Milloin veronpalautukset maksetaan?

Veronpalautukset2.png

Huomenna. HUOMENNA!!!

Huomenna miljoonien suomalaisten tileille maksetaan veronpalautukset. Tänä vuonna veroja palautetaan Suomessa 2,9 miljardin euron edestä. Itse odotan tililleni kilahtavan 360,43 eugenia.

Miksi veroja palautetaan ja kenelle? Jakaako Verohallinto joka joulukuu kansalaiset kiltteihin ja tuhmiin lapsiin?

No ei oikeastaan.

Homma menee pikemminkin näin; Verohallinto tekee joka vuoden alussa kaikille verokortit, johon on merkitty ennakonpidätysprosentti. Se on se osuus ansiotuloistasi (palkoista, opintotuesta, eläkkeestä tai työttymyyspäivärahasta) jonka maksat veroa.

Veroprosentti perustuu tuloihin, jotka Verohallinto arvioi sinun vuoden aikana tienaavan. Jos palkkasi muuttuu vuoden aikana, voit hakea uuden verokortin netistä. Suomessa on progressiivinen verotus; mitä enemmän tienaat, sitä suurempi veroprosentti. 

Seuraavan vuoden huhtikuussa Verohallinto lähettää kaikille tarkistettavaksi esitäytetyt veroilmoitukset, johon on merkitty viime vuoden tulot. Jos veroilmoituksessa on jotain korjattavaa, esimerkiksi puuttuvia pääomatuloja tai verovähennyksiä, korjauksen voi tehdä netissä.

Mikäli veroilmoituksessa ei ole mitään korjattavaa, Verohallinto tekee sen perusteelta verotuspäätöksen, ja tilit tasataan. Jos olit viime vuonna tehnyt töitä liian suurella veroprosentilla, työnantajasi välitti Verohallinnolle liikaa rahaa, jotka maksetaan veronpalautuksina takaisin (vaatimattoman 0,5% hyvityskoron kera).

Jos taas kuulut siihen vähemmistöön, joka viime vuoden aikana maksoi palkkatuloista veroja liian vähän, joudut maksamaan ne jälkikäteen Verohallinnolle takaisin mätkyinä (hienosti sanottuna jäännösverona). Auts. Toisaalta, mätkyt voi nähdä myös korottomana valtiolta saatuna velkana. 

Tai, jos olet erityisen lahjakas yksilö joka tienasi viime vuonna prikulleen veroprosenttinsa mukaisesti, kenenkään ei tarvitse maksaa kellekään mitään. Pienin maksettava veronpalautus on 5 €, ja pienemmät mätkyt 10 €.

Tämä vuosi on viimeinen, kun verot palautetaan koko kansalle joulupottina. Ensi vuodesta alkaen veronpalautuspäivä muuttuu asiakaskohtaiseksi, ja valtaosalle palautukset maksetaan jo elokuussa.

Miten veronpalautukset kannattaa käyttää?

Ylimääräinen rahakönttä ei varmaan hirveästi ketään haittaa. Fyrkat voi kuitenkin koittaa käyttää mahdollisimman fiksusti. Kerrataanpa tärkeysjärjestys:

1. Maksa ensin velat pois. Tämä ei koske “hyvää” matalakorkoista velkaa kuten opinto- tai asuntolainaa, vaan pikemminkin luottokorttivelkaa ja ehdottomasti pikavippejä. Velat kaverille kannattaa myös hoitaa, koska ystäviä on kiva olla myös jatkossa. Omista veronpalautuksistani 150 € menee luottokortin nollaamiseen.

2. Jos ja kun velat on hoidettu, veronpalautukset voi käyttää esimerkiksi puskurin säästämiseen. Puskuri on siitä hyvä, että jos vaikka ensi vuonna joutuisitkin makselemaan mätkyjä, bufferi pitää sut pinnalla. Siirrän omasta veronpalautuksestani toiset 150 € puskuritilille.

3. Jos puskuri on hyvällä mallilla, palautuksen voi (ja kannattaa!) sijoittaa. Anna siis sijoitussalkullesi vähän joulumieltä. Jos sinulla ei ole kokemusta sijoittamisesta, lue täältä miten voit ryhtyä pörssisijoittajaksi päivässä. Loput kuuskymppiä omasta potistani aion siirtää arvo-osuustililleni.

Ja, okei, jos sitäpaitsi haluat hemmotella itseäsi jollain ravintola-illallisella tai hieronnalla, niin fine. Kyllä mä ymmärrän. Joulukuu on kurjaa ja pimeää aikaa. Silloin summan voi jakaa osiin, ja sijoittaa siitä esimerkiksi puolet.

Saatko tänä vuonna veronpalautuksia? Jos et ole varma etkä malta odottaa huomiseen, voit käydä tarkistamassa omat veronpalautuksesi OmaVerosta! 🙂

PS. Seuraa Mimmit sijoittaa myös Instagramissa!

Kommentit (7)
  1. Minä puolestaan sain reilut 1300€ lisämaksettavaa. Ensimmäinen erä jo hoidettu, toinen odottaa uuttavuotta.. Mieheltä ei juurikaan herunut myötätuntoa näitä maksaessani, kuulema ite aiheutettua. No onhan se tietysti, puunmyynnit menee aina yli kaikkien laskelmien.

    Mutta se omien palautusten laskeskelu oli ehkä jo pikkasen liikaa 😀

    Voi niitä aikoja kun olin vielä niin köyhä, että verottajaakin säälitti ja ne lähetti miulle ylimääräisen kuukauden palkan.. 😉

    1. O-ou, tsemppiä takaisinmaksuun! <3 Onneksi täältä saa ammentaa mätky-myötätuntoa sitäkin enemmän! 😀

  2. Miksei jo esimerkiksi yläasteella selkeytetä palautuksia ja mätkyjä näin selkeästi muutamalla lauseella?! Tai ainakaan mä en muista sellaista. 🙂 Tänä vuonna palautuksia tulee niin paljon enemmän aiempaan verrattuna, että melkein jänskättää! Osa menee puskuritilille ja osa luultavasti uuteen läppäriin.

    1. Haha, olet niin oikeassa! Munkin piti tätä postausta tehdessä tarkistaa, miten nämä hommat menikään… Tuntuu aina siltä, että Verohallinnolta tulevien kirjeiden sisältö olisi aina täysi yllätys. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *