkeet eli selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät. Niiden vaikuttavat aineet vaihtelevat, mutta toimintamekanismi on sama. Niiden vaikutuksen arvellaan perustuvan siihen, että ne vahvistavat serotoniinin vaikutusta keskushermostossa. Serotoniini on aivojen välittäjäaine, jonka vajaus voi aiheuttaa esimerkiksi masennusta. SSRI-lääkkeitä on saatavilla useita erilaisia, ja välttämättä heti ensimmäinen kokeiltu lääke ei tee toivottua vaikutusta tai ole muuten sopiva. Saattaa siis olla, että potilas joutuu kokeilemaan useampaa lääkettä ennen kuin löytää itselleen sopivan. SSRI-lääkkeiden tapaan käytettäviä lääkkeitä ovat myös SNRI-lääkkeet ja esimerkiksi mirtatsapiini, joiden vaikutusmekanismit ovat hieman erilaisia.
Psykoosilääkkeet
Kokemukseni mukaan myös erilaiset psykoosilääkkeet, kuten ketiapiini ja risperidoni ovat melko yleisiä esimerkiksi ahdistuksen hoidossa. Psykoosilääke-nimitystä ei kannata säikähtää, sillä lääkkeitä käytetään tosiaan muidenkin kuin psykoottisten häiriöiden hoitoon. Suomessa psykoosilääkkeitä on käytössä parikymmentä erilaista. Psykoosilääkkeiden vaikutus perustuu muun muassa dopamiinin ja serotoniinin säätelyyn aivoissa. Itselläni on kokemusta siitä, että psykoosilääkkeitä voidaan määrätä sekä säännöllisesti päivittäin otettaviksi että tarvittaessa satunnaisesti käytettäviksi.
Rauhoittavat lääkkeet
Esimerkiksi ahdistuksen hoitoon voidaan määrätä myös erilaisia rauhoittavia lääkkeitä eli bentsodiatsepiineja. Rauhoittavat lääkkeet usein helpottavat erityisesti äkillisiä ahdistus- ja pelko-oireita. Niitä ei yleensä suositella pitkäaikaiseen käyttöön niiden korkean riippuvuusriskin ja muiden haittavaikutusen takia.
Lääkityksen aloittaminen
Lääkityksen aloittaminen ei välttämättä ole helppo päätös, ja siitä kannattaakin keskustella lääkärin kanssa huolella. Lääkäri osaa kertoa paremmin esimerkiksi mahdollisista sivuvaikutuksista sekä eri lääkkeiden yhteensopivuudesta. On yleistä, että lääkitys aloitetaan pikku hiljaa oikeaa annostusta etsien, ja esimerkiksi SSRI-lääkkeiden kohdalla saattaa kestää useitakin viikkoja, ennen kuin toivottua vaikutusta havaitaan. On tärkeää, että potilas käyttää lääkettä juuri lääkärin määräämällä tavalla, eli itse ei kannata ruveta kikkailemaan vaikkapa annostusten kanssa, eikä lääkitystä myöskään saa lopettaa itsekseen.
Mitä haluaisit vielä tietää psyykenlääkkeistä?
Lähteet ja lisälukemista:
Mielenterveystalo: Biologiset hoidot
Terveyskirjasto: Masennustilojen hoidossa käytettävät lääkkeet
Terveyskirjasto: Ahdistuneisuushäiriöissä käytettävät lääkkeet