MADrid osa 1
Kun kaksikaan kuukautta ei ole tarpeeksi Madridin läpikotaiseen tutkimukseen, on muutaman päivän miniloma melko lyhyt aika tehdä kaikki mahdoton ja mahdollinen. Jos ylihinnoiteltujen matkaoppaiden ostaminen muutaman päivän takia ei kiinnosta, mutta vielä vähemmän kiinnostaa käyttää reissu haahuillen ympäriinsä ja syöden ylikalleissa turistirafloissa (been there, done that), ovat kaikki hyväksi todetut vinkin kalliita. Tämän vuoksi päätettiin eräällä haahuilureissulla tehdä parhaat palat -kooste, jos vaikka joku onnekas Madridiin matkaava sattuisi kaipaamaan vinkkejä. Nyt – näin reilun kuukauden Suomivärjöittelyn jälkeen on ehkä aika päästää internetin syövereihin The Ultimate MADrid opas!
Artsy.
Tässä siis spotted by not locals osa 1:
– Liikkuminen: metro kulkee hyvin ja kattavasti. Kertalippu 1,5 e ja 10 lipun setti 12,2 euroa. Jalkaisinkin pääsee lähestulkoon joka paikkaan, varsinkin jos ei pelkää vähän pidempien matkojen kävelyä.
– Parque del Retiro. Ota punainen metrolinja esim Solilta ja jää pois Retirossa (yllättävää). Uloskäynti on suoraan puistoon ja sen läheltä löytyy mm. tekolampi täynnä kaloja, kilpikonnia ja vuokrattavia soutuveneitä. Muutama ylihinnoiteltu kahvila löytyy myös mutta kannattaa ottaa omia syötäviä (sekä juotavia) eväitä. Puistokaljoittelu on kiellettyä ja kiinnijäämisestä rapsahtaa 600 euron sakko – suosittelemme siis pitämään pullot piilossa ja ottamaan jalat alle mikäli virkavalta lähestyy.
– San Fransisco el Grande. Lähellä La Latinan ja Puerto de Toledon metroasemia. Jos olet vähänkään kirkkoihmisiä, tsekkaa tämä! Ehkä hienoin koskaan näkemäni kirkko. Kirkon vieressä kauniin karu puisto mielettömällä näkymällä Madrdin yli. (Jossa voi vaikka mennä naimisiin.)
– Vaducto. Silta, jolta näkymä Madridin yli. Jos ylläoleva kirkko ja sen puisto ei kiinnosta niin maisemia voi tähyillä myös täältä.
Sillalta. Tosin hienosti oon ottanut kuvan juurikin sinne toiseen suuntaan päin. Nää ei oo ne maisemat.
– Chueca. Urbaani ja erittäin chic sateenkaarialue. Paljon pieniä designputiikkeja, baareja, kahviloita, ruokapaikkoja ja vintagekauppoja. Kauniita taloja ja pieniä katuja. Sopii hyvin päärättömään vaelteluun ja lompakon keventämiseen.
Tää kahvila sijaitsee Bilbaossa, lähellä Malasañaa. Osoitetta ei haahuilijat ikinä ota ylös. Tietenkään.
– Reina Sofia. Kolmekerroksinen taidemuseo, jossa syyskuuhun saakka Salvador Dalin mieletön näyttely. Jos taide kiinnostaa, ota sininen metro Atochan asemalle. Museolla pari eri sisäänkäyntiä, joista yksi Atochan asemaa vastapäätä. Sisäänpääsy oli 6 euron paikkeilla, mutta museolla on ilmainen sisäänpääsy ma, ke, to ja pe klo 19-21. Jonotkin ovat myös sitä luokkaa, joten suosittelemme maksamaan sisäänpääsyn mikäli ei halua tuhlata kallisarvoista aikaansa jonossa seisoen.
– Museo Nacional Del Prado. Taidetta. Paljon. Ilmainen sisäänpääsy opiskelijoille, muille 14 euroa. Varmaan ihan hintansa väärti jos tykkää taiteesta. Paljon.
– Casa de Campo. Iso puistomainen alue, jossa mm. maauimala ja huvipuisto. Huvipuistoon kiinteä pääsymaksu (n. 30 euroa), jolla saa käyttää laitteita rajattomasti. Maauimalaan on käynti sinisen metrolinjan pysäkiltä Lago, sisäänpääsy 6 euroa. Suosittelemme visiittiä, jos hotellista ei löydy uima-allasta. Muuten vaan vaelteluun suosittelemme ehdottomasti Retiroa.
– Cafè / bar Marimba. Sijaitsee Lavapies 11. Vegaaniburgeri + kokis femman. Ihan hyvä diili. Lavapies ei kyllä muuten sitten ole kovinkaan viehättävää aluetta. Vaaleatukkaisia naisia, tai oikeastaan naisia ylipäätään, kehotan valmistautumaan henkisesti todella intensiiviseen tuijotukseen.
Ettei vaan jäisi kellekkään nimi epäselväksi.
– Public. (Desengano, 11) Ihan huikeen hyvä rafla Callaon metroaseman lähellä sijaitsevalla prostituutiosivukujalla. Alkuruuat 5-10 euroa ja ne on valtavia. 5 henkeä söi 3 ruokalajia skumppineen reilulla satkulla, suosittelen. Niin ja suosittelen myös ehkä skippaamaan pääruuan ja tilaamaan vaan niitä alkuruokia ja jälkkäreitä, ne räjäyttää nimittäin pään.
– Cerveceriat. Näitä löytyy joka korttelista seitsemän. Toimintatapa jokaisessa sama: tilaa bisse / tinto de verano / sangria à 2 euroa. Kylkeen tulee pikkutapas (oliiveja, suolakurkkuja, jotain epämääräistä makkaraa tai leipää). Nauti. Toista.
Yksi mun kotikadun kuudesta cerveceriasta. Katu oli 200 metriä pitkä.
Yleistä: lounasta syödään klo 15-16 välillä, jos menet raflaan aiemmin, saat syödä yksin. Illallista nautitaan klo 21-23 välillä, jos menet aiemmin, saat syödä yksin. Jos ravintolan ulkopuolella on sisäänheittäjä, älä mene. Jos ravintolassa on nähtävillä englanninkielinen lista, älä mene. Jos ravintolassa ei saa juoman kanssa tapasta, poistu.
Suosittelemme muutaman fraasin opettelua etukäteen tai ainakin matkasanakirjan hankintaa – olettaen tietenkin, että seurueesta kukaan ei puhu Español. Ei kuitenkaan sen vuoksi, ettei tulisi toimeen ilman, vaan sen takia, että ettei kukaan tilaisi vahingossa tapasbaarissa kahta isoa patonkia tapasten sijaan. Kröhöm.
Koska Arkkitehti Päivärinta on kiireisempääkin kiireisempi, MADrid osa 2 will be released soon….