Onko rasvalla väliä?
Hei, uus viikko ja uudet kujeet! Nyt onki jo läpikäytynä proteiinit ja hiilarit. Hyvästä, tasapainoisesta ateriasta puuttuu siis vielä rasvat. Kyllä, niitäkin pitää joka aterialta löytyä. Ja rasvat ovat itseasiassa aika tärkeäkin osa ruokavaliota. Ja ei, nyt ei puhuta mistään jäätävistä voiklönteistä :D!
Rasvat ovat elimistön polttoainetta ja merkittävin energianlähde näinollen. Ne auttavat rasvaliukoisia vitamiineja imeytymään kunnolla elimistöön. Rasvoja tarvitaan myöskin välttämättömien rasvahappojen lähteiksi. Joten, jos rasvasta saamme kaikista eniten energiaa, tai helpoiten, ei ole ihan sama miitä rasvanlähteitä käytämme.
Moni varmaan tietääkin, että rasvat jaetaan tyydyttämättömiin rasvoihin sekä tyydyttyneisiin rasvoihin. Tyydyttämättömät rasvat ovat niitä ”hyviä” rasvaoja. Joten niitä täytyisi löytyä enemmän ruokavaliosta, koska ne edistävät terveyttä. Näitä ovat esimerkiksi rypsi-.rapsi-, ja oliiviöljy. Myös monet siemenet ja pähkinät ovat hyviä rasvanlähteitä. Mutta nyt otetaan sitten huomioon, että vaikka pähkinät ovatkin esimerkiksi hyvä rasvanlähde, ei niitä voi syödä kohtuuttomasti. Noin 30g päivässä on ihan hyvä määrä. Eli esimerkiksi 10g(
noin kourallinen) aamu-.väli- ja iltapalalla on hyvä määrä. eikä unohdeta avokadoa! Niin hyvää oikeasti ja kuuluu vieläpä hyviin rasvanlähteisiinkin! Itse, jos käytän avokadoa aterialla rasvanlähteenä, syön sitä noin puolikkaan.
Yksi sudenkuoppa mihin monet lankeavat, on piilorasvat. Todella useissa tuotteissa on huomattavasti tyydyttyneitä piilorasvoja, joita siis nautimme huomaamattamme. Esimerkiksi monissa rasvaisissa maitotuotteissa tai lihatuotteissa. Joten kannattaa suosia mielummin vähärasvaisia tuotteita. Lihoista tietenkin kala on hyvä vaihtoehto. Rasvattomat lihavalmisteet ovat rasvan saannin kannalta parempia, kuin maustetut ja marinoidut.
Eli kun hieman kiinnittää siihen huomiota, ettei lotraa kaikkialle perus voita, vaan vaihtaa esimerkiksi lihanpaistamiseen öljyn sekä punaiden lihan vaihtaa joskus kalaan, ovat vaikutukset jo hyvät terveyden kannalta! Rupean kyllä nyt itsekkin kiinnittämään enemmän huomiota tähän lihajuttuun! Ehkä kokeilen luopua naudanlihasta :D Lupaa en kyllä mitään! Ja toinen, mikä omassa ruokavaliossani ainakin on pielessä niin kookosrasvan käyttö. Se vaan yksinkertaisesti suurimmaksi osaksi on tyydyttyneitä rasvoja. Hups, no aina oppii jotain uutta :D! Eli eiköhän kiinnitetä yhdessä enemmän huomiota, mitä rasvanlähteitä käytämme päivittäisessä ruokavaliossamme?