Matkakohdeopas Balille – Suosituimpien alueiden esittely

Kun päätös on tehty ja lennot on ostettu Balille, niin alkaa kuumeinen hotellin etsintä. En aio suositella mitään tiettyä hotellia, vaan tulen kertomaan enemmän Balin eri alueista ja niiden ominaispiirteistä. Balilla on runsaasti majoituksia ja jokaiselle matkabudjetille varmasti löytyy sopiva omien mieltymysten mukaisesti. Hotellien lisäksi kannattaa katsastaa airbnb, jos haluaa omaa rauhaa yksityisen villan muodossa. Varsinkin vähä isommalle porukalle erittäin hyvä vaihtoehto.

Balin eri alueilla on oma tunnelma ja alueet voivat erota toisistaan voimakkaasti. Kannattaa valita itselle sopiva alue, jotta pettymyksiltä säästyy. Bali on uskomattoman monipuolinen matkustuskohde, joten varmasti kaikille löytyy jotain. Alla tarkempaa kuvailua suosituimmista alueista, mutta yleisesti voi sanoa, että turistit vähenevät mitä pohjoisempaa menee ja näin myös autenttista paikallista elämää pääsee helpommin tarkastelemaan.

Kuta

Kuta oli ensimmäinen kosketukseni Baliin ja vietinkin siellä alkuun monet lomani, kunnes kyllästyin rumiin katuihin ja loputtomiin betonitaloihin. Kuta sijaitsee lähellä lentokenttää, joten täällä tulee välillä vietetty yö ennen aikaista aamulentoa tai myöhäisen saapumislennon jälkeen.

Parasta Kutalla on ranta ja shoppailumahdollisuudet. Kutalla tai sen läheisyydessä sijaitsee useampi ostoskeskus ja kadun laidat ovat täynnä kauppoja, jotka myyvät turistikrääsää. Beachwalk on oma suosikkini, koska yleensä olen majoittunut ostoskeskuksen läheisyydessä. Beachwalkista löytyy monia eurooppalaisiakin kauppoja, kuten H&M, Pull&Bear, Stradivarius ja Mango ja lisäksi myös merkkikauppoja kuten Michael Kors ja Guess. Lisäksi lyhyen ajomatka päästä löytyy myös Lippo Mall-ostoskeskus ja  Mall Bali Galleria. Kaikista näistä ostoskeskuksista löytyy elokuvateatteri; sateisten iltojen pelastus!

Kuta on kuuluisa bilekulttuurista ja Jalan Legian on täynnä erilaisia baareja ja yökerhoja. Vielä muutama vuosi Legianilla oli vaikea liikkua ilta-aikaan, koska se oli täynnä bilekansaa ja katu täynnä takseja. Viimeksi majoituin Kutalla vuosi sitten maaliskuussa ja Kutalla on käynyt kyllä turistikato. On totta, että maaliskuu ei todellakaan ole high seasonia, mutta aikaisemmin ei ole ollut hirveänä väliä mihin aikaan vuodesta sinne matkusti, jengiä aina riitti. Tuolloin baarit ja yökerhot olivat tyhjiä ja Jalan Legian melkein autio. Turistit ovat siirtyneet kauniimmille seuduille veikkaan.

Kaikkein ärsyttävintä Kutalla on myyjien tyrkyttämiskulttuuri ja välillä saattaa jotkut myyjät olla liiankin ”innokkaita”.  Katuja kävellessä koko ajan joku huuhtelee perään. Kerran laskin, kun kävelin parisataa metriä kuinka monta transport-tarjousta sain. En enää muista mikä oli tarkka luku, mutta yli 20. Olen todennut parhaaksi taktiikaksi olla reagoimatta näihin myyntiyrityksiin tai sitten vastaan joko indoksi tai englanniksi kohteliaasti ei kiitos. Tähän agressiiviseen myyntikultuuriin ei törmää missään muualla Balilla.

Jos mielit ensimmäistä kertaa kokeilemaan suffausta, Kutan ranta on tähän erinomainen, koska ranta on hiekkapohjainen, joten ei voi käydä kovin pahasti, vaikka pohjaan tömähtäisikin. Ranta on täynnä surffilautavuokraamopisteitä ja jokaista vetää surffiopettaja. Kaikki rannan surffiopettajat varmasti saavat sinut alkuun ja saat alkukokemuksen lajista. Hinnoista kannattaa käydä keskusteluja, mutta yleensä kertasurffaushinnat ovat samaa luokkaa. Jos surffauskärpänen puraisee, kannattaa harkita tuntien ottamista myös surffikoululta tai osallistua surffileiriin, koska tuolloin yleensä surffiopettajilla on surffiopettajakoulutus ja kokemusta myös opettamisesta eri surffispoteilla.

Seminyak

Seminyak on vähän kuin uppgradettu Kuta. Seminyakissa on loputtomat shoppailumahdollisuudet ja tältä alueelta löytyy monia luksushotelleja. Kuten myös Kutalla, Seminyakissa parasta on sen uskomattoman kaunis ja silmiinkantamattoman pitkä ranta. Seminyakista löytyy parhaat aallot ensikertalaisille Double 6 spotilta. Siis  käytännössähän ranta on aivan samaa Kutan kanssa, koska ranta alkaa tyyliin lentokentältä ja jatkuu aina Cangguun asti.

Seminyak on täynnä hotelleja, ravintoloja, kauppoja ja spa/hierontapaikkoja. Siellä varmasti saa kulumaan viikon kuin toisenkin. Ehkä vuokrata porukalla oma villa omalla uima-altaalla ja viettää raukeita päiviä altaan reunalla poiketen välillä syömään herkulliseen lähiravintolaan. Käydä treenaamassa surffitaitoja läheisellä rannalla tai hengata vain päivä rannalla katsellen surffareita kookosta siemailen ja kaunista auringonlaskua ihaillen säkkituolissa makoillen.

Canggu

Canggu on kuuluisa sen hipsteriviboista ja hyvistä surffiaalloista. Canggu on tällä hetkellä ehkä kaikkein nopeinten kehittyvä alue Balilla. Riisipelloille rakennetaan kovaa tahtia uusia rakennuksia, joten varmaan parin vuoden päästä kauniit riisipellot ovat vain kaukainen haave myös Canggussa.

Canggu on myös turistikeskittymä, joten sieltäkään ei löydy autenttista paikallista elämää. Mutta Canggulla on niin monia hyviä puolia, että monet ovat menettäneet sille sydämensä, myös minut mukaan lukien. Toisin kuin Kuta ja Seminyak, Canggu on (ainakin vielä) vehreä ja luonnon ympäröimä. Rannat on kauniita ja Echo Beachillä on mustaa hiekkaa, joka kimmeltää auringossa nätisti.

Ruoan rakastajalle Canggu on luvattu maa, ravintoloita on paljon ja niistä saa pääsääntöisesti erinomaista ruokaa. Trendikkäitä avokadoleipiä ja smoothiebowleja saa joka paikasta ja raakaruokakaan ei ole ongelma. Kasvisruokailijanakin vaihtoehtoja on loputtomasti ja jos joku ravintola onkin huti, ei sinne enää koskaan tarvitse mennä, koska tarjontaa on niin paljon.

Canggussa on vielä rauhallista layback tunnelmaa. Tiet eivät ole aivan turvoksissa liikenteestä (vaikka ovatkin vilkkaita), rannalla saa makoilla rauhassa ja samalla voit ihailla taidokkaita surffareita. Canggun rannat ei ole kovin uimaystävällisiä, vaan usein rantaan iskevä aalto voi olla korkea ja voimakas, joten uiminen voi olla hieman vaarallistakin. Lisäksi ranta täällä ei ole enää pelkkää hiekkaa, vaan seassa on myös kiviä ja riiffiä. Jos auringonpalvonta on tärkein harrastuksesi lomalla ja haluat vaivatonta vedessä viilentymistä, kannattaa valita joko majoitus, jossa on uima-allas, tai suuntaa beach clubille, kuten The Finns, La Brisa tai The Lawn.

Canggussa yöelämä on vilkasta, joka houkuttelee vierailijoita myös kauempaa Balilta kuin pelkästään Canggun alueelta. Bileitä on vaikka joka päivä, jos olet kovan luokan bailaaja. Bilettämisen vastapainona Canggussa paljon urheilumahdollisuuksia. Surffauksen lisäksi joogaaminen on suosittua. Lisäksi löytyy crossfitsali, boulderointikeskus, ihan normaaleja kuntosaleja ja tanssisali.

Ubud

Ubudilla on jo omiin sfääreihin noussut maine ja näin on monen bucketlistalla. Autenttista balilaista elämää Ubudissa ei ole havaittavissa, joten sitä sinne ei kannata lähteä metsästämään. Ubudia pidetään Balin kulttuurin sydämenä ja hengellisyyden keskuksena. Varsinkin jos on tullut vietettyä paljon aikaa Kutalla/Seminyakissa, Ubud hurmaa vihreydellään ja luonnonläheisyydellään. Raukeasta ja rauhallisesta elämästä saa vain haaveilla aivan ydin Ubudissa, tunnelma on yhtä ruuhkainen kuin missä vain turistikeskittymässä Balilla ja päiväretkeläiset ruuhkauttavat katuja entisestään. Jos mopolla ajo luonnistuu, hanki majoitus vähän syrjemmältä, jolloin voit päästä nauttimaan kauniista riisipelloista ja viidakkomaisemista suoraan majoituksesi terassilta/uima-altaalta.

Ubudista löytyy rikas ja monipuolinen käsityöosaaminen. Tarvitsit kotiisi sitten uutta sisustustavaraa tai haluat koristaa itseäsi uusilla koruilla tai vaatteilla, Ubud on tähän oikea paikka. Ubudissa on useampiakin taidemuseoita ja –gallerioita, joissa voi tutustua paikalliseen taiteeseen ja sen historiaan.  Ubudin keskustassa on jokapäiväinen Art market, missä paikallista uniikkia taidetta myydään muun turistikrääsän ohessa. Muista tinkiä!

Monet suuntaavat Ubudiin rikastuttamaan mieltään ja puhdistamaan kehoaan. Yksi suosituimmista joogasaleista alueella on Yoga barn, mutta alueella löytyy muitakin joogasaleja. Ubudissa löytyy runsaasti pikku putiikkeja, jotka myyvät joogaan liittyvää rekvisiittaa ja joogavaatteita. Terveellisen ruokavalionkaan noudattaminen ei ole vaikeaa Ubudissa, koska trendikkäitä terveysravintoloita löytyy runsaasti.

Ubud on muutenkin erinomainen paikka majoittua, jos vain mietitään sen sijaintia. Se on keskellä Balia, joten se on loistava tukikohta tutkimaan muuta Balia. Ubudin läheisyydessä on monia luontonähtävyyksiä, kuten riisipeltoja, tulivuoria ja vesiputouksia, myös temppeleitä löytyy useita.

Nusa Dua

Nusa Dua on isojen resorttien ja all-inclusive hotellien aluetta.  Alueella on paljon kansainvälisiä korkeatasoisia hotelleja aivan rannan lähistöllä. Ranta on kaunis ja meri kirkasta. Alue on rakennettu turisteille, joten paikallista elämää tännekään ei kannata tulla etsimään. Jos mielessä kuitenkin luksusloma upeissa puitteissa, silloin Nusa Dua on sinua varten.

Sanur

Jos Kutan ja Seminyakin turistirysät eivät kiinnosta, vaan tekee mieli jotain vähän leppoisempaa tunnelmaa, monet suuntaavat Sanuriin. Alue ei ole yhtä trendikäs kuin Canggu tai Ubud, ja alueella onkin maine, että se on eläkeläisten ja lapsiperheiden suosiossa.

Sanurista kuitenkin löytyy hinta-laatusuhteelta hyviä majoitusvaihtoehtoja ja varsinkin, jos suunnitelmana on pitää Balilla yksi tukikohta ja tutkia sieltä Balia ja lähisaaria, Sanur on tässä aika voittamaton. Ubudiin on 40 min matka,  Kutalle reilu 20 min ja lentokentälle 30 min. Sanurissa myös sijaitsee satama, josta laivoja lähtee joka päivä lähisaarille.

Sanurin rannassa aallot eivät ole niin suuria kuin saaren itäpuolella, joten ranta on lapsiystävällisempi kuin Kutan, Seminyakin tai Canggun rannat.

Uluwatu

Uluwatussa on vielä viidakkotunnelmaa. Etelä-Balin kärki on korkeaa kalliota ja meri aukeaa kallion kielekkeeltä useita metrejä alapuolella. Täällä mopo on oikeastaan pakollinen, muuten liikkuminen on aika hankalaa, koska palvelut ovat hajallaan ja kaukana toisistaan. Alueella on paljon kauniita rantoja, mutta joitakin on vähän vaikeampi löytää ja yleensä mopoajelun päätteeksi odottaa hikiset portaat kalliolta rannalle.

Etelä-Balilla on erittäin suuria aaltoja ja maailman parhaat suffailevat siellä. Aloittelijana suuntaisin joko Balanganille tai Jimbaraniin, mutta olosuhteet ovat huonommat kuin Kuta/Seminyak alueella, koska tuolla alueella aloittelija on enemmän sopivien swellien ja riutan armoilla.

kulttuuri matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *