Vallankäyttö sallittu

Moni sanoo, että politiikka ei kiinnosta. Tai, ettei ymmärrä politiikkaa.
Valtion talouspoliittiset tavoitteet saattaa tuntua kaukaiselta ajatukselta aamupuuroa keitellessä tai lasta päiväkotiin hoputtaessa, mutta politiikka on meidän kaikkien tavallista elämää.
Onko kylätie asfaltoitu tai onko siinä katuvalot. Taataanko lapsille päivähoitopaikka oman kunnan alueelta tai pääseekö lapsi lähikouluun. Saako terveyspalveluita lähiterveysasemalta tai käykö sivukylällä kirjastoauto. Kaikki on politiikkaa, suoraan tai välillisesti ja kaikki me täysi-ikäiset voimme käyttää valtaamme äänestyksen muodossa.
Myönnettäköön, että en ole aina jaksanut vaivautua käyttämään äänioikeuttani. Eduskunta- ja presidentinvaaleissa olen äänestänyt aina, mutta esimerkiksi kunnallisvaaleissa en ole aina jaksanut äänestää, ihan vain laiskuuttani. Kuntavaalien osalta äänestämättä jättäminen on jälkeenpäin ajatellen ihan hullua, sillä juuri asuinkuntani asiathan vaikuttavat omaan arkeeni.
Näissä eduskuntavaaleissa äänestäminen tuntuu erityisen tärkeältä. Minulle puolue ei ole kriteereissä ensimmäisellä sijalla, mutta laitan kuitenkin painoarvoa puoleen yleisille arvoille ja asenteelle. Ehdokkaan sukupuoli tai etninen tausta ei näyttele suurta roolia minun tehdessäni valintaa. Sen sijaan pidän esimerkiksi ympäristöä koskevia asioita nykyisin tärkeämpänä, kuin koskaan aiemmin. Oman ehdokasvalintani tärkeimpänä kriteerinä pidänkin ympäristöajattelun osalta arvomaailman samankaltaisuutta sekä yleisesti avarakatseisia ja uudistusmielistä ajattelua. Lisäksi eri vähemmistöjen ja lapsiperheiden etujen ajaminen on minulle tärkeää. Haluan myös näyttöä siitä, että vaalien alla korostetut arvot ja ajattelu jatkuu myös valinnan jälkeen.
Pidätkö sinä oman ehdokkaasi salaisuutena. Vaihdoin tästä aiheesta ajatuksia toimittaja Maria Veitolan kanssa ja pohdimme mistä on perua, että ihmiset pitävät ehdokkaansa salaisuutena.
Mietimme, että ehkä se on tapa menneiltä ajoilta liittyen punaisten ja valkoisten valtataisteluun, kun naapurille ei uskaltanut paljastaa mielipiteitään. Tai voi liittyä myös myöhempiin työpaikkojen sisäisiin vääntöihin. Vasemmisto oikeisto -, valtataisteluun sekä työväen ja porvareiden vastakkainasetteluun. Totesimme molemmat, että meillä ei ole syytä salata ehdokasta vaan siitä voi puhua avoimesti. Äänestin itse ennakkoäänestyksen viimeisenä päivänä. Oletko sinä jo äänestänyt vai äänestätkö virallisena päivänä?Tärkeää on kuitenkin äänestää ja sitä kautta käyttää valtaa vaikuttaa siihen, ketkä ovat eduskunnassa rakentamassa huomisen Suomea.
Arvaatko ketä äänestän?

puheenaiheet tasa-arvo uutiset-ja-yhteiskunta vastuullisuus
Kommentit (2)
  1. Mäkään en ole koskaan ymmärtäny siihen liittyvää salailua ja myhäilyä. Jos tietää kantansa ja toivoo ehdokkaan saavan ääniä muiltakin niin kannattaahan siitä kertoa!😀 Mutta saako sitten pelätä että joku tulee puhumaan vaalisalaisuuden rikkomisesta tms. Tiedä häntä..

    1. Niinpä, just niin mäki ajattelen, että avoimuus siinä kohtaa just oliskin mahdollisuus lisä-äänille.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *