Elää ja syödä Amsterdamissa

Matkustimme tyttöystäväni kanssa tapaamaan Hollannissa asuvia kavereitamme Iinaa ja Untoa. Lomamatkamme sattui sopivasti Hollannin kesän helteisimmälle viikolle. Ou jee.

Aloitimme lomaviikkomme Amsterdamista. Olin 10,5 vuotta turhaan odottanut Yeah Yeah Yeahsia saapuvaksi keikalle Suomeen. Nyt bändi oli sopivasti kaupungissa esiintymässä legendaarisessa Paradisossa. Entiseen kirkkoon rakennettu, kolmikerroksinen pääsali oli huikea ympäristö. 

kuvankaappaus_2013-7-26_kello_23.34.21.jpg

Keikka oli loistava. Karen O:n karisma riitti täyttämään koko Paradison, ja kitaristi Nick Zinner, rumpali Brian Chase ja kiertuekitaristi David Pajo saivat pitäytyä taka-alalla. Yhtye soitti biisejä kaikilta levyiltään, ja jännite säilyi hyvin. Ainoa suvantokohta riehakkaaseen settiin tuli uuden Mosquito -levyn hypnoottisen Subwayn aikaan. Hollantilainen yleisö oli alkukeikasta yllättävänkin rauhallista, mutta loppua kohden tunnelma tiivistyi ja crowdsurfaustakin nähtiin. Varsinkin varsinaisen setin päättänyt strobovaloilla väritetty Heads Will Roll räjäytti Paradison. Kun vielä encorena kuultiin Fever To Tell -debyytin suurin hitti Maps ja harvinaisen räjähtävä Tick, oli olo keikkapaikalta poistuttaessa hyvinkin euforinen.

Keikan jälkeen oli hyvä kävellä öisen Vondelparkin kautta Pijp:n alueelle, jonne keskittyy paljon mukavia baareja. Päädyimme viihtyisään Flamingoon. Paikallisen Brouwerij ’t IJ-panimon oluen ääressä oli hyvä pureskella näkemäämme showta.

Toisena päivänä nautimme Amsterdamin loistavista pyöräilymahdollisuuksista. Black Bikesista olivat tavalliset vuokrapyörät loppuneet, mutta läheisestä Green Bikesista saimme asialliset fillarit. Hollantilaiset vaihteettomat ja leveärenkaiset kaupunkipyörät ovat miellyttäviä ajaa ja vuokraaminen on huokeaa. Jalkajarrullisen perusmallin päivävuokra oli 9 euroa, ja koska vuokrasimme neljä kappaletta kerralla, saimme vielä 25% paljousalennuksen. Fillari on ehdottomasti paras väline kaupunkiin tutustumiseen.

Suuntasimme Borneo-Sporenburgiin. Asuinalue on paikallisen West 8 -arkkitehtitoimiston näkemys tiiviistä ja matalasta modernista kaupunkiasumisesta. 

DSC_0474.JPG

DSC_0481.JPG▲ Borneo-Sporenburgissa kissatkin olivat vapaina ja leppoisia.

DSC_0477.JPG

DSC_0470.jpg

DSC_0468.JPG

Vuosina 1993-1996 rakennettu alue lumoaa vielä nykyäänkin. Levollinen tunnelma yhdistettynä rakennusten villiin moninaisuuteen tekivät suuren vaikutuksen. Iso suositus!

DSC_0483.JPG

Olimme etukäteen kuulleet kehuja Burger Meesterin hampurilaisista. Emme pettyneet. Pyydettäessä saatu vegaaninen versio falafelhampparista kohosi syömiemme kärkijoukkoon. 

DSC_0532.JPG

Olen paatunut vaihteettomien mummopyörien käyttäjä, mutta kaverimme Unto on vannoutunut fiksimies. Hänen mukaansa Amsterdamin paras alan liike on Printine Fixed Gear. Vaikka ei fiksillä ajaisikaan, liike kannattaa tarkastaa pelkästään viimeisen päälle tyylikkäiden työntekijöiden ja ympäristön takia.

Oluen ystäville ehdoton kohde on De Bierkoning. Liikkeen valikoimissa on hulppeat yli 1200 olutta. Kaiken kruunaa ex-katukissa, jonka omistajat antavat asua kaupassa. Palvelu on erittäin ystävällistä ja hintataso edullinen. Täältä tarttui mukaan Brewdogin Punk IPA, Flying Dogin Double Dog Double IPA ja paikallisen Brouwerij ‘t IJ:n Zatte ja I.P.A. Erinomaisia oluita jok’ikinen.

DSC_0535.jpg

DSC_0538.jpg

Amsterdam Roest on aika lähellä unelmieni baaria. Kierrätysmateriaaleista vanhaan teollisuuskiinteistöön rakennetun ravintolan terassi on hiekkaranta, josta voi käydä uimassa kanaalissa auringonoton, grillauksen ja seurustelun lomassa. Huh huh!

DSC_0520.JPG

DSC_0513.JPG

Fillaroimme seuraavaksi kahveille Lloyd Hotellille. Vanhaan vankilaan rakennettu hotelli on todella visiteeraamisen arvoinen paikka. Jokainen huone on eri suunnittelijan tai taiteilijan käsialaa, ja rohkeissa ratkaisuissa ei ole säästelty. Mondoa lainaten: ”Sisustuksesta vastaa pitkä lista hollantilaisen designin kauhukakaroita Droog designista Joep van Lieshoutiin. Jokainen hotellin 116 huoneesta on erilainen, ja vieraalle on aina yllätys, mitä huoneesta löytyy – esimerkiksi kylpyamme sängyn vierestä.” Yövyimme hotellissa kesällä 2012 euroopanmatkallamme, ja huoneemme oli rakennettu keltaisen suihku/wc-moduulin ympärille. Ikimuistoinen paikka, ja hintataso kohtuullinen: 90€ yöltä ei ollut tässä ympäristössä liikaa.

DSC_0500.JPG

lloyd.jpg

Eräs suositeltava liike on tyylikäs reilun kaupan tuotemyymälä Fair + Fair. Kaksikerroksinen myymälä on toteuteutettu hyvällä maulla, ja kaikkien myynnissä olevien tuotteiden valmistusprosessit ovat läpinäkyvästi esillä. Hienoa.

Hutspot on kaksikerroksinen vintage-huonekaluja, kahvilaa, vaate/designkauppaa ja parturia yhdistävä liike. Täältä löysin paikallisen valokuvaajan Rogier Houwenin työn, joka kolahti kovaa välittömästi. Ikävä kyllä matkabudjettiimme ei mahtunut 400 euron investointi taiteeseen. Ehkä joskus, ehkä joskus…

DSC_0528.jpg

Stedelijk Museumin näyttelyt jäivät tällä kertaa väliin, koska illalla saapuessamme meillä olisi ollut vain kolme varttia tutustumisaikaa. Taide ja kiire eivät sovi yhteen. Onneksi museokaupasta löytyi teemaan sopivasti Contemporary Art: A Very Short Introduction -kirja matkalukemiseksi. Suositeltava opus, joka valoittaa hyvin nykytaidemaailmaa ja sen mekanismeja.

Huh, millaiset kaksi päivää. Amsterdam – hitto miten hieno kaupunki olet!

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *