Lihavat ovat heikkoja ihmisiä- vai ovatko?

Paino 83,7 kg

Painoa on siis pahimmista lukemista tipahtanut melkein parikymmentäkiloa noin 8 kuukaudessa.

Olenko tyytyväinen Ozempiciin? Kyllä olen. Ihan helvetin tyytyväinen.

Minulla on lääkärin mukaan vielä supervaste Ozempiciin, koska tosiaankin käytän sitä nyt noin 0,3 mg viikossa. Enempää en voi käyttää, koska silloin minulla menee kokonaan ruokahalu. Sen verran olen elämässäni oppinut, että syömättömyys ei johda yhtään mihinkään hyvään.

Myönnän, että ilman yksityisen lääkärikeskuksen painonhallintaohjelmaa tuskin pelkällä Ozempicilla olisin päässyt näin pitkälle . Oikeastaan minulla on kolme ”salaisuutta”:

 1. Ozempic,
 2. Meal logger,  ( kuvaan aina ruokani  Meallogger ohjelmaan ja muistan sitten mitä olen syönyt ja milloin ja yritän pitää ruokailuvälit näin kohtuullisina. Sairaanhoitaja kommentoi sitten aterioitani ja kertoo, mitä pitäisi olla enemmän), ja
 3. Painonhallintaohjelman asiantuntijoiden neuvot ja ohjaus. Esimerkiksi ravintoterapeutti antoi hyvän ohjeen: ei ole olemassa kiellettyjä tai sallittuja ruokia. Nyt kun siis syön vaikka karkkia (= yksi laku, koska enempää en jaksa), nautin sen ihan hyvällä omalla tunnolla. Kun ei ole ns. kiellettyjä ruokia, niin ei ole kielletyn hedelmän himojakaan.

Olen seurannut paljon Ozempiciin liittyvää keskustelua ja uutisointia erityisesti Jenkeissä. En tiedä, kuinka paljon aikaisemmin lääkettä on hehkutettu jenkkimediassa, mutta nyt uutiset ovat pääasiassa  negatiivisia (tämä voi tietenkin johtua algoritmeistä, jotka tarjoavat minulle tällaisia uutisia). Esimerkiksi eräs julkkisten ulkonäköä korjaava lääkäri (kosmeettinen ihotautilääkäri) keksi sanan ”ozempic face”. Ozempicin käyttö kuulemma vanhentaa ja rumentaa. Tähän sitten tarjotaan täyteaineita (kas, kuin kävikään sopivasti). Tietysti laihduttajalla luonnollisesti kasvotkin kapenee. Itse en kyllä ”Ozempic facea” peilistä näe. Ehkä joku täyteaineita tarjoava lääkäri voisi nähdä.

Sama juttu tietenkin täällä Suomessa. Ozempicin käyttöä lihavuuteen haukutaan. Yksi syy on Ozempic pula, jonka takia joudunkin kohta vaihtamaan lääkitystä Saxendaan (käytetään myös diabeteksen hoitoon, mutta toimii laihdutuslääkkeenä). Sen saatavuus on hyvä.  Sain jo lekurilta varmuuden vuoksi reseptin tähän. Se on vastaava suolistohormoneihin vaikuttava lääke (ei kuitenkaan ihan sama). Syy, miksi tämä lääke ei ole niin suosittua, on se, että se on A) kalliimpi ja B) sitä pistetään joka päivä. Ozempicia pistetään vain kerran viikossa. Juttelin lääkärin ja sairaanhoitajan kanssa tästä Ozempic pulasta ja siitä, miten lihavia syyllistetään tästä. Kommentti oli jotakuinkin se, että diabetekseen on olemassa monia lääkkeitä, lihavuuteen ei.

Pitää ottaa tässä esille yksi kommentti, jonka nimimerkki Moraalinvartija kirjoitti yhteen postaukseeni:

Ozempic on diabeetikoiden lääke. On väärin, että sitä määrätään lihavuuden hoitoon. Painonpudotus on aivan eri asia. Painonpudotukseen on omat lääkkeet olemassa. Pitääkö mennä helpoin reitti. En nähdä vaivaa syötyjen kilojen pudotukseen. Pitää vaan päästä helpolla. Eikö mitään moraalia ole. Jos syöpä tai sydänlääkkeet laihduttaisivat ilmeisesti lihavat veisi nekin. Jättäkää Ozempic diabeetikoille, ne tarvitsee sitä sairauteensa. Lihavuus ei ole sairaus vaan oman heikon luonteen takia hankittu ongelma. Syökää lihavat vähemmän.

Moraalinvartijan kommentissa näkyy valitettava asenne lihavuuteen. Lihavuus nähdään laiskuutena (ei nähdä vaivaa syötyjen kilojen pudotukseen, pitää vain päästä helpolla). Enpä tiedä, miten moraalinvartija itse on laihduttanut elämänsä aikana, mutta minä olen, kymmeniä ja kymmeniä kiloja. Ja monilla eri keinoilla. Ja näiden eteen tein tosiaan helvetisti työtä, mutta eipä auttanut. Kaikki kilot, jotka olen laihduttanut, ovat tulleet korkojen kera takaisin.

Moraalinvartija myös kirjoittaa: lihavuus ei ole sairaus vaan oman heikon luonteen takia hankittu ongelma. Tämäkin on valitettavan yleinen näkemys. Lihavat ovat jotenkin heikkoja luonteeltaan. Minulla lihavana oli koko ajan nälkä. Nälkä sattui. Se oli fyysistä kipua. Nyt Ozempic on vienyt jatkuvan nälän pois, eikä minun tarvitse syödä koko ajan. Vasta Ozempicia käyttäessäni olen tajunnut, että lihavuus ei ole todellakaan mikään luonteen heikkous, vaan juurikin fysiologinen ominaisuus tai sairaus, miten sen kukin määrittelee. Se on tuonut minulle rauhaa ja ymmärtämistä siitä, että lihavuus ei ole koskaan ollut mikään oma vikani. Nyt, kun minulla ei ole jatkuva nälkä, niin ei minun tarvitse syödäkään. Kyseessä on siis fyysinen ongelma (joka minulla on mielestäni alkanut siitä, kun aloin dieetit aikoinaan jo viisitoistavuotiaana)

Se, mikä mielestäni Ozempicissa on parasta on se, että se on normalisoinut täysin suhteeni ruokaan. En koe enää syyllisyyttä syömisetä tai herkuttelusta. Jos minulle tulee joskus nälkä, niin todellakin syön- ja hyvällä omalla tunnolla (dieteissähän nälkää vastaan ”taisteltiin”). Tätä hehkuttelin lääkärille ja sairaanhoitajalle. Olisipa minulla aina ollut näin hyvä suhde ruokaan. Kiitos tästä Ozempicille 🙂

p.s. Kysyin moraalinvartijalta sitä, mitkä ”omat lääkkeet” painonpudotukseen on olemassa. Enpä ole kuullut vastausta.Tämä johtuu siitä, koska painonpudotukseen ei suoraan ole ”omia lääkkeitä”- ainakaan Suomessa. Siksi käytetään diabeteslääkkeitä. Kolmaskin lääke on, mutta se vaikuttaa aivoihin (ei niin suosittu). Sitä en voi käyttää muun lääkitykseni johdosta.

p.s.2. On muuten hassua, että ihmisten heikkoutta/ vahvuutta arvostellaan ulkonäön perusteella. Minä olen esimerkiksi ammatillisella puolella saavuttanut todella paljon, mutta silti joku kehtaa haukkua laiskaksi/ heikoksi ulkonäön perustella. Lihavien pilkkaaminen on vain niin helppoa.

hyvinvointi hyva-olo ruoka-ja-juoma
Kommentit (2)
 1. Hei! Eksyin sattumalta tänne blogiisi ja kiinnostuin itsekin tästä lääkkeestä. Mitä kautta pääsit tähän hoitomuotoon ja osaatko sanoa onko lääkärit kuinka myötämielisiä tälle? Itsellä on n .30 kg pudotettavaa ja asiaa ei auta yhtään syksyllä todettu uniapnea.

  1. Hei,

   Itse menin tosiaankin yksityisen lääkäriaseman kautta, joka mainostaa erikseen painonhallintapalveluita. Uskoisin, että 30 kg:n ylipainolla tosiaan lääkettä saisi lääkäriltä kuin lääkäriltä, varmaan myös ihan terveyskeskuksesta, jossa ennen lihavuuteen ei ollut tarjota yhtään mitään (oma kokemus). Oma kokemukseni on se, että eipä auta mitkään muut keinot reilun ylipainon tiputtamisessa pysyvästi kuin lääke/ lihavuusleikkaus.

   Nyt ongelmana on kuitenkin Ozempicin kansainväliset saatavuusongelmat, koska lääke on niin suosittu. Onneksi toista lihavuuden hoitoon tarkoitettua lääkettäkin löytyy, nimeltään Saxendaa. Tämä on aika lailla samanlainen lääke, eli vaikuttaa kylläisyyshormoneihin niin kuin Ozempic. Ystäväni on saanut tällä lääkkeellä tiputettua yli 20 kiloa. Lääke on periaatteessa samanlainen kuin Ozempic, mutta sitä pistetään päivittäin, kun Ozempicia pistetään kerran viikossa. Saxendan saatavuus on tällä hetkellä hyvä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *