Loistavaa! -näyttelyn Emerald (my precious)

Osallistun seinävalollani 4.2.2013 asti olevaan valaisinnäyttelyyn Lasipalatsin Akkuna-galleriassa. Työni nimi on Emerald.

kuvankaappaus_2013-1-23_kello_22.29.27.png

Inspiraation olen saanut vanhoista vintagesormuksista, joissa on isoja, tyynymäisesti leikattuja jalokiviä. Fiilis, josta valaisimeni lähti syntymään, on se nenää nipistävä kirpeys, kun lähtee pakkaspäivänä aurinkoiseen hankimaastoon ulkoilemaan. Suunnittelin valon, jonka itsekin tarvitsin: tätä valaisinta voi käyttää sekä seinä- että kattovalona. Työnimenä tuotteella oli (kaikella rakkaudella) Seinäsämpylä. Tällaisia versioita siitä pyörittelin.

seinasampyla2.jpg

Kun pääsin itseni kanssa noin suurinpiirtein yhteisymmärrykseen valaisimen mallista ja olin sitä aikani piirrellyt käsin piirreltyinä, mallinsin siitä versioita 3D-ohjelmilla. Viimeisin versio on piirretty Rhinoceroksella, yllä oleva kuva rendattu Solidilla. Mutta miten sitten päästiin 3D-mallista kolmiulotteiseen, kahdesta osasta koostuvaan muovivalaisimeen?

wp_001270.jpg

Vein 3D-mallin kouluun, jossa siihen määriteltiin jyrsinterän ajoradat. Tämä tieto syötettiin CNC-jyrsimeen, joka jyrsi halutun muotoisen muotin Sikaflex-foamista. Koska muotista tuli niin korkea, piti blockeja liimailla polyuretaaniliimalla yhteen.

wp_001260.jpgJyrsiminen ja ratojen piirtäminen kesti noin 8 tuntia. 

wp_001274.jpg

Lopputuotteena saatiin malli, joka viimeisteltiin ja siirrettiin tyhjiömuokkauskoneeseen.

wp_001126.jpg

Tyhjiömuokkauskone (oikeasti puhumme imppauksesta :D) toimii niin, että siihen leikataan oikean kokoinen pala jotain kuumamuokkautuvaa muovia (tässä tapauksessa akryylia), joka sitten puristetaan laitteen kansirakenteisiin kiinni ja lämmitetään. Kun muovi on tarpeeksi pehmeää, laitetaan imu päälle ja samanaikaisesti nostetaan muotti kuuman muovin läpi. Imu takaa sen, että muovi imeytyy kiinni muottiin. Tuo yllä oleva kuva on yhdestä toisesta proggiksesta, josta ehkä myöhemmin, mutta siis sama periaate.

wp_001426.jpg

Näin saatu kappale irrotetaan reunoistaan, viimeistellään ja kas vain, taas on uusi valaisin maailmassa. No, pitihän siihen tehdä taustalevykin eri muovista. Sen piirsin Rhinolla, leikkasin laserilla ja kuumensin siten, että sain taiteltua sopiviin kulmiin ja liimasin kiinni tyhjiömuovattuun osaan. Taustalevy on suunniteltu niin, että siihen saa kiinni perus E27-kantaisen valaisinosan kiinni ilman liimaa.

kuvankaappaus_2013-1-23_kello_22.27.02.png

 

Kommentit (2)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *