Se joka ei riskeeraa, ei juo samppanjaa

Samppanja.jpg

kuvalähde

Okei mimmit, miksi rahaa sijoitetaan?

Vaihtoehtohan olisi rällätä kaikki fyrkat tässä ja nyt, mutta sen sijaan laitamme ne pörssiin siinä toivossa, että ne tekisivät meille joskus vielä enemmän rahaa ja mahdollistaisivat suuremman rälläyksen tulevaisuudessa (jos siihen nyt haluaa rahaa käyttää).

Rahaa siis sijoitetaan, koska sen toivotaan tuottavan lisää rahaa tulevaisuudessa. Tämä jossain tulevaisuudessa syntyvä raha on sijoituksen tuotto-odotus.

Tuotto-odotuksen kääntöpuoli on riski. Nämä kaksi kulkevat käsi kädessä: mitä suurempi riski, sitä suurempi tuotto-odotus ja päinvastoin.

Kova totuus on se, että sijoittamiseen liittyy aina riski.

Mutta mitä riski sitten merkitsee?

Riski on tuoton odottamaton arvonvaihtelu, aka volatiliteetti. Riski mitataan tuottotason vaihtelulla. Mitä enemmän käyrä, eli yrityksen markkina-arvo, heiluu ylös ja alas, sitä riskaabelimpi sijoitus on kyseessä.

Riski voi olla hyvä ystävä, mutta vain jos siihen osaa suhtautua oikein.

Kun lähtee sijoittamaan, on hyvä tunnustella omaa riskinsietokykyään. Pörssiin sijoittavalla kannattaa olla jäät valmiina pakkasessa hattuun kaadettavaksi.

Parasta olisi, jos suhtautuisit sijoituksiisi about yhtä suurella intohimolla kuin tiskikoneen tyhjentämiseen. Teet sen, koska tiedät että se helpottaa elämääsi tulevaisuudessa. Et kuitenkaan menetä yöuniasi miettien missä järjestyksessä tyhjentäisit astiat seuraavana päivänä.

Ja vaikka sitten aamulla olisikin kiire töihin, et rupea paiskomaan lautasia seiniin toivoen, että se nopeuttaisi prosessia.

Iisisti vaan.

Muista tarpeeksi pitkä sijoitushorisontti

Pörssistä on nimittäin hyvä tietää tämä: tuotot syntyvät ajan myötä. Sijoittaminen on maraton, ei sprintti (pahoittelut tästä järkyttävästä latteudesta).

Pörssi on keskimäärin noussut vuosittain 8 % viimeiset 200 vuotta. Kun inflaation, eli rahan ostovoiman heikkenemisen, ottaa huomioon, tuotto on ollut 6 %.

Viimeiseen 200 vuoteen on mahtunut kasoittain pörssiromahduksia, finanssikriisejä ja kuplia. Jokaisen kriisin jälkeen pörssikurssit ovat palautuneet ja vielä nousseet yli sen, mitä ne olivat ennen romahdusta.

Vaikka kuukausi- tai vuositasolla heilahtelut olisivat suuria, korkeariskisemmän sijoituksen tulisi riittävän pitkällä aikavälillä tuottaa suurempia tuottoja kuin matalariskisemmän sijoituksen.

Tämän takia sinun ei tulisi antaa sensaatiomaisten pörssiromahdusuutisten vaikuttaa elämääsi liikaa. Pörssiin sijoittaessa luotat siihen, että vaikka lähitulevaisuus näyttäisi myrskyisältä, asiat tulevat olemaan entistä paremmin kauempana tulevaisuudessa.

Näin ollen, muista tarpeeksi pitkä sijoitushorisontti. Koska emme varmuudella voida sanoa, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, pidä huoli siitä, että sijoitussalkkusi (Chanelisi?!) on hyvin hajautettu.

Hallitse riskiä hajauttamalla

Kun sijoitat hajautetusti, et laita kaikkia munia samaan koriin (pahoittelut jälleen…). Et siis omista ainoastaan yhtä yritystä tai toimialaa, vaan useita. 

Olet tähän asti lukiessasi saattanut esimerkiksi pohtia, että mitä jos korkeariskinen yritys menee konkurssiin ja menetät koko sijoituksesi. Missä on odottamasi tuotto sitten on? Tässä päästäänkin juuri hajauttamisen ytimeen. Kun hajautat tehokkaasti suojaat itsesi yksittäisen yrityksen huonon menestymisen varalta.

Helppo tapa hajauttaa sijoituksesi on rahastosijoittaminen. Siksi rahastosijoittamista pidetäänkin matalariskisempänä kuin suorien osakkeiden omistaminen.

Aktiivisissa rahastoissa joku toinen, asioista toivottavasti paremmin perillä oleva, on jo tehnyt valinnat yritysten suhteen ja pyrkinyt hajauttamaan riskiä. Passiivisissa indeksirahastoissa rahaston tuotto pyrkii pörssin keksimääräiseen tuottoon. Indeksirahastoista puhun enemmän tässä postauksessa. 

Riskiä voi hajauttaa myös ajallisesti. Ajallinen hajauttaminen toteutuu esimerkiksi kuukausisäästämisellä. Kun ostat rahasto-osuuksia kuukausittain, jonain kuuna rahasto on kalliimpi ja jonain taas halvempi. Tämä tarkoittaa sitä, että et aina satu ostamaan rahastoa kun se on halvimmillaan, mutta toisaalta et myöskään kun se on kalliimmillaan.

Tämä toimii siitä syystä, että tietyllä ajanhetkellä ei ole koskaan mahdollista varmuudella tietää missä vaiheessa sitä käppyrää mennään. Sitä voidaan tarkastella vasta jälkikäteen, mutta silloin on jo liian myöhäistä ostaa tai myydä. 

Siinä se! Yritin kovasti olla lopettamatta tätä postausta jollain laimealla sanonnalla siitä, miten vain ottamalla riskin voit saavuttaa kaikki unelmasi.

Mutta sitten muistinkin tämän timanttisen, jonka ystäväni on kertonut isänsä sanoneen: 

Se joka ei riskeeraa, ei juo samppanjaa. Cheers!

Kommentit (2)
  1. Mulla on Nordnetissä pieni kuukausisäästämisplääni, mutta ihan rehellisyyden nimissä suurin osa ”sijoittamiseen” tarkoittamastani fyrkkendaalista menee asuntolainaan (ja on mennyt jo vuodesta 2009). Asuminen pääkaupunkiseudulla on ihan tolkuttoman hintaista, ja jos ostaa kämpän pelkästään omilla rahoillaan, se vaatii aika paljon panostusta. Postaustoiveena siis asuntosijoittaminen vs. rahastot, kun jossain meidän kaikkien pitää asua ja itse ainakin näen asian myös siltä kannalta, että keskustan lähellä asuminen säästää niin paljon aikaa työmatkoissa, että matkoissa säästyneellä ajallakin on arvonsa. 

    1. Heippa Tohtori S.!

      Jep, onhan asuntolainan lyhentäminen sitä oman kuoppansa täyttämistä ja niin ollen myös säästämistä ja sijoittamista. Varsinkin mainitsemasi keskusta-asunnot, joiden arvonnousu voi olla hyvinkin voimakas. Hajauttaminen on silti hyvästä, joten edes pieni sijoitussuunnitelma oman kodin ulkopuolella kannattaa. 🙂

      Kiitos erittäin hyvästä postaustoiveesta! Tähän palaan varmasti!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *