Näin kävi syksyn säästösuunnitelmalleni

P1031122.jpg

1.1.2018

2018. Vuosi, kun aloitin hiusteni föönaamisen.

Vuosi, kun palasin koulun penkille.

Vuosi, kun perustin tämän blogin.

Tai itse asiassa kaikki nämä asiat tapahtuivat vasta syksyllä.

Viime uudenvuodenaaton olin Wellingtonissa. Vuoden ensimmäisenä päivänä herättiin aamuviideltä ja ajettiin satamaan, jossa odotti laiva Eteläsaarelle. Vietin ensimmäisen puoliskon tästä vuodesta ajaen pientä vihreää pakua Uuden-Seelannin rantoja pitkin. Se oli ihan eri elämää, varsinkin taloudellisesti. Mutta siitä enemmän toisessa postauksessa. 

Kun palasin heinäkuussa Suomeen, loin työpöydälleni tiedoston, joka oli otsikoitu “Mimmien sijoitusblogi”. Ajattelin, että jos saan sivun täyteen postausideoita, aloittaisin blogin kirjoittamisen. Tällä hetkellä dokumentti on jotain 9 sivua pitkä.

Syyskuussa kirjoitin blogiin postauksen, jossa tein säästösuunnitelman syksylle. Rakastan suunnitelmien laatimista. Sitä, kun pääsee tarkastelemaan elämäänsä ulkopuolisena. Mutta suunnitelmat ovat turhia, jos suoriutumista ei arvioida jälkikäteen. Joten nyt on sen aika. Miten suoriuduin syksyn säästösuunnitelmasta?

 

Muistin virkistykseksi

Budjettini oli seuraava;

Menot:

Asumiskulut + laskut: 300€

Opiskelijalounaat: 50€

Muu ruokaraha: 200€

Kuntosali: 40€

Maksulliset sovellukset/suoratoistopalvelut: 40€

= 630€/kk

Säästökohteet:

Asuntolainan takaisinmaksu korkoineen: 200€

Pitkäjänteinen sijoittaminen: 50€

Bufferi: 50€

= 300€/kk

Kaikki yht. 930 € per kuukausi

Tulot:

Opintoraha: 250,28€

Palkka: Koska olen syksyn aikana itse pystynyt vaikuttamaan siihen, kuinka paljon töitä haluan tehdä, asetin itselleni kuukausittaiseksi tavoitepalkaksi 700 €.

Yht. 950 € per kuukausi

 

Ja miten meni?

No jaa.

Sekä hyvin, että vähemmän hyvin.

Hyvin siksi, että sain kaikki laskut maksettua ja joka kuukausi sijoitettua rahaa sekä pörssiin, että puskuriin.

Päin mäntyä siksi, että puskuri on sulanut sitä mukaa mitä se on kasvanutkin, käyttöraha ylittyi joka kuukausi suunnitellusta, ja luottokorttikin vedettiin reissussa esiin. Loppupeleissä veronpalautukset pelastivat.

Mikä meni pieleen? Disclaimerit ovat tässä vaiheessa taas oleelliset. Elikkäs; en yritä tässä postauksessa lesoilla sillä, että “pärjäsin syksyllä näin ja näin vähällä rahalla” tai luoda jotain kuvaa siitä, miltä rahankäyttö tulisi oikeaoppisesti näyttää. Ymmärrän, että kaikkien taloudelliset tilanteet näyttävät erilaisilta. Koitan tässä postauksessa vain antaa mahdollisimman realistisen kuvan siitä, miltä oma rahankäyttöni on tänä syksynä näyttänyt.

Käytin aamupäivän nettipankin tiliotteiden reidaamiseen. Tässä tuomio:

Syksyn budjetti 2018.png

Let’s dig in.

 

Epävakaat tulot

Syy syksyn kärvistelyyn oli epävakaat tulot, ja paikoin railakkaat menot. Ei mikään kuningasyhdistelmä, heh

Tienasin syksyn aikana vaihtelevasti, suurin nettopalkkani oli 1287,27 € ja pienin 301,98 €. Tämä johtui osittain siitä, että maisterivaiheen opiskelu ei olekaan mikään läppä vaan oikeasti aikaavievää puuhaa (who would’ve guessed?!), ja siitä, että olen halunnut panostaa projekteihin jotka eivät välttämättä tuo mukanansa välittömiä tuloja (kuten tähän blogiin).

Huomasin myös säästösuunnitelman tehtyäni, että opintoraha olikin nettona “vain” 225,26 €. Niukempina kuukausina, eli syyskuussa ja marraskuussa, puskuri paikkasi ylittyneet menot. Puskurini oli syyskuun alussa 1000 €.

 

Railakkaat menot ja syntinen käyttäytyminen

Suunnitelmasta poikettiin myös positiivisin mielin, kun pääsin työn ja koulun takia matkustamaan Singaporeen ja New Yorkiin. Vaikka matkakulut olivat katettu, reissun päällä elämiskustannukset nousivat normaalista. Tosin sain nähdä kaksi mielentöntä kaupunkia, uusia supersiistejä kavereita, ja kokea pikkasen jetset-viboja.

newyork (6 of 87)-2.jpg

Marraskuun reissu Nykiin

Ja koska Mimmit sijoittaa -blogissa ollaan rehellisiä, tunnustan syntini: kun käyttörahat loppuivat, käytin reissussa luottokorttia. Vaikka about puolet Nykin reissun aterioista koostui dollarin pizzapaloista (onneksi reissuseura oli yhtä pihi kuin minä), West Villageen pääsee kuuntelemaan jazzia vain harvoin ja silloin mahdollisuuteen kannattaa tarttua. Joten, vaikka marraskuun käyttöraha näyttää taulukossa pienemmältä, vingutin Nykissä luottokorttia 163,05 euron edestä. Auts. Nollasin luottokorttilaskun seuraavassa kuussa veronpalautuksilla.

 

Ylpeyden hetket

Asia, josta olen kuitenkin ylpeä on se, että olen syksyn aikana käyttänyt Suomessa mahdollisimman vähän rahaa ravintoloihin ja shoppailuun. Koska olen tällainen lokki, syön ravintolassa melkein ainoastaan työn merkeissä jolloin safkaa harvemmin tarvitsee kustantaa itse. Kun selailin tiliotteita nettipankissa, löysin syksyltä kolme ajankohtaa, kun olen ostanut kotimaassa omalla kortilla ravintolasta aterian. 

Toisaalta, olen useammin istunut tyttökaverin huoneen lattialla syömässä yhdessä kaupasta ostettua brunssia, juonut laatikkoviiniä jonkun toisen kaverin keittiöpöydän äärellä, tai kokannut (tai siis, no, poikaystäväni on kokannut) pastaa kotona kaveriporukalle. Jälleen kerran, ystäviäni yhdistää pihiys, luojan kiitos.

Mitä shoppailuun tulee, käytin syysvaatteisiin yhteensä 125,70 €. Vaatekaappini on pitkän reissun jälkeen hyvin minimalistinen, enkä voi sanoa että pukeutuminen aamuisin olisi erityisen jännittävää. Laitanko tänään päälle mustan poolon vai mustan poolon? Oh well. Olen myös surkea tekemään löytöjä esimerkiksi alemyynneistä tai kirppareilta, koska en jaksa laittaa hankintoihin paljon aikaa. Mitä enemmän pyörin nettikaupoissa metsästämässä ”hyviä diilejä”, sitä enemmän shoppailuhimoni yltyy, joten vältän koko hommaa.

 

Eteenpäin, sanoi mimmi lumessa 

Lopputuloksena olen useana kuukautena joutunut kärvistelemään loppukuun ilman käyttörahaa, ja syönyt kasoittain pinaattilettuja ja pussinuudeleita. En kuitenkaan ole valvonut öitä huolestuneena, kiitos puskurirahaston. Sen avulla varmistan, ettei mun koskaan tarvitse kaikota sijoituksiin, vaan annan niiden kasvaa rauhassa omista sekoiluistani huolimatta.

Tämän uudenvuodenaaton vietän mökillä perheen kanssa. Se sopii mulle myös taloudellisesti hyvin, sillä käyttötilillä komeilee tällä hetkellä 21,93 eugenia.

Kiitos kuluneesta syksystä, mimmi! On niin siistiä saada kirjoittaa tätä blogia ja keskustella rahasta sun kanssa. Paras fiilis maailmassa on se, kun kuulen lukijan aloittaneen kuukausisäästämisen pörssiin tämän blogin takia. JESSS!

Ja hei, nyt kun vuosi vaihtuu onkin aika siirtää katse tulevaan. Minkälaisia postauksia sä haluaisit lukea ensi vuonna? Mikä tahansa raha-aiheinen asia joka mietityttää (oli se kuinka alkeellinen tai korkealentoinen tahansa) kannattaa ilmiantaa kommenttikenttään. Yours truly on sitoutunut selvittämään asiaan vastauksen.

Oikein, aivan, todellisen ihanaa uutta vuotta sulle, mimmi!

PS. Voit seurata Mimmit sijoittaa -blogia myös Bloglovinissa!

Kommentit (15)
  1. Raha-asioiden avaaminen on aina mielenkiintoista. Ja mielestäni on ihan inhimillistä vinkauttaa Visaa reissussa, koska arjessa ne kulutukset voi sitten pihistellä takaisin. Ja jos opiskeluaikana onnistuu vielä säästämään, niin se on kyllä jo huippusuoritus.

  2. Hei jäin miettimään miten jaottelet asumiskustannukset, tai lähinnä miksi lyhennys korkoineen on säästönä ja onko kämpää =vastike? Ajattelisin, että lyhennys on säästöä, mutta korot ym pankin kulut sekä vastike ovat niitä asumiskuluja.

    1. Hei, hyvä pointti! Kulut on jaettu noin, koska yhtiövastike, vesi-, sähkö-, vakuutus- ja nettilaskut ovat yhteisiä kustannuksia saman katon alla asuvan kanssa, joten ne jaetaan puoliksi. Oma osuuteni näistä on 300€/kk.

      Sen lisäksi mulla on oma asuntolaina, joten kaikki jota maksan ”itselleni” (myös korot) ovat sen takia eroteltu asumiskuluista. Mutta oikeassa olet, vaikka asuntolainan korko ja lyhennys maksetaan samalla laskulla, korko kuuluu menopuolelle eikä säästöpuolelle!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *