Vierailu Bordeauxissa osa 1

Teimme mieheni kanssa matkan Ranskan Bordeaux:iin viime viikolla. Ikuisena Ranska-fanina on pakko hehkuttaa kaupunkia. Kaupungissa on aitoa Ranskan tunnelmaa ja erityisesti viineistä kiinnostuneet saavat tästä kaupungista takuulla erityiset vibat.

Bordeaux:issa hotellien hinnat ovat pilvissä, joten päädyimme varaaraamaan vaatimattoman, mutta hyvällä paikalla sijaistevan Ibis-hotellin Gare St Jean:in vierestä. Metropysäkki oli aivan hotellin vieressä, mutta harmiksemme metro oli juuri tällä alueelta pois käytöstä. Onneksi busseja kulki päärautatieaseman vierestä myös tiheästi, joten se olikin pääkulkuneuvomme matkan ajan. Yksi bussilippu maksoi 1,5€/hlö eli ei tosiaankaan paha! Taksit vaikuttivat olevan Bordeaux:ssa kalliita. Lentokentältä hotellillemme oli matkaa noin 20 minuutin matka ja taksilla matkamme maksoi lentokentältä 60 euroa (saavuimme vasta 11 jälkeen illalla Bordeauxiin, joten yötaksa saattanee olla enemmän, mitä päivällä olisi maksanut).

Ensimmäiselle päivälle Bordeaux:n vierailullamme olimme varanneet viini-kierroksen Medoc:n ja Saint-Emilionin alueelle. Minibussimme lähti aamulla klo 9 matkaan. Mukavasti samaan ryhmään osui pari jenkkiä, australialaisia sekä uusi-seelantilaisia. Vierailimme päivän aikana kolmella eri viinitilalla ja saimme maistella jokaisen tilan viinejä. Olemme mieheni kanssa olleet kiinnostuneita pitkään viineistä, mutta emme oikeastaan olleet tienneet viineistä juuri mitään ennen tätä reissua.

Ensin vierailimme perheomisteisella Chateau Siran:in tilalla Medoc:n Margaux:ssa. Tilalla vieljellään Cabernet Sauvignon, Merlot Noir, Petit Verdot sekä Cabernet Franc rypäleitä. Itse tykästyin heidän Bel-Air viiniin, jossa oli sekoitus 70% Cabernet Sauvignon:ia ja 30 % Merlot:ia.

Seuraavaksi suuntasimme Medoc:n alueella toiselle viinitilalle, jossa saimme maistella viinejä sekä tapaksia. Tilan nimi oli Chateau Marquis de Terme. Tilan viinit olivat todella hyviä, mutta yllättäen heidän Rose-viinistään tuli minun suosikkini.

Lopuksi lähdimme ajamaan kohti Saint-Emilionia ja vierailimme vielä yhdellä tilalla (jonka nimeä en kuollaksenikaan nyt muista). Siellä nautimme lounaan ja maistelimme lisää viinejä. Lopuksi vierailimme Saint-Emilionin kylässä, joka on UNESCON maalilmanperintökohde. Kylässä kävimme vierailemassa luolissa, jotka ovat olleet aikanaan munkkien viininkäyttämisluolia.

Saavuimme takaisin Bordeaux:n keskustaan viiden jälkeen ja olimme melko puhki pitkästä päivästä. Opin päivän aikana viineistä paljon! Muun muassa, että Bordeaux:n alueella on yli 3000 viinitilaa ja viinivuosikerran makuun vaikuttaa ratkaisevasti sää: Mitä aurinkoisempi kesä, sitä sokeripitoisempi rypäle. Ymmärsin myös, että kaupassa myytävät viinirypäleet ovat aivan oma lajikkeensa ja niillä ei ole mitään tekemistä rypäileiden kanssa, joista tehdään viiniä (hah)! Kaiken kaikkiaan viinin valmistus näytti olevan melko monimutkainen prosessi, johon vaikuttaa hyvin moni tekijä, niin säästä aina perinnetietoon asti. Tämä viinien maailma kuitenkin vaikutti niin mielenkiintoiselta, että haluan ehdottomasti alkaa ottamaan selvää viineistä enemmän. Ainakin nyt ensialkuun täällä Suomessa jatkan niiden maistelua. 😉

kulttuuri ravintolat ruoka-ja-juoma matkat
Kommentit (4)
  1. Todella mielenkiintoinen kirjoitus, aihe kiinnostaa itseäkin, ja varsinkin maistelu:)

    1. Näistä aiheista varmasti jatkossakin kirjoittelen 🙂 Maistelua voisi kyllä jatkaa loputtomiin 😉

  2. Hyvä kirjoitus 👌

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *