Tein säästösuunnitelman syksylle

IMG_0978.jpg

Helou mimmi! Päätin pyhittää tämän perjantai-illan tulevan syksyn säästösuunnitelman laatimiselle. Jos elät yhtä vaarallisesti kuin mä, liity ihmeessä joukkoon!

Vuoden matkustelun jälkeen koen todellakin tarpeen laittaa talouteni taas järjestykseen ja keskittyä pitkäjänteisiin säästökohteisiin. Maailmanmatkailu ja säästäminen kun ei välttämättä kulje ihan käsi kädessä.

Alkuun luetellaan kaikki tarvittavat disclaimerit: tämä säästösuunnitelma on henkilökohtainen suunnitelma, jonka olen laatinut itselleni oman elämäntilanteeni mukaan. Tämä ei siis ole mikään universaali esimerkki säästösuunnitelman laatimisesta, ja ymmärrän, että kaikkien taloudelliset tilanteet näyttävät erilaisilta.

Check! No niin, sitten asiaan.

Tänä syksynä palaan opintoihini kahden vuoden tauon jälkeen, ja aloitan ensi viikolla Aallon kauppiksella kaksi vuotta kestävän markkinoinnin maisteriohjelman. (Josta BTW olen super innoissani. Mitä luksusta, että saa täyspäiväisesti keskittyä oman osaamisensa kehittämiseen!) Kun koulu alkaa, tuloni myös kutistuvat jonkun verran.

Täydellisessä maailmassa olisin säästänyt kesän suuremmista palkoista hieman bufferia opiskeluaikoja varten, mutta jouduin sen sijaan täyttämään kuoppaa. Minulta jäi nimittäin pitkän reissun jälkeen lentolippumaksuja ja hotellikuluja roikkumaan luottokortilleni, joita olen maksellut nyt matkan jälkeen. Oh well, elämä ei aina voi mennä suunnitelmien mukaan.

Työskentelen markkinointihommissa tuntipalkalla, harjoitan satunnaisesti omaa yritystoimintaa ja teen jonkin verran freelance-kirjoitustöitä, joten tuloni vaihtelevat kuukaudesta toiseen. Tämä järjestely sopii minulle hyvin, koska pidän siitä, että pystyn itse vaikuttamaan tuloihini.

Tästä johtuen aloitan säästösuunnitelman laatimisen listaamalla ensin menot. Kun olen saanut kaikki välttämättömät menot listattua, voin asettaa itselleni tavoitteen summalle, joka minun on kuukausittain tienattava. Duunit näyttää aina etenevän hieman tehokkaammin, kun on pieni tuli pyllyn alla kuumottamassa. 😉

 

Kuukausittaiset välttämättömät menot:

Oma osuuteni asumiskuluista ja niihin liittyvät laskut: 300€

Opiskelijalounaat: 50€

Muu ruokaraha: 200€

Kuntosali: 40€

Maksulliset sovellukset/suoratoistopalvelut: 40€

Yht. 630€

Asun kahden hengen taloudessa, joten jotkut asumiseen liittyvät kulut pistämme puoliksi. Ja jos rehellisiä ollaan, olen laskenut ruokarahan vähän yläkanttiin, sillä tunnen itseni ja tiedän kaipaavani vähän liikkumavaraa. Välttämättömiin menoihin en laske matkoja, vaatteita, viinittelyjä yms yms. vaan koitan hankkia rahat niihin erikseen.

 

Kuukausisäästäminen:

Asuntolainan takaisinmaksu korkoineen: 200€

Pitkäjänteinen sijoittaminen: 50€

Bufferi: 50€

Yht. 300€

Asuntolainan takaisinmaksua vähennän normaalista opiskelujen takia. Jos homma menee liian tiukaksi, neuvottelen pankin kanssa lyhennysvapaasta. Tämän hetkinen tavoite on kuitenkin pystyä lyhentämään lainaa edes vähän joka kuukausi.

Pitkäjänteisen kuukausisäästämisen toteutan sijoittamalla indeksirahastoon. Sinnekin yritän laittaa rahaa joka kuukausi. Nyt syksyllä laitan suoraveloituksen käyntiin ja yritän olla miettimättä asiaa sen enempää.

Indeksirahastoon säästettävä summa on rahaa, johon en suunnittele koskevani (ehkä koskaan). Mahdollisesti eläkkeellä. Jos alkaisin suunnitella mitä rahoilla tekisin, kiusaus kotiuttaa rahat kasvaisi. Sen sijaan raha saa kasvaa korkoa korolle pörssissä kymmenet ja kymmenet vuodet, se saa sietää kaikki pörssiromahdukset ja nousukaudet. Luotan siihen, että pitkällä aikavälillä sijoitusten arvo nousee korkoa korolle -efektin myötä.

Kun henkilökohtainen talous antaa myöten teen myös suoria osakesijoituksia, ja tarkoituksena on tutustua myös muihin sijoitusmuotoihin (esimerkiksi kiinteistöihin) tulevaisuudessa! Opiskelijabudjetilla homma ei kuitenkaan tunnu ajankohtaiselta. Siksi keskitän toistaiseksi kaikki sijoitukset juurikin pitkäjänteisiin rahastosijoituksiin, jotka toimivat vankkana pohjana tulevaisuutta varten.

Bufferiin säästäminen taas on rahaa, jota mahdollisesti tulen tarvitsemaan, jos vaikka sairastumisen takia en kykene tekemään tarpeeksi töitä jonain kuukautena. Kun bufferia on kertynyt riittävästi hätävaraksi, voin myöhemmin myös sijoittaa siitä osan, jos mielenkiintoisia mahdollisuuksia tulee eteen.

 

Tulot:

Opintoraha: 250,28€

Palkka: ???

Okei, kun menot ovat listattu, näen, kuinka paljon rahaa minun tulisi tienata nettona (verojen jälkeen) joka kuukausi: ainakin 700 euroa. Phew. Tällä hetkellä tavoite vaikuttaa realistiselta. 

Oman talouteni hallinnan kulmakivi on se, että maksan aina kaikki laskut silloin kun rahat tulee tilille. Silloin myös säästän ja sijoitan. Vasta sen jälkeen käyn kaupassa. Tai no, ainakin pyrin aina tähän (I’m only hooman, after all). 

Jäljelle jäävällä rahalla on pärjättävä, ja jos ei, rahaa on tienattava lisää. Ajatukseni on se, että jos ruokarahat loppuvat kesken, alan intuitiivisesti suunnittelemaan ja kehittelemään itselleni uusia tulonlähteitä. 

Koska TBH, jos säästäisin kuun lopussa sen, mikä tilille jää yli, en säästäisi koskaan yhtään mitään. 

No niin, siinä oli minun syksyni säästösuunnitelma! Onko sulla jo säästösuunnitelma tehty?

Ihanaa viikonloppua mimmit! <3

Kommentit (3)
  1. Anne- Maarit
    28.2.2020, 10:59

    Hei, olen tehnyt säästöbudjetilleni oman tilin. Olen työtön, saan ansiosidonnaista, osittain varhennettua vanhuuseläkettä ja leskeneläkettä. Laskin kaikki menot, jonka jälkeen tiedän mitä voin kuukaudessa laittaa tuolle toiselle tilille. Sieltä olen tehnyt ulkomaanmatkojen rahoitukset ja jos jotain yllättävää menoa on, niin sieltä on voinut ottaa apuja. Kaikki lehdet olen jättänyt tilaamatta, koska suurimman osan voi lukea netistä mikä on tarpeellista. Jos tarvii ostaa joitain, ostan sen yksittäiskappaleena kaupasta. Kaikki muukin ylimääräinen on tullut karsittua, enkä osallistu minkäänlaisiin keräyksiin, niitähän niitä liikkuu näinä päivinä, puhelin laulaa useamman kerran päivässä kaikenlaisten ikkuna- katto- vesijohtokorjausehdotusten kaupustelijoita. Ei kiitos. Näillä eväillä kyllä olen hienosti pärjännyt.

  2. Vitsit, löysin viimein blogin jota oikeasti tarvitsen! Kiitos. Itsellä säästämiset meneillään ja kaikki neuvot otetaan todellakin vastaan. Viimeiset pari vuotta on nimittäin oma rahankäyttö ollut suoraan sanottuna täysin leväperällä. Hävettää oikein…

    1. Heippa! Mahtava kuulla, että olet innostunut säästämisestä! Tervetuloa blogiin <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *