Asioilla ei ole tapana järjestyä

Olet varmasti kuullut sanonnat asioilla on tapana järjestyä ja kaikella on tarkoitus.
Monet uskoo vahvasti, että kaikella on tarkoituksensa ja asiat tapahtuvat juuri sillä tavalla kuin niiden on tarkoituskin tapahtua.
Minäkin ajattelin ennen niin. En ajattele enää, enkä usko yhtään, että kaikella olisi jokin tarkoitus. Jos jääpuikko putoaa päähän ja kuolen,oli minulla vain huono tuuri, että satuin kävelemään putoavan jääpuikon alle. Olen onnistunut työssäni ja löytänyt  rinnalleni upean puolison. Ne on seurausta minun henkilökohtaisista valinnoistani ja lisäksi minulla on käynyt hyvä tuuri.
Minusta on ilmiselvää, että asioilla ei ole tarkoitusta. Meille tapahtuu kaikenlaista ihan sattumalta tai omien valintojemme johdosta. Me itse luomme asioille tarkoituksen selvitäksemme pettymyksestä, pelosta, traumasta tai vaikka löytääksemme oikeuden ilolle ja onnelle.
En usko siihenkään, että asioilla olisi jotenkin tapana järjestyä. Että asiat vain menisivät jotenkin itsestään järjestykseen ilman, että näemme itse minkäänlaista vaivaa. Uskon sen sijaan, että vaikeatkin asiat saa kyllä järjestymään määrätietoisilla valinnoilla.
Nykyiseen työtilanteeseeni on helppo rinnastaa tuo ajatus.
Yhtiössämme alkoi henkilöstöä koskevat YT-neuvottelut. Voi olla, että parin kuukauden kuluttua saan potkut, mutta yhtä hyvin minulle voi avautua uudet mahdollisuudet kehittyä työssäni tämän työnantajan palveluksessa. Ei se ole mitenkään ennalta minkään korkeamman voiman määrittelemää, se on sattumaa ja perustuu korkeintaan yritksen johdon keräämään faktaan.
Henkilöstörakenne käydään läpi, päällekkäisyydet puretaan ja parhaat valitaan jatkoon. Kuulostaa kylmältä, mutta ei se mielestäni ole sen kylmempi ajatus, kuin sekään, että kaikella olisi ennalta määrätty tarkoitus johon ei voi itse vaikuttaa.
Selityksiä ja merkkejä sille, että kaikella olisi tarkoitus ja asioilla on tapana järjestyä, haetaan usein henkilölle tulevaisuudessa tapahtuvista asioista.
Potkut tuli, tilanne pakotti ponnistelemaan tulevaisuuden eteen ja etsimään uuden suunnan elämälle. Kun henkilö sitten on löytänyt uuden työpaikan, jossa viihtyy, toteaa hän ehkä kahvipöytäkeskustelussa, että kyllä silläkin oli tarkoituksensa, että työt loppuivat vanhan työnantajan palveluksessa. Vieruskaveri toteaa, että asioilla on tapana järjestyä.
Helppohan siihen on yhtyä, mutta ei asiat ole järjestyneet minkään ennalta tarkoitetun suunnitelman johdosta.
Maailma on täynnä monenlaisia hyviä vaihtoehtoja joista me itse tilanteesta riippuen valitsemme omamme. Asioilla ei ole tapana järjestyä, sinä itse järjestät ne asiat. Kaikella ei ole tarkoitusta, sinä itse keksit tarkoituksen selittääksesi tilanteen.
Usein selitämme syyn pois itsestämme. Syy potkuihin ei ollut sinussa, vaan sillä oli joku tarkoitus, jonka käsität myöhemmin. Syy siihen, että et päässyt haluamaasi opiskelupaikkaan ei ollut siinä, ettet lukenut tarpeeksi, vaan niin oli tarkoitettu. Nuorempana oli helpottavaa  luottaa siihen, että kaikella olisi tarkoituksensa ja asiat menisivät niin kuin on mennäkseen. Se siirsi vastuun pois minulta. En lopulta voisi vaikuttaa tapahtuviin asioihin, vaan kaikki menisi niin kuin on mennäkseen.
Minusta on ollut helpottavaa ymmärtää, että kaikella ei ole tarkoitusta. Uskon, että jos on selkeät unelmat ja tavoitteet ja määrätietoisesti menee niitä kohti, voi saavuttaa haluamansa. Kaikkeen ei omat rahkeet riitä ja jonkun toisen valinnat vaikuttavat meidän mahdollisuuksiin. Sitä ei kuitenkaan ole ennalta päätetty, että nyt Heikin kohdalla ei auta, vaikka hän kuinka pinnistäisi ja ponnistaisi, on tarkoitettu, että hän ei onnistu.
Uskotko, että kaikella on tarkoitus? Entä, että asioilla on tapana järjestyä? Mihin perustat ajatuksesi näistä?

Kommentit (3)
 1. Minä uskon että mitään ei tapahdu ilman syytä, ja että asioilla on tapana järjestyä. Tätä elämän filosofiaa noudattaen olen nyt tässä. Vierellä puoliso jonka kanssa ollaan kuin vakka ja kansi. Vaikeuksia on elämä tielle tuonut, mutta niihin ei olla kompastuttu koska on vahva usko siihen että tapahtui mitä vain, asioista selviää koska kaikella tapahtuvalla on syynsä. Jos tähän elämän rytmiin ja tyyliin ei usko, ei se ole keneltäkään pois. Minä koen elämän rikkaana ja onnellisena, kun otan vastaan kaikki mitä annetaan, enkä ajattele pahojakaan elämässä tapahtuneita asioita onnettomuutena ja katastrofina, vaan jonakin joka nyt vain oli määrä tapahtua. Etsinpä myös aina positiivisia puolia siihen jos jotain pahaa tapahtuikin. Esim nyt tuo mieheni aivoverenvuoto. Oli onni että se tapahtui kotona eikä selkosessa minne mies olisi lähtenyt seuraavana päivänä. Oli onni että se paljasti piilevän verenpainetaudin, oli onni että ambulanssilla mentiin suoraan yliopistolliseen sairaalaan… jne. Kaikki siis järjestyy taas kerran, ja ehkäpä tämänkin tarkoitus oli muistuttaa kuinka paljon rakastan vielä 17 vuodenkin jälkeen, kuinka tärkeää on iloita joka hetkestä, ja että terveydestä kannattaa pitää huolta ja että kaikki järjestyy taas kerran.

  1. Kiitos kommentista!
   Itsekin yritän aina nähdä positiiviset puolet myös ikävien tapahtumien yhteydessä. Niistä on helpompi mennä yli, kun ei jää vellomaan negatiivisiin ajatuksiin.
   Ikävä kuulla, että miehesi on saanut aivoverenvuodon. Toivottavasti hän toipuu hyvin. Tsemppiä teille molemmille!

   1. Kiitos! Luultavasti hän toipuu ennalleen, jos vain malttaa pysyä nyt aloillaan. Se onkin se vaikeampi juttu! Tähän teemaan vielä palatakseni, usko siihen että asiat järjestyy eikä mikään tapahdu syyttä, liittyy sekin, että se ajaa ihmistä koko ajan eteenpäin ja kasvattaa kunnianhimoa. Kaikkea voi ja kannattaa kokeilla, koska mikään ei tapahdu ilman syytä. Jos epäonnistuu, niin on tarkoitettu

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *