Lihaton lokakuu

Lokakuussa monet ottavat kuukaudeksi haasteen vastaan olla syömättä lihaa. Tietääkseni tämä tempaus on saanut alkunsa aikanaan Madventuresin Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin aloitteesta. Korjatkaa toki, jos olen väärässä. Olen ollut kasvissyöjä vuosia, välillä tiukasti vegaani ja nyt olen sisällyttänyt ruokavaliooni kasviperäisen ravinnon lisäksi kalan, kanamunan ja äyriäiset. Nyt  lihattoman lokakuun innoituksen myötä, ajattelin palata vegaaniseen ruokavalioon ja testata miltä tuntuisi taas syödä täysin kasviperäistä ravintoa. Aikoinaan, kun luovuin lihasta, söin pitkään vegaanisen ruokavalion mukaisesti. Sitten ehkä laiskistuin kaikkien matkustusvuosien aikana, koska muualla maailmalla vegaanisen ruoan saatavuus ei todellakaan ollut yhtä monipuolista kuin Suomessa.

Tällä hetkellä suuren haasteen luo niinkin naurettava asia, etten muista miten kokataan. Australiassa tuli tehtyä paljon sellaista ruokaa, joka oli vain helppoa ja halpaa. Tavallaan taanuin jonnekin kaukaisten opiskeluaikojen ruokiin ja ”kokkailuihin”. Balilla toisaaltaan ei ollut mitään järkeä kokata, koska ulkona syöminen oli halvempaa ja ruoka oli sielä yleisesti erinomaista ja ravitsevaa.

Suomessa kasviperäisten tuotteiden valikoima on kasvanut oikeastaan melkein räjähdysmäisesti viime vuosien aikana. Nykyisin ei tarvitse enää mutustella pelkkiä salaatinlehtiä ja papuja vaan uusia ruokatuotteita tulee markkinoille koko ajan. On ihanaa huomata, että markkinoilla on myös suomalaisia vaihtoehtoja. Myös ravintoloissa tarjonta on kasvanut ekspotentiaalisesti. Vielä muistan sen ajan, kun ruokalistalla ainut vegaaninen vaihtoehto oli ranskalaiset. Tuohon aikaan ravintolassa käyminen oli aika kurjaa, koska joka kerta piti olla ”hankala” asiakas ja yrittää sumpplia tarjoilijan kanssa, jos jotain sopivaa syötävää olisi löytynyt myös minulle.

Silloin kun jätin lihan pois ruokavaliosta, osallistuin vegaanihaasteeseen. Vegaanihaaste on kuukauden kestävä ja sen ajan saa joka päivä sähköpostiin tietoa kasvisruoasta, käytännön vinkkejä ja reseptejä. Erinomainen tietopaketti juuri aloittelevalle kasvissyöjälle; ja miksei myös vähän kokeneemmallekin. Itseasiassa osallistuin jälleen vegaanihasteeseen, koska tarvitsen inspiraatiota kokkailuun. Nyt reseptejä tulee valmiina tarjoiltuna sähköpostiin ja voin unohtaa ruokareseptien googlettamisen ennen jokaista kauppareissua.

kulttuuri oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *