Pörssisijoittajaksi päivässä

Pörssisijoittajaksi päivässä.jpg

kuvalähde

Aloittaminen on tärkeämpää kuin ajoittaminen. Niin Nordnetin asiakaspalvelija Sini sanoi jo rahastokurssin ekana päivänä.

Mikäli sinulla on siihen taloudellinen mahdollisuus, paras aika aloittaa sijoittaminen on luultavasti juuri nyt.

Preach it!

Mutta mitä “taloudellinen mahdollisuus” tarkoittaa? Kuinka paljon rahaa sijoittamisen aloittamiseen tarvitsee?

Itselläni oli tästä vielä pari vuotta sitten aivan vääristynyt käsitys.

Kaksi kesää sitten vierailin pankissani, kun pankkirouva tiedusteli tapaamisen lopuksi aikeitani sijoittamisen aloittamiseen. Huokaisin syvään ja ajattelin, että tässä saattaa kestää vielä hetki.

Kun hän sitten esitteli eri sijoitustuotteita minulle, ensimmäinen ajatukseni oli, ettei minulla varmaan näihin ole varaa. Suljin silmäni, ja näin edessä ne keski-ikäiset pukumiehet jotka varmasti sijoittivat tsiljoona euroa kuussa. Mietin, miksi ihmeessä hän puhui näistä asioista minulle.

Ja kun hän esityksen lopuksi kysyi, kuinka paljon voisin kuvitella sijoittavani kuukaudessa, punastuin. Jostain syystä luulin, että tähän kysymykseen oli olemassa oikea ja väärä vastaus.

Hetken kiertelyn ja kaartelun jälkeen sain sanottua, että ehkä 100 euroa kuussa tähän liukenisi. Olinhan kuitenkin aloittanut ensimmäisen täyspäiväisen työni, joten minulla oli käytännössä mahdollisuus laittaa rahaa sivuun. Kuitenkin minua nolotti. Sehän oli varmasti hänen mielestään hirveän vähän.

Kuinka kävi? Pankkirouva hymyili ja sanoi, että sehän passaa. 

Tänään kun mietin tuota tilannetta, ajattelen minkälainen idari olen ollutkaan. 100 euroa kuussa sijoittamiseen muka vähän? Ei se tietenkään ole vähän. Se on enemmän kuin tarpeeksi. Se on 85 euroa enemmän, kuin mitä tuo pankki oli ilmoittanut minimisijoitukseksi kuukaudessa.

Kun Sini Nordnetiltä sanoi, että aloittaminen on tärkeämpää kuin ajoittaminen, hän tarkoitti myös ajoittamista omassa elämässään, ei ainoastaan pörssissä.

Pienin summa, mitä Nordnetillä tällä hetkellä voi kuukausisäästää rahastoon on 15 euroa. Jos se on summa, jonka koet pystyväsi laittamaan kuussa sivuun, asiaa kannattaa harkita. Kun sijoittamisesta tekee tavan ajoissa, kuukausittaista summaa voi elämäntilanteen muuttuessa muuttaa helposti. 

No, minne se 15 euroa (tai enemmän) sitten kannattaa sijoittaa?

Se simppeli, vaniljan makuinen sijoitustuote josta on kaikista helpoin aloittaa (ja joka on vallan mainio ja mahtava vaihtoehto!) on indeksirahasto. 

What what?

Kuten olen aiemmin maininnut, rahastot pitävät sisällään monien eri yhtiöiden osakkeita ja arvopapereita. Rahastot voidaan jakaa aktiivisiin ja passiivisiin rahastoihin.

Aktiivisilla rahastoilla on oma salkunhoitaja, joka valitsee aktiivisesti rahastoon mielestään sopivia osakkeita. Tämä tyyppi on pankin palkkalistoilla, ja luonnollisesti jonkun on hänen palkkansa maksettava. Tämän takia aktiivisista rahastoista on maksetaan hallinnointikuluja, riippumatta siitä miten rahasto menestyy.

Passiivisilla rahastoilla, eli indeksirahastoilla, ei ole salkunhoitajaa, koska ne seuraavat vertailuindeksiä. Vertailuindeksi on ennalta määritetty.

Esimerkki vertailuindeksistä on OMXH25, joka koostuu Suomen 25 vaihdetuimmasta osakkeesta. OMXH25 -indeksiä seuraa mahdollisimman tarkasti Nordnetin Suomen Superrahasto

Indeksirahasto ostaa automaattisesti niiden yhtiöiden osakkeita, joita vertailuindeksissä ostetaan. Se poimii osakkeet myös samalla painolla kuin indeksi, eli eri yhtiöiden osakkeet ovat jakautuneet samalla tavalla kuin vertailuindeksissäkin.

Passiivisuuden takia indeksirahaston olisi syytä olla myös kuluton, sillä kenenkään kuukausipalkkoja ei salkunhoidosta tarvitse pulittaa.

Tämä taas on erittäin tärkeää pitkäjänteisen kuukausisäästämisen kannalta, josta puhuimme edellisessä postauksessa. Hyötyäksesi mahdollisimman paljon korkoa korolle -ilmiöstä, kustannustehokkuuteen kannattaa panostaa.

Indeksisijoittamisen paras puoli on se, että sen voi aloittaa milloin tahansa, ja mukaan pääsee jo pienellä rahalla.

Kiitos indeksirahastojen, kuka tahansa (jep, myös sinä) voi ryhtyä pörssisijoittajaksi päivässä.

PS. Muistathan, että lukijana voit itse vaikuttaa blogin sisältöön, joten mikä tahansa rahaan liittyvä aihe joka mietityttää (oli se kuinka alkeellinen tai korkealentoinen tahansa) kanattaa ilmiantaa kommenttikenttään. Yours truly on sitoutunut selvittämään asiaan vastauksen. 🙂

Kommentit (2)
  1. Mimmit | Itä Savo Uutiset
    18.4.2020, 13:07

    […] Pörssisijoittajaksi päivässä – Mimmit sijoittaa | Lily – kuvalähde. Aloittaminen on tärkeämpää kuin ajoittaminen. Niin Nordnetin asiakaspalvelija Sini sanoi jo rahastokurssin ekana päivänä. Mikäli sinulla on siihen taloudellinen mahdollisuus, paras aika aloittaa sijoittaminen on luultavasti juuri nyt. Preach it! […]

  2. Kuuntelin eilen työmatkalla tuon Julian podin jakson, missä juttelitte sijoittamisesta ja silmissä alkoi loimuta! Ihanaaaa! Nyt syvennyn tähän blogiin ja mikä mielenrauha tulee pelkästään jo siitä ajatuksesta, että kohta sijoitetaan 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *