Suosittelen kaikille

Koodaus. Ohjelmointi. Kiehtovaa ja koukuttavaa.

Olen koukussa. Ohjelmointi ei millään tavalla kuulu omaan työhöni, kuitenkin löydän itseni tekemisistä sen kanssa suhteellisen usein. En ehkä päivittäin, mutta ainakin viikoittain. Harrastan sitä vapaa-ajallani, jos sitä nyt harrastukseksi voi laskea. Lähinnä yritän taplata tietäni eteenpäin sen saralla. En ehkä kovin tehokkaasti ja helpoimman kautta, mutta sitäkin suuremmalla tarmolla ja päättäväisyydellä. Sillä kuuluisalla suomalaisella sisulla.

Innostus lähti jostain ihan mitättömästä. Joskus ohimennen luin jonkin artikkelin siihen liittyen. En silti heti paneutunut asiaan sen enempää. Siemen lähti kuitenkin asian suhteen itämään ja viime vuonna se kasvoi tarpeeksi. Aikalailla tasan vuosi sitten kokeilin sitä ensimmäisen kerran. Etsin internetin ihmeellisestä maailmasta ilmaisia koodauskursseja ja valitsin ensimmäisen, joka vaikutti hyvältä. Tein kyseisen kurssin loppuun, mutta se tuntui liian helpolta. Kuin kasvin lailla, innostukseni nuupahti. Tarvitsin enemmän haastetta. En jaksanut katsoa muita kursseja. Ajattelin, että muutkin ovat helppoja, joten asia jäi. Nyt vuotta myöhemmin aloitin taas. Intoa ja tarmoa uhkuen kävin tuon kurssin uudelleen. Helppoudesta huolimatta en luovuttanut. Etsin lisää kursseja. Tällä hetkellä käyn toista kurssiani. Hieman pidempää ja vaikeampaa, mutta samalla palkitsevampaa. On hienoa huomata, kuinka oivaltaminen tuo onnistumisen tunteita tällaisessakin asiassa. Rakastan oppia uutta.  Itsensä haastaminen on mahtavaa.

On kyse sitten minkä ikäisestä ihmisestä tahansa, aina voi oppia uutta. Ihminen oppii päivittäin asioita huomaamattakin. Kuitenkin niihin asioihin, joihin tarvitsee paneutua ja uuden oppimisen eteen ponnistella, palkitsevat eniten. Et ehkä tänäänkään huomannut sitä pientä asiaa jonka opit. Ehkä huomasitkin, mutta et ajatellut oppivasi mitään, sillä eihän sinun tarvinnut kovasti nähdä vaivaa sen eteen. Kyseessä saattoi olla erittäin pienikin asia. Mieti päivääsi. Löysitkö kenties oikoreitin bussipysäkille? Opitko kollegastasi jonkin uuden jutun? Molemmissa tapauksissa kyseessä on oppiminen. Oppimista on erilaista. Usein kuitenkin miellämme sen opiskelun kaltaiseksi asiaksi. Sitä se ei kuitenkaan aina ole. Sen eteen ei aina tarvitse niin valtavasti ponnistella.

Mieti pientä lasta. Lapset oppivat jatkuvasti uutta. Vauvat oppivat laittamaan käsiään suuhun. Isompi lapsi oppii konttaamaan, toinen kävelemään. Koululainen oppii kirjoittamaan, teini-ikäinen oppii ajamaan mopolla. Aikuisetkin oppivat. Aloitetaan uusi harrastus ja opetellaan sitä. Opitaan uusi taito. Työelämässä opitaan jotain uutta. Opitaan taitoja tai tietoa, kyseessä on kuitenkin oppiminen. Tykkätkö sinä oppia uutta? Onko sinulle luontaista etsiä tietoa uusista asioista? Tahdotko käydä paljon täydennyskoulutuksia ja pysyä ajan hermoilla uusista jutuista?

Olemme erilaisia oppijoita. Toisia kiinnostaa valtavan paljon oppia uutta, toiset eivät niinkään välitä ja osa siltä väliltä. Toiset oppivat kuuntelemalla, toiset tekemällä. On myös muita tapoja oppia. Kaikki nämä ovat yhtä hyviä tapoja olla oppija ja oppia. Tähänkään ei mielestäni ole yhtä ja oikeaa tapaa. Miksi kaikki pitäisi tehdä yhdellä tavalla?

Olkaa uteliaita. Opetelkaa uusia asioita, saatatte yllättyä. Oppiminen kannattaa aina.

-H

puheenaiheet oma-elama suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *