Simply Health Talks: Ravinto

Lisää juttua maanantain Simply Health Talksista.

Patrik Borg puhui ravinnosta. Hän oli ehkä illan kiinnostavin esiintyjä minulle, koska mietin paljon ravitsemusjuttuja. Noudatan aika pitkälle virallisia ravintosuosituksia, mitä nyt allergiat niitä vähän rajoittaa. Käytän aikaani miettiessä, että mikä on terveellistä, miten pitäisi syödä ja niin edelleen.  Patrik Borgilla puhui oikeanlaisen ravinnon ja ruokailurytmin tärkeydestä ja hänen sanoman voi tiivistää muutamaan pääkohtaan.

Tärkeintä oli hänen mielestään syödä oikeassa rytmissä kunnon aterioita. Jos ruoka on hyvälaatuista ja ateriarytmi kohdallaan, niin voi syödä hyvällä omalla tunnolla niin paljon kuin haluaa. Ateriarytmi alkaa aamiaisesta, jonka on oltava riittävä ja sen pitäisi sisältää myös proteiinia riittävästi (pelkkä puuro marjoilla ei riitä). Kunnollinen välipala iltapäivällä on tarpeen erityisesti naisille, mutta myös useimmille miehille. Ja taas sen pitäisi sisältää myös proteiinikomponentti, pelkällä omenalla ei hänen mielestään pärjää, vaan esim. kunnollinen voileipä on parempi vaihtoehto.

Hänen mielestään lähes toistuva iltanapostelu johtuu pääsääntöisesti väärästä ruokarytmistä. Hän ei kieltänyt tunnesyömisen tai sokerikoukun olemassa oloa, mutta ei pitänyt näitä yhtä merkittävinä kuin huonoa ateriarytmiä jatkuvan iltanapostelun ja –herkuttelun aiheuttajana.

Hänen mielestään jatkuvaa iltanapostelua siis aiheutti vääränlainen ja väärin rytmitetty ateriointi. Jokaisen pitäisi syödä riittävästi laadukasta ruokaa ja oikeassa tahdissa, ateriat pitäisi jakaa tasaisesti koko päivälle. Oikealla lailla syöminen siis alkaa kunnon aamiaisesta. Hänen kokemuksensa mukaan laihduttajat ja painontarkkailijat usein ”säästävät” lounasta syönnissä kaloreita ja sen sijaan, että söisivät kunnollisen ruuan kuittaavat lounaan salaatilla tai omilla eväillä. Iltapäivällä välipala oli tärkeä, jotta sopiva vireystaso säilyisi päivälliseen asti.

Patrik Borgin mielestä tavoite siis on, että syö laadukasta ravintoa ja hyvällä omalla tunnolla. Kaikkea herkuttelua ei tarvinnut karsia, mutta hänen näkemyksensä mukaan herkuttelu pysyi ikään kuin itsestään kurissa, jos söi aterioilla riittävästi kunnollista ruokaa. Aterioilla syömistä ei tarvinnut rajoittaa vaan sai syödä niin paljon kuin halusi ja teki mieli. Hyvä omatunto ja tyytyväinen mieli olivat myös tärkeitä, ravintoon liittyvästä syyllisyydestä oli hänen mukaansa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Minusta tämä kuulosti järkevältä ja sopii omaan elämäntapaani. Tosin tuo välipala on vähän hankala juttu. Ja ok, lounaskin. Töissä syön lounaaksi yleensä salaatin, en niinkään laihtuakseni vaan, koska en pidä meidän työpaikkaruokalan ruokaa tarpeeksi laadukkaana. Siellä tarjottava ruoka on ns. ”äijäruokaa”, se on rasvaista eikä täysjyvätuotteita juurikaan käytetä. Salaatin siis meinaan syödä jatkossakin, mutta ajattelin kokeilla eväsleivän ottamista iltapäivän välipalaa varten. Saa nähdä miten toimii ja kuinka kauan jaksan tehdä sen eväsvoileivän aamulla mukaan.

Patrik Borgia, kuten myös muita tilaisuudessa puhuneita, olisin kuunnellut mielelläni pidempäänkin.

Lisätietoja Patrik Borgista löydät täältä: http://www.patrikborg.blogspot.fi/

Lisätietoja Simply Health Talks -tapahtumasta löydät täältä: http://www.simplyhealthtalks.com/tapahtumatiivistelm/

Hymyilevä ruokanaama.png

 

hyvinvointi hyva-olo ajattelin-tanaan ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *