Mantelinen päärynäpiiras

IMG_1416.jpg

Tämä piiras oli erityisesti siskoni makuun. Päärynät saivat makua ja mehevyyttä kun ne keitettiin valkoviinin kanssa. Roy Faresin resepti:

 

MANDELKRÄM

  • 60 g äggula (4 stycken)
  • 60 g socker (0,75 dl)
  • 15 g maizena majsstärkelse (1,5 msk)
  • 0,5 vaniljstång
  • 250 g mjölk, 3 % (2,5 dl)
  • 300 g mandelmassa
  • 100 g flisad mandel att strö över

VANILJKOKTA PÄRON

  • 1 vaniljstång
  • 250 g torrt vitt vin (2,5 dl)
  • 700 g vatten (7 dl)
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 4 medelstora hårda päron

MÖRDEGSBOTTEN

  • 90 g florsocker (1,5 dl)
  • 270 g vetemjöl (4,5 dl)
  • 180 g rumstempererat smör
  • 20 g äggula (1)

 

Mandelkräm

Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången och vispa sedan ner den varma mjölken i bunken. Blanda väl och häll tillbaka alltsammans i kastrullen. Koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen har tjocknat till en kräm. Häll ner krämen i en bunke och låt den svalna i kylen.Riv mandelmassan och blanda i omgångar ner vaniljkrämen i den till en slät mandelkräm.

 

Vaniljkokta päron

Dela vaniljstången på längden, skapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i en kastrull. Tillsätt vin, vatten och strösocker. Koka upp och skala under tiden päronen. Dela dem i halvor och gröp ur kärnhusen med en sked. Lägg ner halvorna i kastrullen och låt dem sjuda tills de har blivit mjuka 10-15 minuter. Ställ åtsidan och låt svalna i lagen.

 

Mördegsbotten

Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock platta. Fodra en fyrkantig form med löstagbar kant, 22 × 22 cm, alternativt en rund form, 24 cm i diameter, med degen.Sätt ugnen på 190 grader. Fördela mandelkrämen jämnt i formen. Låt päronen rinna av och lägg dem på krämen. Strö flisad mandel över krämen och päronen, grädda mitt i ugnen i 30–32 minuter. 

Låt svalna och pudra florsocker över före servering.

Koti Ruoka ja juoma

Mustikka-sitruuna -kakku

image.jpg

Roy Faresin ihana mustikka-sitruuna -kakku. Tämä kakku oli ihanan erilainen. Ei aina suklaa-juusto tai kermakakkuja. Mustikkakuorrutteen makeus ja sitruunatäytteen kirpeys ovat hyvä pari.

Så här:

 

INGREDIENSER

Botten::

  • 50 gsmör
  • 160 gägg (3 st)
  • 210 gströsocker (2,5 dl)
  • 100 gmjölk (1 dl)
  • 210 gvetemjöl (3,5 dl)
  • 5 gvaniljsocker (1 tsk)
  • 10 gbakpulver (2 tsk)
  • 1 stcitron (saft+zest)
  • 1 nypa(or)salt
  • 250 gblåbär (dekoration)

Citronkräm::

Del 1:

  • 60 gcitronsaft (1/2 dl)
  • 85 gströsocker (1 dl)
  • 50 gvatten (1/2 dl)

Del 2:

  • 50 gvatten (1/2 dl)
  • 15 gmaizena (2 msk dl)
  • 20 gäggula (1 st)
  • 20 gsmör (osaltat)

Frosting::

  • 600 gphiladelphiaost
  • 200 gsmör (rumstemperatur)
  • 420 gflorsocker (7 dl)
  • 10 gvaniljsocker(2 msk)
  • 1 dlblåbär (tinade)

 

 

SÅ LAGAR DU

Botten: Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Smörj en bakform med löstagbar kant (21 cm i diameter). Vispa ägg och strösocker pösigt. Sikta ihop de torra ingredienserna i äggvispningen och blanda väl. Blanda i mjölk och det smälta smöret, rasp från citron och citronsaft, blanda tills du har en fin smet. Fyll bakformen och grädda mitt i ugnen på 175 grader i 25-30 min, gör stickprov innan du tar ut.

Citronkräm: Blanda citronsaft, strösocker och vatten i en kastrull. Blanda vatten, maizena och äggulor i en bunke och blanda med en visp.

Koka upp del 1 och häll det över del 2. Blanda väl och sen tillbaka i kastrullen. Red krämen under omrörning tills krämen tjocknar. Häll över det i en annan bunke och lägg i smöret, rör runt och låt svalna.

Frosting: Vispa smör, vaniljsocker och florsocker fluffigt och vitt, vispa sist i philadelphiaost och krossade blåbär.

Montering:

1. Skiva botten i två delar

2. Spritsa runda bollar med frosting på första botten, strö ut blåbär och citronkräm.

3. Lägg på nästa botten, spritsa frosting på och dekorera.

 

Koti Ruoka ja juoma DIY