Kaikki ilo irti kuntosalitreenaamisesta

MinnaEveliina

Long time no see! Anteeksi hirveästi tämä pitkä hiljaisuus. Nyt on ollut vain niiiiin paljon kaikkea, että ei yksinkertaisesti ole rahkeet riittäneet ihan joka asiaan. Kaikkea kivaa on kuitenkin tulon päällä ja kunhan tämä arki tästä alkaa taas normaalisti rullaamaan niin blogikin rupeaa päivittymään normaalisti!:)

Mutta tosiaan, olin tuossa muutama viikko sitten taas personaltrainer koulussa ja aiheena meillä oli kuntosalitreenaaminen. Ajattelin nyt teille muutaman tärkeän asian, mitä kannattaa huomioida, kun rupeaa treenaamaan kuntosalilla. 

Ensin hieman sanastoa, että tiedetään mistä puhutaan.

Toistot = Toisto tarkoittaa yksittäistä liikesuoritusta. Esimerkiksi kun menet kyykkyyn ja nouset takaisin ylös.

Sarja = Toisiaan seuraavien liikesuoritusten summa. Eli kun teet vaikka 10 kyykkyä, on tämä yksi sarja.

Kuorma = Eli painot liikkeessä.

Palautus = Lepo liikkeiden sekä sarjojen välissä. 

Monesti on kuullut, kuinka on sanottu, ettei jaksa käydä salilla sen tylsyyden takia. Kuvitellaan, että sielä pitää hinkata vain muutamaa liikettä peräkanaa ja treenissä menee ikuisuus. Näin kuitenkaan ei ole. On monia eri tapoja treenata salilla, eikä sen todellakaan tarvitse olla tylsää. Tässä teille muutama esimerkki.

Paikkaharjoittelu = Tämä on se käytetyin menetelmä salilla. Paikkaharjoittelussa tehdään siis yksi liike kerrallaan ja siirrytään sitten seuraavaan. Eli tehdään esimerkiksi kyykkyjä 3 sarjaa 12 toistoa ja sen jälkeen siirrytään penkkipunnerrukseen. 

Kiertoharjoittelu = Kiertoharjoittelussa liikkeet tehdään taas niin sanotusti kierroksina. Eli ensin tehdään yhtä liikettä esimerkiksi 12 toistoa ja sen jälkeen siirrytään seuraavaan liikkeeseen ja niin edelleen. Kun kaikki liikkeet on tehty kerran, pidetään tauko ja lähdetään tekemään uutta kierrosta. 

Patteriharjoittelu = Patteriharjoittelussa on nimensä mukaisesti esimerkiksi kolme eri patteria. Yhteen patteriin kuuluu aina 3-6 liikettä. Yhtä patteria tehdään 2-4 kierrosta, jonka jälkeen pidetään palautus ja siirrytään seuraavaan patteriin. Yksi patteri sisältää aina eri lihasryhmiä kuormittavia liikkeitä. 

Aerobinen yhdistelmäharjoittelu = Tässä menetelmässä yhdistetään aerobista sekä kuntosaliharjoittelua. Voi esimerkiksi pyöräillä kuntopyörää 15 minuuttia jonka jälkeen tehdään 2-3 kierrosta kuntosaliharjoittelua ja taas sen jälkeen kuntopyörällä 15 minuuttia. 

Toiminnallinen lihaskuntoharjoittelu = Tämän harjoittelun tavoitteena on jokapäiväisten askareiden helpottaminen tai urheilusuorituksen hiominen huippuunsa. Toiminnallisessa lihaskuntoharjoittelussa kuormitetaan monia eri lihasryhmiä samaan aikaan. 

Eli siis vaihtoehtojahan on todella monia. Ja kuntosalitreenin pystyy tekemään myös hyvinkin nopeasti, kunhan vain valitsee liikkeet oikein. Eli monia lihasryhmiä kuormittavat liikkeet ovat hyviä, jos siellä salilla ei paljoa aikaa ole kulutettavaksi.  

Tästä aiheesta olisi vielä vaikka kuinka paljon kirjoitettavaa! Tuolla koulussa oppii niin paljon uutta ja haluan jakaa oppimaani myös teidän kanssa!:) Eli aiheesta siis vielä varmasti tulossa lisää postauksia. Nyt kuitenkin ihanaa loppuviikkoa kaikille ja palaillaan <3

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Ai vitsi oot hyvässä kunnossa!! <3 Ja tosi hyviä vinkkejä! :) Käyn itse CrossFit-tunneilla jossa päivän ohjelma on aina valmiina, mutta nää oli hyviä ideoita niinä päivinä kun eksynkin tavalliselle kuntosalille.

minnaeveliina
MinnaEveliina

Voi kiitos! Minua onkin kiinnostanut jo pitkään kokeilla CrossFittiä. Missä käyt? Ja hyvä, jos löyty hyviä vinkkejä kuntosalille!.)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.