Erilaisuus

Minä. Sinä. Hän.

Me olemme kaikki erilaisia. Olemme erilaisia muun muassa siinä miten pukeudumme tai miten käyttäydymme erilaisissa tilanteissa. Luonteemmekin ovat erilaisia keskenään. Erilaisuus on rikkaus. Mielestäni olen aina tullut hyvin toimeen erilaisten ihmisten kassa. Koenkin, että erilaiset ihmiset keskenään saattavat luoda jotain hyvinkin ainutlaatuista ajatusten vaihdon jälkeen.

Päivästä toiseen tapaamme erilaisia ihmisiä. Itse tapaan omassa työssäni paljon erilaisia ja eri -ikäisiä ihmisiä. Toimintatapoja erilaisissa tilanteissa on monia ja onkin hienoa päästä niitä läheltä todistamaan. Erilaisuus näkyy myös ikäryhmittäin. Yhtenä aikakautena syntyneet ihmiset tekevät tietyn asian suht samalla tavalla, kun taas toisena aikana syntyneet toisella tavalla. Onkin luontevaa, että ihmisten tavat toimia muokkaantuvat, mutta toisaalta ikäryhmittäin ovat hyvinkin lähellä toisiaan. Tämä toki ei tarkoita sitä, että kaikki tietyssä ikäryhmässä toimivat aivan saman kaavan mukaan. Variaatiota löytyy niidenkin sisältä laidasta laitaan.

Oletko koskaan pysähtynyt ajattelemaan, miltä maailma näyttäisi, jos me kaikki olisimme samanlaisia? Peilikuva ei vaihtuisi vaikka ihminen vaihtuisi. Tietäisit aina, mitä toinen ajattelee tietyssä tilanteessa ja toimintatapanne olisivat samanlaisia. Olisimme toistemme peilikuvia. Itse olen sitä mieltä, että elämästä puuttuisi tuolloin tietyn tyyppinen jännitys. Muuttuvaa tekijää ei tuolloin arjessamme olisi, ei niin sanottua yllätys momenttia. Ennalta-arvattavuus on toisinaan mukavaa, mutta ainainen ennustettavuus olisi tylsää. Elämä olisi tasapaksua.

Erilaisten ihmisten kanssa toimiminen vaatii tietynlaista joustavuutta. Turhautuminen toisen tapaan tehdä asiat toisella tavalla kuin itse saattaa hyvinkin usein käväistä lähellä. Kärsivällisyys tässäkin asiassa palkitaan. Joskus voi oppia jonkin uuden tavan hoitaa asia. Voi positiivisesti yllättyä, että asian voi tehdä jotenkin muutenkin ja se olla jollain tavalla jopa helpompaa. Osaatko sinä toimia erilaisten ihmisten kanssa? Riittääkö sinulla kärsivällisyys toisen toimintatavan ymmärtämiselle?

Ansioluettelon klisee on useimmiten erilaisten ihmisten kanssa toimeen tuleminen. Toisinaan se kuitenkin pitää paikkansa, jolloin voidaan työyhteisöön saada yllättäväkin yhdistävä tekijä. Erilaisten ihmisten kanssa toimeen tulevat voivat toimia eräänlaisena liimana. Näin ainakin itse olen muutamaan otteeseen itsestäni kuullut saadessani palautetta ylemmältä taholta. Itse otan sen kohteliaisuutena ja kannan sitä ylpeänä.

Erilaisuus on rikkaus. Kaikkien ei tarvitse olla samanlaisia. Erilaisuutta ei tarvitse hävetä. Olkaa siis rohkeasti omia itsejänne.

-H

puheenaiheet ajattelin-tanaan oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *