Mantelinen päärynäpiiras
Tämä piiras oli erityisesti siskoni makuun. Päärynät saivat makua ja mehevyyttä kun ne keitettiin valkoviinin kanssa. Roy Faresin resepti:
MANDELKRÄM
- 60 g äggula (4 stycken)
- 60 g socker (0,75 dl)
- 15 g maizena majsstärkelse (1,5 msk)
- 0,5 vaniljstång
- 250 g mjölk, 3 % (2,5 dl)
- 300 g mandelmassa
- 100 g flisad mandel att strö över
VANILJKOKTA PÄRON
- 1 vaniljstång
- 250 g torrt vitt vin (2,5 dl)
- 700 g vatten (7 dl)
- 85 g strösocker (1 dl)
- 4 medelstora hårda päron
MÖRDEGSBOTTEN
- 90 g florsocker (1,5 dl)
- 270 g vetemjöl (4,5 dl)
- 180 g rumstempererat smör
- 20 g äggula (1)
Mandelkräm
Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången och vispa sedan ner den varma mjölken i bunken. Blanda väl och häll tillbaka alltsammans i kastrullen. Koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen har tjocknat till en kräm. Häll ner krämen i en bunke och låt den svalna i kylen.Riv mandelmassan och blanda i omgångar ner vaniljkrämen i den till en slät mandelkräm.
Vaniljkokta päron
Dela vaniljstången på längden, skapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i en kastrull. Tillsätt vin, vatten och strösocker. Koka upp och skala under tiden päronen. Dela dem i halvor och gröp ur kärnhusen med en sked. Lägg ner halvorna i kastrullen och låt dem sjuda tills de har blivit mjuka 10-15 minuter. Ställ åtsidan och låt svalna i lagen.
Mördegsbotten
Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock platta. Fodra en fyrkantig form med löstagbar kant, 22 × 22 cm, alternativt en rund form, 24 cm i diameter, med degen.Sätt ugnen på 190 grader. Fördela mandelkrämen jämnt i formen. Låt päronen rinna av och lägg dem på krämen. Strö flisad mandel över krämen och päronen, grädda mitt i ugnen i 30–32 minuter.
Låt svalna och pudra florsocker över före servering.