Matkakohdeopas Balille – Kaikki mitä tarvitsee tietää ennen ensimmäistä Balin matkaa

Terveisiä Balilta! Täällä taas ollaan ja en voisi olla onnellisempi!

Minulle Bali on erittäin tuttu matkustuskohde, melkein kuin toinen koti. Saan viestejä aina silloin tällöin puolitutuilta ja kavereilta vinkkien toivossa Balista. Päätin koota kaikki vinkkini tänne, joten tässä ultimaattinen matkakohdeoppaani Balille. Ensimmäinen osa on yleinen katsaus Baliin, seuraavaksi esittelen Balin eri alueita ja sen jälkeen kerron mitä tehdä Balilla ja listaan Balin suosituimmat turistinähtävyydet.

Bali on tällä hetkellä erittäin suosittu matkustuskohde. Kaikki ovat joko käyneet siellä, ovat siellä tai ovat menossa sinne. Balin turistimäärät kasvavat vuosi vuodelta ja siellä voi tavata turisteja ympäri maan, ei enää vain australialaisia. Bali on monipuolinen matkustuskohde ja se tarjoaa kaikille vähän kaikkea, tämä varmasti selittää sen myös äärimmäistä suosiota. Jo vuosia Suomesta on päässyt Balille varsin edukkaasti (menopaluun voi helposti löytää 500-700 EUR haarukkaan). Suoria lentoja ei ole, mutta tällä hetkellä Qatarilla pääsee kätevästi yhdellä vaihdolla.

Bali on saari Jaavan saaren itäpuolella. Indonesiassa on maailman suurin muslimiväestö, mutta balilaiset ovat hindulaisia. Balin hindulaisuus on ainutlaatuinen sekoitus hindu-uskontoa ja paikallisten perinneuskomuksia. Uskonto on vahvasti läsnä balilaisten jokapäiväisessä elämässä ja erilaisia seremonioita on harvase päivä. On isoja koko saarella juhlistettavia seremonioita ja lisäksi jokaisella kylällä/alueella voi olla omia seremonioita.

Yksi tärkeistä seremoniapäivistä on Nyepi eli hiljaisuuden päivä, jolloin kaikilla, myös turisteilta, on ulkonaliikkumiskielto, jopa lentokenttä suljetaan tuoksi päiväksi. Kaikenlaista metelöintiä tulee välttää ja balilaisille päivä on meditoinnin ja mietiskelyn päivä. Paikalliset uskovat, että tuona päivänä pahat henget liikkuvat saarella ja saaren tulee näyttää hylätyltä etteivät henget jää asumaan saarelle. Nyepi on myös Balin uusi vuosi.

Balilla puhutaan balin omaa kieltä, mutta balilaiset osaavat myös indonesiaa. Englannilla pärjää hyvin, koska sitä puhutaan yleisesti. Kuitenkin paikallisten englannin osaamisentaso voi vaihdella suuresti. Turismi on Balin tärkein ja suurin tulon lähde. Balilla työskentelee balilaisten lisäksi paljon muualta Indonesiasta saapuneita ihmisiä, jotka työskentelevät turistien kanssa.

Thaimaasta on aina sanottu, että se on tuhansien hymyjen maa, mutta mielestäni Thaimaakin kalpenee Balin rinnalla hymyjen määrässä. Paikalliset ovat oikeastaan aina hyvällä tuulella ja hymyilevät ja vitsailevat koko ajan. Totta kai tämä on myös kulissia ja turisteille ei haluta näyttää kolikon toista puolta, mutta kun indonesialaisia alkaa tuntemaan paremmin, voi havaita, että ei tämä iloisuus ja hymyileminen ole ainoastaan illuusiota vaan elämänasenne on yleisesti positiivinen.

Tarvitaanko viisumi?

Suomalaiset ovat oikeutettuja (Free entry visa) 30 päivän vierailuun Indonesiassa ilman viisumia. Tämä 30 päivää myönnetään samalla, kun saapuu maahan ja mitään erikoisempia valmisteluja ei tarvita.

Jos matka kestää yli 30 päivää, mutta alle 60 päivää, silloin on kolme vaihtoehtoa:

  • Hanki Tourist  Visit Visa 211 jo etukäteen Suomessa Indonesian suurlähetystöstä. Tämä viisumi oikeuttaa pysymään maassa 60 päivää. Viisumin saa viikossa ja maksaa 55 euroa.
  • Osta Visa on Arrival (VoA) Balin lentokentältä ennen immigration jonoja. Tämä viisumi on voimassa 30 päivää, mutta sitä voi pidentää 30 päivällä vierailemalla immigration toimistossa. Tämä viisumi maksaa  lentokentällä $35 ja pidennys maksaa 355 000 IDR. Huono puoli tässä on, että immigration toimistolla pitää käydä kolme kertaa viisumin käsittelyn aikana ja koskaan ei voi tietää kuinka kauan aikaa tuhlaantuu päivästä. Erittäin hyviä vinkkejä viisumin pidentämiseen itse löytyy tältä sivustolta. Totta kai tämän viisumin pidennyksen voi ulkoistaa paikalliselle agentille, joka luonnollisesti veloittaa omista palveluistaan, ja tuolloin immigration toimistolla tulee käydä vain kerran.
  • Tee ”visa-run” eli saapua Balille normaalisti Free entry viisumilla ja kun 30 päivän oleskelulupa on lopuillaan, lennä Indonesiasta toiseen maahan ja lennä takaisin. Suosituimmat ja halvimmat vaihtoehdot ovat Kuala Lumpur ja Singapore. Tämä visa-run lentely ei ole laitonta ja Indonesian immigrationissa ei ole koskaan sanottu mitään, vaikka olen lentänyt Balille saman päivän aikana takaisin, kun olen poistunut maasta. Singaporessa tiedettävästi ei tykätä tästä käytännössä, että siellä käydään vain pyörähtämässä, että saadaan uusittua viisumi toiseen maahan. Jos kysytään, niin olet tapaamassa kaveria yms maassa, missään nimessä älä sano, että olet tekemässä visa-runia.

Nykyisin lentoyhtiöt ovat kiristäneet standardejaan ja eivät päästä enää Balin lennolle, jos maasta ei ole poistumislentoa viisumin aikana. Tämä on erittäin harmillista varsinkin, jos matkustaa vähän niin kuin fiiliksen mukaan ja matkustussuunnitelmat ei ole lyötyjä lukkoon. Näin on usein, kun reppureissaa. Olen ratkaissut tämän ongelman ostamalla Jakartasta halvimman lennon pois Indonesiasta (lennon ei tarvitse lähteä Balilta), jota en ole edes aikeissa käyttää. Usein olen löytänyt lennon parillakympillä ja olen kokenut, että tämä on pieni hinta maksaa päätösvapaudesta myöhemmin.

Lentokentältä hotellille

Itse suosin nykyisin, että sovin kyydin etukäteen. Näin kuski autoineen on odottamassa lentokentällä, kun saavun. Jos et ole etukäteen hoitanut kyyditystä joko majoituspaikkasi kautta tai jotenkin muuten, niin lentokentällä on paljon takseja. Nämä eivät ole mittaritakseja, joten joudut neuvottelemaan hinnan ja yleensä maksat vähän liikaa. Tässä muutamia suuntaa-antavia hintoja: Kuta 100 000 IDR, Seminyak 150 000 IDR, Canggu 200-250 000 IDR, Ubud 300 000 IDR.

Milloin matkustaa?

Balin ilmasto on ympäri vuoden trooppinen ja lämpötilat pysyvät 25-35 asteen välillä. Säiden puolesta paras aika matkustaa Balille on huhtikuusta lokakuulle. Tuolloin Balilla on kuivakausi ja sateita ei juurikaan ole. Marraskuusta maaliskuuhun on sadekausi ja vettä tulee enemmän tai vähemmän, riippuen vähän tuurista. Olin Balilla kaksi viikkoa tammikuussa 2016  ja vettä ei tullut oikeastaan ollenkaan ja vuosi myöhemmin samaan aikaan vettä tuli melkein joka päivä. Onneksi sade ei yleensä kestä koko päivää vaan kestää pari tuntia ja sitten lakkaa. Näitä parin tunnin ”sadekuuroja” tosin voi olla montakin päivän aikana.

Sateet ovat yleensä pahimmillaan joulu-tammikuussa.  Tänä aikana myös surullisen kuuluisa roskan määrä meressä on pahimmillaan. Eli jos suunnitteilla on surffiloma, niin ajoittaisin loman pahimman sadekauden ulkopuolelle. Ei todellakaan ole mukavaa, että surffatessa pitää varoa kaiken maailman puupökkilöitä ja oksia, jotka lojuvat meressä tai kun meloo, että jokaisella vedolla kädet takertuvat muovipusseihin tai osuvat kaiken maailman epämääräisiin roskiin.  Eihän tietenkään roskarannat ole miellyttäviä myöskään ihan perusturistinkaan kannalta.

Raha

Indonesian valuutta on indonesian rupia. Yksi euro on suunnilleen 16 000 IDR. Yleisesti Balilla käy ainoastaan käteinen maksuvälineellä. Totta kai isoimmissa ja hienoimmissa turistiravintoloissa ja –putiikeissa käy myös kortti, mutta siihen liittyy aina lisäkuluja. Suurin seteli on 100 000, joten tästä syystä pankkiautomaatti vierailun jälkeen olet usein miljonääri Indonesiassa. Kannattaa opetella rahat hyvin, varsinkin kun 2 000 ja 20 000 setelit ovat väriltään aika lähekkäin.

Balilta löytyy runsaasti valuutanvaihtopisteitä ja rahannostoautomaatteja, joten käteistä voi vaihtaa ja saa nostettua helposti ympäri saaren. En ole koskaan käyttänyt valuutanvaihtopisteitä missään muualla kuin Suomessa. Rahan vetäminen välistä on niin yleistä, myös Balilla, että mieluummin vaihdan alkukäyttörahat Suomessa tai nostan rahaa vain automaatista. Automaatinkaan käyttö ei tosin ole täysin riskitöntä, koska kortteja kopioidaan. Näin on käynyt minulle myös kerran. Koko tili tyhjennettiin. Onneksi huomasin asian saman tien ja sain pankista rahat takaisin. Olen kuullut huhun kuinka näitä kortinkopioijia voisi huijata, tiedä sitten toimiiko tämä vai ei, mutta ei kai se pahaakaan tee, jos näin tekee aina, kun nostaa rahaa. Eli kun olet nostanut haluamasi summan rahaa ja tämän jälkeen, kun automaatti kysyy, että haluatko tehdä toisen noston, vastaat kyllä. Tämän jälkeen näppäilet jonkun muun numeroyhdistelmän kuin oikean pin-lukusi. Tämän jälkeen keskeytät nostosi. Huhun mukaan näihin kortinkopiotiedostoihin tallentuu aina tuo viimeiseksi annettu pin-luku, joten vaikka kopioijalla on kortin numerosi, hän ei voi nostaa rahaa väärällä pin-numerolla.

Turvallisuus

Koen, että Bali on turvallinen matkustuskohde. Kuitenkin joka paikkassa sekaan sopii kaikenlaisia ihmisiä, eikä Balikaan ole tässä poikkeus. Huiputuksia ja varkauksista tapahtuu, joten aina kannattaa olla valppaana ja luottaa omaan intuitioon. Yleisellä maalaisjärjellä pärjää kuitenkin hyvin. Laita laukku aina mopolla ajaessa penkin alle, koska laukkuja yritetään varastaa vaikka hihna menisikin kehon ympäri. Näppärät varkaat yleensä katkaisevat hihnalla veitsellä ja usein uhrilla on vaara kaatua mopollaan. Älä kanna mukana paljon rahaa/luottokortteja ja muita tärkeitä/arvokkaita asioita, kuten henkkarit, passi, luottokortit yms. Luen melkein joka päivä facebookista, kun ihmiset ovat hukanneet lompakkonsa, jossa oli mukana kaikki luottokortit, henkkarit ja rahat, että ei näin. Itse kannan mukana yleensä aina maksimissaan muutamaa sataatonnia. Eli ainoastaan ne rahat mitä luulen tarvitsevani sen päivän aikana.

Viime aikoina varsinkin Canggun alueella on esiintynyt erittäin valitettavaa naisiin kohdistuvaa ahdistelua. Paikallinen mies alkaa seuraamaan yksinään mopolla ajavaa turistinaista ja ohi ajaessa kourasee jostain erittäin henkilökohtaiselta alueelta. Itselle on käynyt näin kerran. Ajelin kotiin ja yhtäkkiä vieressäni oli paikallinen mies, joka yritti jutella. Kun en suostunut keskusteluun, hän kouraisi rintaani ja ajoi pois. Olin erittäin hämmentynyt ja säikähdin tilannetta. Ajoin kuitenkin 40-50km/h ja olisin voinut kaatua. Facebook-ryhmistä olen myös lukenut monien muiden naisten kokeneen saman. En ole koskaan aikaisemmin kokenut itseäni uhatuksi tai minua olisi ahdisteltu Balilla, siksi olinkin varsin järkyttynyt tapauksesta.

Valitettavasti Balilla, niin kuin yleisesti Indonesiassa, poliisi on korruptoitunut. Suomalaiselle tämä on erittäin haastava ajatus, että poliisi ei välttämättä olekaan ystäväsi. Usein poliisit tekevät ratsioita, joiden tarkoitus on kerryttää heidän omia taskujaan. Minua poliisi ei ole koskaan yrittänyt pysäyttää, joten en osaa sanoa, miten tulisi toimia. Monet suosittelee yrittää ajamaan vain ohi, koska erittäin harvoin poliisit lähtevät perään. Ja jos poliisi lähteekin perään, niin sitten tulee esittää maailman tyhmintä turistia ja yrittää selittää jotain ympäri pyöreää.

Liikenne

Balilla liikenne on Aasian tyypilliseen tapaan kaaottinen. Vasemman puoleisen liikenteen lisäksi muita sääntöjä ei näytä olevan. Ne menee jotka ehtii ja uskaltaa. Mopon vuokraus on helppoa ja halpaa, mutta en suosittele mopoilua ellet ole kokenut kuski. Kansainvälinen ajokortti ja kypärä on pakollinen, jopa paikalliset saavat sakot, jos ajavat ilman kypärää.

Tiet ovat yleisesti Balilla erittäin hyvässä kunnossa, mutta aina kannattaa olla valppana, koskaan ei voi tietää onko keskellä tietä iso monttu tai puolet tiestä on valahtanut jokeen. Tiet ovat kapeita, joten turvavälit ovat vain haave. Autot ohittelevat toisiaan ja mopoja läheltä, joten tätä ei tule säikähtää. Balilla kulkuneuvojen määrä on räjähtänyt käsiin ja tieverkosto ei vastaa kulkuneuvojen määrää. Liikenne on yleisesti aina ruuhkainen ja lyhyinhinkin matkoihin voi tuhlaantua paljon aikaa. Mopolla ruuhkassa voi vielä luovia eteenpäin autojen seassa, mutta autot ovat auttamatta jumissa, joten varaa aina reilusti aikaa. Varsinkin auringonlaskun aikoihin liikenne on pahimmillaan ja matka-aika voi venyä normaalista 20 minuutista kahteen tuntiin.

Jos mopolla ajo ei onnistu, niin taksi alle vaan ja saarta tutkimaan tai palkkaa oma kuski ja auto päiväksi. Bluebird on Balin ainut mittaritaksi. Mutta tässäkin tulee olla tarkkana, mittareita on ainoastaan vaalean sinisissä autoissa. Bluebird takseja on myös sinisiä ja sinisenvihertäviä ja näissä ei mittareita ole. Jos otat taksin, jossa ei ole mittaria, sovi hinta aina etukäteen ennen kuin hyppäät kyytiin. Varaudu kuitenkin maksamaan tuplat tai triplat mitä mittaritaksi maksaisi.

Balilla toimii Uber-taksi, joka on erittäin edullinen. Maksu menee suoraan luottokortilta ja rahaa ei tarvitse kuskin kanssa käsitellä. Balilla toimii myös Go-Jek ja Grab, jotka toimivat Uberin tapaan, kyytin tilataan puhelimenappilla ja hinta näkyy etukäteen. Käytän usein Go-Jek mopo palvelua, koska mopolla matka aina sujuu nopeammin ja hinta on todella edullinen (Seminyak – Canggu välimatka noin 20 000 IDR). Uber sijaan Go-Jek-palvelussa onnistuu myös käteismaksu ja näin korttitietoja ei tarvitse antaa. Go-Jek app kannattaa muutenkin ladata, koska sen kautta onnistuu kotiin ruoan tilaaminen kyytien lisäksi. Varsinkin krapula- ja sairaspäivän pelastus. Joillain alueilla (Canggu, Ubud) toimii alueen oma taksimafia, joten silloin Uber/Go-Jek/Grab kyydin tilaaminen ei onnistu. Totta kai päätepysäkki voi olla tällä taksimafia alueella, mutta kyydin saaminen on erittäin vaikeaa ellei mahdotonta.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *