Paahtimo Papu

 

Vihdoinkin paikallistoimintaa, pienyrittäjyyttä ja maakuntakekseliäisyyttä! Sitä tunnetta, että meidän kaupungissa tehdään ja halutaan voida hyvin. Jyväskylässä on jo oma panimonsa, ja nyt täältä löytyy myös kaupungin oma paahtimo, Paahtimo Papu. En tiedä onko koko jutussa parasta se, että Papu sijaitsee käytännössä alakerrassani ja voin hakea sieltä aamukahvini, vai se, että kaikki Pavussa on luomua ja pavut paahdetaan paikan päällä – lue: koko kotikorttelini tuoksuu tätä nykyä vastapaahdetulta kahvilta – mutta ihan parhautta Papu joka tapauksessa on.

Tyypithän on ihan mahtavia. Siellä todella tykätään hyvästä, reilusti tuotetusta kahvista ja siitä että voidaan tarjota tiedostaville ihmisille priimaa kamaa. Lasit on perus-pokaleja ja sisustus riisuttua, verkkokauppaa ei ole (eikä tule, jotta tuoreus on taattua) ja tunnelmakin hakee vielä elävyyttä jahka oikeudet saadaan taustamusaan, mutta let's face the facts: kaikki muu on turhaa paitsi kahvi. Ja se kahvi – lääh puuh. Ihanaa. Latte on iso ja mikään Pavussa ei kustanna kolmea euroa enempää. Lajikkeista kerrotaan mielellään laajemmin ja maisteluun rohkaistaan. Viime viikon helteillä tarkoituksena oli testata kesän spesiaali eli jäälatte, mutta koska sumppisormeni ottivat aurinkoa rannalla eivätkä ehtineet tarttua idean toteutusvaiheeseen, jäälatte menee testiin heti kun nuo viheliäiset pilvet väistyvät.

Pavun koko konsepti perustuu siihen että mesta on paahtimo eikä mikään pullapaikka, ja linjausta täytyy arvostaa. Jyväskyläläistä raakakaakao-suklaata Pavusta saa, mutta siihen oheishärpäkkeet toistaiseksi jäävät. Vaikka valokeilassa on nyt vain kahvit ja kotiin ostettavat pavut (saatavilla nyt myös Mestarin Herkusta!), niin mistäs sitä vielä tietää mihin vanhan Ruthin leipomon tilat venyvät. Pavun head of Paahto kertoi kuinka samaisella paikalla on muinoin uppopaistettu munkkeja, joten käsityön perinne elää tiloissa vaikka tuotteet vaihtuvat.

Nyt jyväskyläläiset ei muuta siis kun kivijalkaleipomoa juonimaan! Eikä mitään rustiikkisia sivu-Elosia, vaan tätä tällaista mahtavaa pientä tekemistä, josta kaupunkikulttuuri elää ja jonka seurauksena asukkaat ilakoi niin että pavut lentää. Toivottavasti Papu kukoistaa ja saa jatkaa kahvin paahtamista vielä pitkään, koska jokainen jyväskyläläinen ansaitsee oman Central Perkinsä. Pavussa on sitä varten jo sohvatkin valmiina!

Paahtimo Papu löytyy Yliopistonkadulta ja Facebookista.

 

 

 

Kommentit

Äiskäis (Ei varmistettu) Http://Leijonamieli.fi

Kun näitä sun juttuja lukee, tulee sellanen olo, että Jyväskylä on Suomen New York, melkeen voittaa Helsingin. Sinnekö pitäis muuttaa, kun tuntuu että siellä on kaikkea ihanaa ja aitoa!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.