Alkoholi ja hedelmöityshoidot

Ajatuksia alkoholinkäytöstä

Lapsettomuusdiagnoosin jälkeen päätimme mieheni kanssa kiinnittää elintapoihin erityistä huomiota. Emme ennestäänkään eläneet mitenkään kovin epäterveellisesti, mutta jonkin verran parantamisen varaa löytyy kai kaikilta. Keskustelimme varsinkin alkoholin käytöstä, koska se on yksi tärkeä tekijä, joka vaikuttaa sekä naisen että miehen hedelmällisyyteen.

Kiitos koronapandemian ja kolmenkympin rajapyykin saavuttamisen, emme ole enää aikoihin kolunneet bileitä ja baareja mitenkään tiiviiseen tahtiin. Alkoholin käyttömme ei ole ollut runsasta, ehkä silloin tällöin viiniä ruuan kanssa tai saunaolut viikonloppuna. Lapsettomuusdiagnoosin jälkeen päädyimme kuitenkin siihen, että alkoholi saa jäädä nyt käytännössä kokonaan.

Juoda vaiko ei…

Olimme vastikään menossa ystäväpariskunnan kanssa ravintolaan illalliselle. Kotona ennen ravintolaan lähtöä pohdimme mieheni kanssa illan alkoholipolitiikkaa. Juodako vaiko ei? Olimme päättäneet olla tipattomalla mutta pohdin että jos emme kumpikaan ota viiniä ruuan kanssa, alkavatko ystävät udella onko meille tulossa perheenlisäystä? Ajatus kyselyistä ”onkos teille tulossa vauva, kun et juo alkoholia?” ei houkuttanut yhtään ja viinilasillisen tilaaminen ihan vaan näiden kysymysten välttämiseksi puolestaan houkutteli kovasti.

En haluaisi olla sellainen ihminen, joka rikkoo päätöksiään sen takia, että pitää esittää jotain. Sen takia päätös alkoholin juomisesta ”oletko raskaana kun et juo” -kysymysten välttämiseksi tuntuu jotenkin väärältä. Olemme mieheni kanssa pysyneet melko hyvin tässä alkoholittomuuspäätöksessä, vaikka sosiaalisen paineen myötä on pari kertaa tullut nautittua yksi tai muutamakin lasillinen. Toisaalta en haluaisi aiheuttaa itselleni turhaa stressiä totaalikieltäytymisellä, vaikka taipuminen juomiseen sosiaalisen paineen alla harmittaakin aina hiukan.

Ei se alkoholin juominenkaan silti ilmeisesti mikään este näille raskausuteluille ole: eräs tuttavani kyseli yksissä juhlissa, onko meille tulossa perheenlisäystä, vaikka istuin pöydän ääressä puolitäysi viinilasi kourassani. Vastaava tilanne tapahtui myös eräässä saunaillassa, jossa istuin lauteilla siideri kädessä kun kaveri alkoi udella lapsisuunnitelmistamme. Luulisi ettei tarvitsisi olla kovin kummoinen Sherlock Holmes tajutakseen ettei tuollaisia tarvitse kysellä…

Kuinka paljon on paljon?

Alkon sivulta löytyvien tietojen mukaan alkoholin käytön ”korkean riskin rajaksi on arvioitu miehillä 6–7 annosta päivässä tai 23–24 annosta viikossa. Naisilla vastaava määrä on 5–6 annosta päivässä tai 12–16 annosta viikossa. Kohtalaisen riskin tasoksi määritellään miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa.” (Alko) Kohtalaisen riskin raja tulee siis loppujen lopuksi jo melko äkkiä vastaan!

Alkoholi ja hedelmällisyys

Varmasti kaikki tietävät, että alkoholin käyttö raskauden aikana on todettu haitalliseksi ja sen vuoksi alkoholin käytöstä suositellaan luopumaan kokonaan raskauden ajaksi. Paitsi raskauden aikana, alkoholin käyttö voi haitata jo raskautta yritettäessä, erityisesti lapsettomuushoidoissa.

Naisilla runsaan alkoholinkäytön on todettu heikentävän munasoluvarastoja. Säännönmukainen humalahakuinen juominen on yhdistetty matalampiin AMH (anti Mullerian hormone) -arvoihin (Bressler Am J Obst Gyn 2016). Vaikka isojen alkoholiannosten vaikutus hedelmällisyyteen on selkeästi negatiivinen, kohtalaisen alkoholinkäytön vaikutuksista on tutkimuksissa ristiriitaisia tuloksia. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että mitä useampia alkoholiannoksia viikossa nainen käyttää, sitä todennäköisempiä lapsettomuusongelmat ovat (Eggert Fertil Steril 2004). Vaikka kohtalaisen alkoholinkäytön ei varmuudella voida sanoa haittaavan, lapsettomuudesta kärsivien naisten kannattaa miettiä alkoholinkäytön vähentämistä minimiin.

Myös miehillä alkoholinkäyttö vaikuttaa hedelmällisyyttä heikentävästi. Runsas alkoholinkäyttö häiritsee hormonitasapainoa: se nostaa estrogeeni- ja laskee testosteronipitoisuuksia. Alkoholin käyttö voi heikentää sperman laatua ja aiheuttaa erilaisia häiriöitä seksuaalielämään (esim. impotenssi). Kohtalaisella alkoholinkäytöllä ei miesten kohdalla ole tutkimuksissa todettu olevan suoraan haitallisia vaikutuksia miesten hedelmällisyyteen, mutta esim. epäsuorat vaikutukset yleisterveyden heikentymisen kautta ovat mahdollisia.

 

Alkoholi ja hedelmöityshoidot

Vaikka kohtalaisella alkoholinkäytöllä ei tosiaan ole todettu varmoja negatiivisia vaikutuksia hedelmällisyyteen, se on kuitenkin yhdistetty huonompaan lopputulokseen IVF-hoitojen aikana. Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että naisen alkoholinkäyttö ennen hoitojen aloitusta vähensi kerättyjen munasolujen määrää, heikensi todennäköisyyttä raskaaksi tulemiseen ja lisäsi keskenmenoriskiä. Miehen alkoholinkäyttö ennen hoitoja/hoitojen aikana vaikutti lisäävän keskenmenoriskiä huomattavasti. (Klonoff-Cohen Fertil Steril 2003) Toisessa yhdysvaltalaistutkimuksessa todettiin, että jo kohtalainen alkoholinkulutus vähentää todennäköisyyttä synnyttää elävä lapsi. Tässä tutkimuksessa naisilla, jotka joivat yli neljä alkoholiannosta viikon aikana, oli 16 % pienempi todennäköisyys synnyttää elävä lapsi. Jos molemmat vanhemmista joivat yli 4 alkoholiannosta viikossa, kasvoi todennäköisyys jo 21 %:iin. (Rossi Obst Gyn 2011)

Syytä sille, miksi jo kohtuullisissa rajoissa oleva alkoholinkäyttö heikentää IVF-hoidon tuloksia, ei tällä hetkellä vielä tiedetä. On spekuloitu, että taustalla voisi olla esimerkiksi alkoholin aiheuttamat muutokset hormonitoiminnassa, jonka seurauksena munarakkuloiden kehitys ja kohdun vastaanottavaisuus heikentyvät. Alkoholinkäyttö kannattaa siis todennäköisesti ajaa minimiin jo ennen hoitojen aloitusta, vaikka lasi viiniä silloin tällöin tuskin haittaa.

… kas siinä vasta pulma

Palataanpa vielä siihen iltaan, jolloin olimme menossa ystäväpariskunnan kanssa ravintolaillalliselle. Empimisen jälkeen tilasimme kuitenkin mieheni kanssa kumpikin lasillisen viiniä, ystävämme tekivät samoin. Olin hyvin helpottunut, kun raskausuteluita ei tullut. Istuimme tyytyväisinä ravintolan terassilla lämpimässä loppukesän kesäillassa ja puhuimme kaikesta muusta kuin lapsista ja lapsettomuudesta. Ehkä ensi kerralla uskallan ottaa alkoholittoman vaihtoehdon ja olla miettimättä miltä se muiden mielestä näyttää. Alkoholittomat siiderit ovat  muuten oikeastaan yllättävän hyviä ja alkoholittomista viineistäkin löytyy oikeasti nykyään melko hyviä vaihtoehtoja (testattu on, lempparini tällä hetkellä on Eins Zwei Zero Riesling 🙂 ).

hyvinvointi terveys ystavat-ja-perhe
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *