Säästäminen

nusa penida thousand island viewpoint.jpg

 

Matkustelu on ihanaa, mutta vain harvat pystyvät lähtemään reissulle ilman suunnitttelua. Lomat on anottava ja lomakassassa tulisi olla muutama killinki peittämässä pohjaa. Matkustaminen on tasapainoilua säästämisen ja kuluttamisen kanssa. 

Working holiday viisumi Australiaan on siitä erinomainen, että reissua voi rahoittaa työskentelmällä maassa. Australia ei ole halpa maa ja rahaa kuluu, vaikka yrittäisi elää halvasti. Hostellissa sänky maksaa vähintään 25-30 dollaria per yö, ja tämä siis 8-12 hengen dormissa. Luonollisesti hinta nousee, jos haluaa huoneeseen, jossa on vähemmän ihmisiä, kuten 4 hengen dormiin. Kokkaamalla omat ruoat säästää pitkän pennin, mutta silti arvioisin päiväbudjetiksi 50-70 dollaria.

Joskus työn löytämisessä voi kestää, joten omia säästöjä tulee olla, kun saapuu maahan. Viisumin ehdoissa on, että hakijalla tulee olla riittävät varat elämiseen Australiassa ja poistumiseen maasta ja tämän summan on arvioitu olevan 5000 dollaria. Itsellä ei ole koskaan ollut tuollaisia varoja, kun olen saapunut Australiaan. Ensimmäisella kerralla tilille oli pari tonnia ja nyt toisella kerralla tilillä oli alle tonni. En ole kuullut, että keneltäkään suomalaiselta olisi varallisuutta tarkistettu maahan saapuessa, mutta tietenkin on parempi olla varautunut.

Alussa aina rahaa menee enemmän, varsinkin jos haluaa ostaa auton ja joutuu hankkimaan kaikenlaisia tavaroita eläimseen ja asumiseen. Tällä kertaa en halua ostaa autoa, mutta ensimmäisenä vuonna ostin kahden ystäväni kanssa auton, ja tämä oli ehdottomasti paras päätös koko ensimmäisen vuoden aikana. Autolla tuli reissattua koko länsirannikko läpi ja sain ikimuistoisia muistoja. Nyt en halua ostaa autoa, koska auto on kuitenkin investointi, vaikka olisikin halpa auto. Kokemuksesta voin myös sanoa, että autoa joutuu aina korjaamaan välillä, varsinkin halvoissa autoissa on aina vähän kaikkea korjattavan listalla ja korjaat aina sen mikä on kaikkein kriittisin, että auto on turvallinen ajaa.

Kun töitä löytyy, se on Australiassa erinomaista, että suurimmassa osassa työpaikoissa palkat maksetaan viikottain tai parin viikon välein. Jos on sattunut käymään niin, että säästöt on päässyt vähiin, niin parhaassa tapauksessa töiden aloittamisesta palkkapäivä on jo viikon sisällä. Australiassa maksetaan myös vuokrat viikottain, joten on ihan kiva, että rahaakin tulee joka viikko.

 

nusa penida at thousand island viewpoint.jpg

 

Kuinka sitten säästää, että haave Australiasta toteutuisi. Säästäminen voi tuntua vaikealta varsinkin, jos tuntuu että kaikki on mennyt ennen seuraavaa palkkapäivää. Hyvä tapa tarkastella omaa taloutta on tehdä lista kaikista pakollisista menoista, kuten vuokra ja  kaikki muut kuukautiset kulut (sähkö, vesi, puhelin, kuntosali, Netflix ym. ) Excel on erinomainen työkalu tähän tarkoitukseen. Sen jälkeen katso mitä palkasta jää näiden kulujen jälkeen. Varaa rahaa ruokaa ja muihin kuluihin ja laske mikä voisi olla realistinen summa, minkä voisit saada kuukaudessa säästöön. Voit jopa päättää minkä summan haluat säästää joka kuukausi. Omaa rahankäyttöä voi myös tarkastella konkreettisesti omasta nettipankista ja näet missä olet käynyt ja kuinka paljon olet missäkin kuluttanut. Itselle tärkeä osa säästämistä on tavoitesumman päättäminen. Arvioin kuinka paljon ehdin säästää ennen reissua ja pyrin tähän summaan.

Harvoin säästäminen tulee ilman uhrauksia ja jostain joutuu luopumaan. Itsellä ensimmäisenä vähenee ulkona syöminen ja bailaaminen; kukkaro ja maksa kiittää. Ei sitä kuitenkaan tarvitse luolassa elää ilman ihmiskontaktia, vaan kavereita voi tavata kotosalla ja tehdä ruokaa siellä. Tarkastelun alle kannattaa ottaa myös kaikki jokapäiväiset pienet ostokset, kuten take away kahvit, työpaikkalounaat, aikakausilehdet ym. Näistä pienistä puroista kasvaa iso joki. Esimerkiksi päivittäisen 9 euron työpaikkalounaan vaihtamalla omiin eväisiin säästää 180euroa kuussa!

Olen huomannut, että yksi hyvä keino on säästää, on avata tili, johon ei ole korttia liitetty. Siirrän sinne aina palkkapäivänä tietyn summan rahaa, ja tiliin ei saa koskea kuin silloin, kun teen hankintoja reissua varten (vakuutus, lentoliput ym). Näin varmistan, että en vahingossakaan tuhlaa rahoja.

Usealle asumiskulut ovat suurin menoerä kuussa. Mieti voisitko jotenkin pienentää tätä erää. Ennen ensimmäistä vuotta Australiassa irtisanoin asuntoni ja muutin kaverin luo. Olimme lähdössä yhdessä reissuun, joten molemmilla oli motivaatiota pienentää asumiskuluja ja saada extra säästöjä reissua varten. Kun palasin Suomeen, en hankkinut omaa asuntoa, vaan olin alivuokralaisena ystävillä. Tällä tavalla asumiskulut olivat normaalia pienemmät ja rahaa jäi enemmän säästöön.

Monelle jo yksi täysiaikainen työpaikka on aivan riittävästi ja voimia ei todellakaan riittäisi toisen työpaikan hankintaan. Jos siivous tai raflahommat luonnistuu, keikkatöitä löytyy varmasti. Jo pari keikkavuoroa viikossa voi tuoda kuukauteen lisätienestejä 300-500 euroon. Lisätöitä voi kysellä työvoimavuokrausfirmoilta. Firma tarjoaa avoimia vuoroja ja voit valita vuoroja oman jaksamisen ja menojen mukaisesti.

Säätötiliä voi myös kasvattaa myymällä itselle kaikkea turhaa tavaraa. Käy vaatekaappi läpi ja vie kirpparille käyttämättömiksi jääneet vaatteet ja kengät. Myy tarpeettomia huonekaluja pois. Ota huomioon myös se, että pystytkö varastoimaan tavarasi reissun ajaksi. Itse möin/annoin pois kaikki tarpeettomat tavarat ennen kuin lähdin ensimmäistä kertaa Australiaan. Tällä hetkellä en omista yhtään huonekalua ja vaatteita on hyvin vähän säilössä vanhemmilla. 

Varsinkin, jos reissuun lähtöpäivä on kaukana, on säästämisen motivaation ylläpitäminen tärkeää. Seuraa instagramissa käyttäjiä, jotka julkaisee upeita kuvia maailmalta/Australiasta. Jos olet lähdössä kaverin kanssa, fiilistele hänen kanssa tulevaa reissua. Iloitse siitä, kun säästötilin saldo kasvaa. Lue matkablogeja, niistä saa paljon vinkkejä ja inspiraatiota. 😉

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *